Анализа: Леонардова сезона - Ја ратујем сам!

Бразилац донео Партизану равно 33 бода, решио 11 утакмица, два дербија и један меч који у Хумској и данас помињу.

Фудбал 18.05.2017 | 23:00
Анализа: Леонардова сезона - Ја ратујем сам!
Партизан на челу. Са 91 бодом, кад би се „вратили“ они одузети пре плеј-офа. А чак 33 поена - више од трећине - директно је обезбедио Леонардо да Силва Соза! У његовим рукама током целог првенства били су кључеви музеја у коме се чува шампионски пехар и уколико црно-бели не погреше на завршном кораку управо ће Бразилац, заједно са Урошем Ђурђевићем, бити најзаслужнији појединац реализације сценарија у који је мало ко, с обе стране Топчидерског брда, веровао после уводних неколико рунди.

Леонардо, очигледно, јесте. Ниједног тренутка се није мирио ни са позицијом на табели (у већем делу сезоне његов тим гледао у леђа Црвеној звезди), ни са ситуацијом на терену и делује да је често баш из ината решавао мечеве. Као да је себи у браду и саиграчима говорио:

„Дајте мени лопту, ја ћу да дам гол“.

Лео можда није фудбалер који разиграва тим, нити ће се од његових асистецнија „удебљати“ учинак колега му у офанзиви, некад делује да га "нема" на терену, да удара у зид, али јесте рођени победник. У томе понекад и претера гестикулацијама ка противнику или судијама, али баш из тог бунта, из лоше позиције за екипу, исту је „вадио“ на мечевима кад се и Гробарима чинило да од трофеја неће бити ништа. Голови не само што су битни, него их је већина и ефектна, постигнута из игре или слободних удараца. А тек један из пенала.

То што је синоћ урадио у Нишу је персинификовало целу сезону из Партизановог угла, јер је неповољан резултат претворио у победу. Још једном. Трзај једном и реализација другом ногом, кад вара Бојана Зоговића и 0:0 - а то је за Партизан увек неповољан резултат, иако му је конкретно синоћ био довољан - израња у вођство симбол је учинка летошњег новајлије. Једнако важног за екипу Марка Николића као погоци Уроша Ђурђевића (има их и он десет при лошем резултату, оп. ау).

"Волим однос са навијачима, они су увек уз нас и дају нам подршку. Играли смо добро, у другом полувремену је кренуо тај наш пас, дали смо гол и тако смо сами себи олакшали посао. Потребно је да будемо мирни, јер имамо још једну утакмицу до краја“, стоји чврсто на земљи Леонардо пред последње првенствено коло, заказано за недељу, кад у Хумску 1 долази Младост.

Леонардо је постао специјалиста ситуације кад не иде. Уосталом...



Почев од првог овосезонског дербија, решеног маказицама у 89. минуту, преко гостовања Металцу на коме се екипа мучила, завршног минута првог полуврема сусрета са Младости кад је испалио ракету из слободног ударца, па онда са још веће удаљености на сличан начин преварио одбрану Вождовца на крову тржног центра. То је било средином септембра и у првој половини октобра и управо су ти хици задржавали Парни ваљак на подношљивом заостатку у односу на Звезду. Пред одлазак на зимску паузу, Леонардо је откључао браву упорног Спартака (два гола), а онда током пролећа, при резултату 0:0 погодио још на гостовању Младости и - испоставиће се - једном од пресудних мечева, на Маракани против Црвене звезде. Салдо је обогатио синоћ у Нишу, довезао Парни ваљак пред циљ, међутим, Гробари му не заборављају - штавише, сматрају га пресудним - новембарски дуел са Напретком, кад је дословце сам вратио тим у животу.

Замислите где би данас био Партизан да су тад Крушевљани сачували 2:0 и играча више. Ту предност имали су све до првог минута надокнаде првог дела. А онда се Леонардонаљутио, узео лопту скоро на центру, солопродором насамарио одбрану гостију, голом удахнуо ваздух екипи уздрманој искључењем Уроша Ђурђевића (има сличан учинак, али нема овакву утакмицу), касније са пенала поравнао на 2:2 и тај меч се - на крају решен поготком Алена Стевановића шест минута пре краја - и дан-данас на црно-белој страни Топчидерског брда препричава као један од одлучујућих у походу ка титули.

Још један податак: осим првог гола за Партизан, против Спартака у Новом Саду (1:2) сваки следећи пут кад би Леонардо да Силва Соза затресао мрежу црно-бели би победили.

Рођени победник! За прилике у Србији. 

ГОЛОВИ ЛЕОНАРДА ПРИ НЕПОВОЉНОМ РЕЗУЛТАТУ ЗА ПАРТИЗАН

Партизан - Црвена звезда 1:0 (1)
Металац - Партизан 0:1 (1)
Партизан - Младост 3:1 (1)
Вождовац - Партизан 0:3 (1)
Партизан - Напредак 3:2 (2)
Партизан - Спартак 2:0 (2)
Младост - Партизан 0:2 (1)
Нови Пазар - Партизан 1:3 (1)
Црвена звезда - Партизан 1:3 (2)
Партизан - Вождовац 2:1 (1)
Раднички Ниш - Партизан 1:3 (1)

Напомена: под неповољним резултатом рачунате су утакмице у којима је било нерешено или је противник водио пре гола Леонарда

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар