Случај „Квалификације за СП“ - шта остаје Србији?!

Ситуација је деликатна и захтева добру анализу тржишта. Односно, да се засуку рукави и почне „копање“, у нади да ће потенцијална решења бити откривена на време. Јер, у целој акцији пред Евробаскет у септембру, брзо ће доћи почетак сезоне, а онда и први репрезентативни блокови.

Кошарка 19.05.2017 | 23:30
Случај „Квалификације за СП“ - шта остаје Србији?!
Светска кошарка налази се на великом раскршћу откако је Фиба у дело спровела двогодишњи план и покрене револуцију "рестартовањем система" и уведе глобалне квалификације за Мундобаскет у Кини 2019. године. Одлука да се уведе шест репрезентативних блокова усред такмичарских сезона покренула је домино-ефекат и натерала највеће клупске организације да експресно реагују.

Челници НБА лиге повукли су први потез и спустили рампу, због чега ни репрезентација САД неће имати звезде најјаче кошаркашке лиге у тиму, нити Грега Поповича на клупи због обавеза у Сан Антонију. Само четири дана пре отварања овогодишњег Фајнал фора Евролиге са истим размишљањем изашао је и први човек Евролиге Ђорди Бертомеу. Уз констатацију да су клубови начелно одлучили да задрже изглед календара усвојен пред почетак текуће сезоне, због чега евролигаши неће пустити своје играче да се одазову репрезентативним обавезама. Додуше, минимална шанса остаје да ће тимови из Еврокупа одобрити мешање клупских и репрезентативних обавеза, о чему ће бити приче на Генералној седници уочи почетка сезоне 2017/18. 

Комплетна тематика и проблематика натерала нас је да се запитамо - шта ће репрезентацији Србије остати када се са списка одузму кошаркаши из два најмоћнија светска такмичења? 

То ће, пре свега, зависити од тога да ли ће и какве трансфере имати наши кошаркаши? Оно што је, готово извесно, јесте да ће многи српски репрезентативци из Евролиге тежити ка томе да задрже постојећи ниво, или оду степеник изнад (читај: НБА), те да ће остали (Еврокуп, Јадранска лига, Суперлига...) покушати да нађу што јачи ангажман. Такође, ниједан потенцијални репрезентативац из редова Црвене звезде неће моћи да обуче дрес Србије. 

Гледајући садашњи распоред снага, без потенцијалних трансфера који би могли да се догоде, Србија би квалификације за Мундобаскет могла да одигра без готово комплетног састава који је освојио сребро на Олимпијским играма у Рију прошле године. Дакле, Орлови би могли да остану без Милоша Теодосића, Богдана Богдановића, Николе Калинића, Мирослава Радуљице, Николе Јокића, Милана Мачвана, Марка Симоновића, Немање Недовића и Стефана Јовића, док су Стефан Бирчевић и Владимир Штимац под знаком питања.

Такође, у саставу неће бити ни Немање Бјелице, ни Бобана Марјановића, те ни потенцијалних репрезентативаца у лику Николе Милутинова, Стефана Пена, Данила Анђушића, са својим евролигашким ангажманима. Донедавни капитен Мега Лекса Раде Загорациспашће из конкуренције, с обзиром да ће ускоро потписати уговор са Мемфисом. Упитни ће бити и Драган Милосављевић, који би на лето могао да појача новог шпанског евролигаша Уникаху, те Владимир Лучић... што такође у питање опет доводи и ангажман селектораАлександра Ђорђевића, с обзиром на обавезе у Бајерну. 

Шта остаје Србији у том случају? Ако би и Еврокуп такође затворио врата националним селекцијама тада би и кошаркаши Партизана могли да постану недоступни ако изборе право да наступају у другоразредном такмичењу од јесени.

То практично круг потенцијалних кандидата своди на српске клубове (Мега Лекс, ФМП, Динамик, Борац, Вршац, Спартак...), играче из Јадранске лиге, младе репрезентативце и интернационалце који за хлеб зарађују у мање квалитетнијим клубовима широм Европе и света. А ту се, гледајући садашњи изглед ростера, налазе играчи попут Василија Мицића, Николе Радичевића, Стевана Јеловца, Огњена Јарамаза, Дејана Кравића, Марка Кешеља, Миленка Тепића, Дејана Давидовца, Саве Лешића... Што, такође оставља много простора за дискусију.

Подсетимо, Кошаркашки савез Србије кренуо је недавно у велику акцију и покренуо камп за српске играче из САД у Денверу, који ће бити актуелан до 22. маја. Ту ће се, између осталог, тражити потенцијални кандидат за дрес Орлова. 

Ситуација је деликатна и захтева добру анализу тржишта. Односно, да се засуку рукави и почне "копање", у нади да ће потенцијална решења бити откривена на време. Јер, у целој акцији пред Евробаскет у септембру, брзо ће доћи почетак сезоне, а онда и први репрезентативни блокови. 

ФИБА сада више нема могућност да поништи учињено, пошто је изглед група за квалификације познат однедавно. 

ТЕРМИНИ КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА МУНДОБАСКЕТ 2019

1) 20-28. новембар 2017. године.
2) 19-27. фебруар 2017. године.
3) 25. јун - 3. јул 2018. године.
4) 30. август - 18. септембар 2018. године.
5) 26. новембар - 4. децембар 2018. године.
6) 18-28. фебруар 2019. године.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар