Град уништио засаде у Љубињу

Тек што је завршена процјена штета од априлских мразева, пољопривредницима у Љубињу јучерашњи град уништио је и оно мало засада што је остало.

Република Српска 16.05.2017 | 16:29
Град уништио засаде у Љубињу
Велика хладноћа у јануару, потом незапамћено дуги минуси у априлу уништили су у великој мјери засаде љубињских пољопривредника, да би након посљедњих падавина града већина становништа која живи од рада на земљи остала практично без ичега.

“Ништа немамо, шта да радимо. Туче са сваке стране. Никакве помоћи, ни од државе, ни од кога. Био лед, сада град. Не знам шта да радим”, каже пољопривредник из Љубиња Весо Шијаковић.

“Бавим се повртарством, узгојем кромпира, лука, дувана, али ова година је била катастрофална. Од 15. до 25. априла мраз је однио све, а јуче је пао град величине ораха. Што је остало, то је уништено”, истакао је Здравко Новокмет, пољопривредник из Љубиња.

Лоши временски услови били су немилосрдни према свим пољопривредним културама: луку, кромпиру, паприци, страдао је и дуван, љековито биље, а најгоре је прошло воће вишње, трешње и ораси, док је и пчеларство претрпјело огрпомну штету. У општинској администрацији кажу да су мразеви у априлу причинили штету већу од 2 милиона марака, што је више од буџета који износи милион и 600 хиљада.

“На воћарству је било око 90 одсто штете, на 120 до 130 хектара површине које је под воћарским насадима. Трећа катастрофа која нас је погодила је град на истом подручју”, нагласио је Чедомир Ћук, начелник привреде, финансија и јавне дјелатности општине Љубиње.

“Лед који је наишао од 14. априла и трајао до 24. потпуно је уништио њихове усјеве, тако да ће ова година бити скоро без приноса. Осим леда, јуче је био велики град који је направио још већу штету, јер је уз сав губитак могућ напад блести и штеточина, па ће људи морати накнадно да раде на заштити ових култура”, рекао је Драгољуб Сорајић, општински референт за пољопривреду.

У општини кажу да ће пољопривредницима помоћи у оквиру својих могућности, али да се надају помоћи и од републичких институција.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

катарина Велика

16.05.2017 14:54

Е, боже, јада већег нема..... Или можда има?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

16.05.2017 16:43

Засто бас пропада све сто је на слово Љ. (као Љубија,) итд.

Name

додик је крив

16.05.2017 17:48

Неки дан је цовјеку у Љубињу унистен воцњак вриједан 1,5 милиона КМ исто због невремена.....и ста ради овај Додик,гдје су противградне ракете,гдје помоц пољопривредницима.Зар највеци производјаци хране као сто су Херцеговци и Семберци да немају противградну заститу и посебне погодности у овој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ