Сусрет лидера Србије и Кине

Председник Кине Си Ðинпинг уверен је да ће Србија под руководством изабраног председника Александра Вучића економски и политички још брже напредовати, а у разговору с Вучићем потврдио је спремност за даље учвршћење односа и стратешког партнерства две земље.

Србија 16.05.2017 | 13:38
Сусрет лидера Србије и Кине
„Пријатељи који долазе издалека чине да једна држава брже напредује", рекао је председник Кине, честитајући Вучићу победу на председничким изборима.

„Под Вашим руководством Србија ће економски и политички још брже напредовати. Ви сте допринели добрим односима наше две земље. Наша билатерална сарадња је на највишем нивоу тренутно. Спреман сам да радимо заједно на учвршћивању односа и стратешког партнерства наше две земље", казао је он.

Вучић је рекао да је почаствован могућношћу да присуствује Форуму "Један појас, један пут за међународну сарадњу" и што је сарадњом са Кином Србија успела да уради много.

Он је кинеског председника обавестио о резултатима рада Железаре Смедерево и захвалио му се на помоћи око реализације тог споразума са Компанијом Хестил.

„Нашу путну инфраструктуру смо развили у последње две године више него у последњих 60, и то без ваше помоћи никада не бисмо успели. Подржавамо политку једне Кине и увек можете да рачунате на Србију као на свог великог пријатеља", казао је Вучић.

Вучић је замолио председника Сија за помоћ око успостављања директне авио линије и помоћи око функционисања РТБ Бор.

Обавестио је шефа кинеске државе и о напретку припремних радова на изградњи пруге Београд - Будимпешта.

Председник Си се захвалио на конкретним предлозима за нове видове сарадње са Србијом, нарочито из области пољопривреде, авио- саобраћаја и енергетике, истакавши да инфраструктурни пројекти имају приоритет у сарадњи двеју земаља.

„Охрабрићу и подржаћу разговоре око успостављања директне линије", најавио је он додајући да ће то помоћи већој туристичкој размени.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xy

16.05.2017 12:45

Нека су кинези купили зељезару смедерево и нека имају трзисте Србије,а Србија нема ниста од Кине,по неки залутали турист а и он гледа неки бизнис

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

16.05.2017 12:54

најбоље је да Нато проспе бомбе по нама и будемо покусни кунићи запада , шта ће нам жељезара и пријатељи .