Дан сјећања на мајске поплаве

У Добоју је данас обиљежен Дан сјећања на катастрофалне мајске поплаве прије три године, а тим поводом положени су вијенци на спомен-плочу испред Скупштине града на којој су уписана имена 11 жртава поплава.

Република Српска 15.05.2017 | 13:30
Дан сјећања на мајске поплаве
У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Радо Чупељић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч и Бахрија Скула.

Замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић упозорио је да је град и даље у опасности од поплава, те апеловао на Владу Републике Српске да почне реализација пројекта изградње насипа, с обзиром да је то, како каже, и њена надлежност по закону.

Он каже да су трошкови изградње насипа процијењени на 24 милиона КМ, уз додатних шест милиона КМ за експропријацију земљишта.

"Ако не буде изграђен насип, друго рјешење је да се убрза изградња проточне хидроцентрале над којом концесију има норвешки `Технор енерџи`, како би град био у потпуности заштићен", рекао је Марић.

Када је ријеч о утврђивању одговорности за смрт грађана у поплавама, предсједник Скупштине града Мурвет Бајрактаревић рекао је да су о том догађају дате изјаве надлежним институцијама, али да се трагедија могла избјећи да је постојао адекватнији насип и да је становништво раније обавијештено.

Бајрактаревић каже да је овај град и даље у опасности од поплава због чега инвеститори одустају од улагања у ову локалну зајендицу.

На спомен-плочу вијенеце су положили представници Градске управе и Скупштине града, те градски одбори СДС-а и ДНС-а.

Водена стихија оштетила је 2.890 стамбених јединица и 950 привредних субјеката.

Влада Републике Српске и међународне организације уложиле су 35 милиона КМ у обнову Добоја.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највиши водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар. Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метра.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

пацијент

15.05.2017 11:24

Дом здравља је у центру Добја у долини па је био поплављен а хитна служба је дуго послије поплаве била у сусједном кафићу. Болници у Добоју није било ништа зато што је на брду. Хоће сад да праве нову болницу али у долини. Зашто и нову болницу не би направили на висини гдје се никада у историји Добоја није попела нека поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

15.05.2017 14:16

Узвишени Боже, молим се само Теби, да се 2014.у Добоју, Маглају, Шамцу, Обреновцу никада и ником поновила не би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

15.05.2017 15:35

Снсд слави добро прошли уз поплаве.

ОДГОВОРИТЕ