Крај једне ере: Ко је Марјан Вајда?!

Вајда - синоним за успехе Новака Ђоковића! Била је 2006. година када је Новак Ђоковић био 40. на свету и када је одлучио да као тренера ангажује Марјана Вајду. Од тада, па све до 5. маја 2017. године трајала је сарадња између Србина и Словака.

Тенис 09.05.2017 | 23:15
Крај једне ере: Ко је Марјан Вајда?!
Овај 52-годишњи Словак родом из Повашке Бистрице, у тадашњем ЧССР-у, својевремено је као тенисер освојио два турнира, једна у Прагу (1987.) и једну у Женеви (1988), а наступио је и у два финала. Иако на гренд слем турнирима није успевао да преброди треће коло, а каријеру је, уз најбољи пласман - 34. место, завршио са 119 победа и 154 пораза, у улози тениског стратега рано је почео да бриљира.

Био је капитен словачке мушке тениске репрезентације, а потом и женске селекције. Од јуна 2006. године постао је тренер Новака Ђоковића, и то када је српски тенисер на АТП листи заузимао је 40. позицију.

Тада је и почео невероватан успон младог Нолета. Годну дана касније већ је био пети играч света, 12 месеци касније - трећи. Са њим на челу стручног штаба се и пробио на лидерско место АТП листе 4. јула 2011, са њим у стручном штабу је и освојио свих 12 гренд слем титула, с тим да је Вајда од децембра 2013. своју позицију уступио Борису Бекеру, али је остао у Новаковом тиму стручњака.

Марјан Вајда је, услед великих успеха са најбољим српским спортистом, освојио награде за најбољег тренера од стране Олимпијског комитета Србије и за 2010. и 2011. годину.

До 2013. Вајда је био главни тренер Новака Ђоковића, а онда је на његово место дошао Борис Бекер. Немац је на месту главног тренера био до краја 2016, да би Новак прошле године у децембру објавио да ће Вајда обављати функцију главног тренера.

Словак је своју мисију у Новаковом тиму завршио, али сигурно је да ће остати пријатељи и сигурно је да ће Вајда уколико Ђоковић буде затражио помоћ бити у његовој близини.

Поред њега у тиму више неће бити Миљана Амановића, Новаковог кума који је све време Нолетовог путовања на АТП туру, био његов физиотерапеут и Гепхарда Фила-Грича, кондиционог тренера.

Једна ера је завршена. Видећемо какве нам Новак новости припрема.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар