Првенац Ботаса, Хамилтон без подијума у Сочију!

Возач Мерцедеса Валтери Ботас тријумфовао је на Великој награди Русије и тако стигао до прве победе у каријери.  Прва, па козачка победа за Валтерија Ботаса на ВН Русије! Подијум у Сочију није видео Хамилтона, али зато јесте Фетела и Рајконена који су Ботасовом муњевитом реакцијом прокоцкали предност стартног грида још на почетку трке у Сочију

Остали спортови 30.04.2017 | 19:00
Првенац Ботаса, Хамилтон без подијума у Сочију!
Ботас је трку у Сочију завршио за нешто мање од секунде од другопласираног Себастијана Фетела, док је треће место на подијуму освојио Кими Раиконен.

27-годишњи момак из Настоле је већ у раној фази трке претекао двојац из Ферарија који је стартовао са прве, односно друге позиције и тако стигао до највећег успеха у досадашњој каријери.

Ботас се до сада 11 пута пео на постоље, само једном кретао са пол позиције, а у Сочију је дошао ред да подигне победнички пехар. Осим његовог тријумфа, викенд у Русији обележио је слаб наступ Луиса Хамилтона – Британац је грешио на тренинзима и квалификацијама, па ће морати да се задовољи четвртим местом.

Међутим, борба за шампиона није била толико једносмера јер је Немац у болиду Ферарија претио до неколико кривина пред крај, али није имао довољно времена да претекне Ботаса. Коштао га је нешто слабији старт и није било довољно ни то што је у последњих двадесетак кругова стизао ривала из Мерцедеса.

С друге стране, Ботас је у свом 82. наступу остварио сан у Формули 1, поништивши малу грешку приликом одласка у бокс.

Већ на старту трке возач Мекларена Фернандо Алонсо морао је да одустане због квара болида, а Ботас је претекао Ферарије и побегао им.

После Хамилтона, првих десет у Сочију комплетирали су Макс Ферстапен, Серхио Перес, Естебан Окон, Нико Хулкенберг, Фелипе Маса, Карлос Саинс јуниор.

Ни Фетел неће бити незадовољан резултатом у Сочију јер је стигао до 86 бодова у генералном пласману и увећао предност над Хамилтоном који има 73. На трећем месту је данашњи шампион са 10 бодова мање од клупског колеге.

Што се тиче конструктора, Ферари је претекао Мерцедес и има 102 бода, три више од највећег конкурента.

Шампионат Формуле 1 наставља се за две недеље када је на програму Велика награда Шпаније на легендарној "Каталуњи".

Блицкриг, коцкарска партија Валтерија Ботаса донела је прво злато, односно подијум Финцу кога је до циља прогањао Себастијан Фетел у пратњи Кимија Рајконена. Узбуђење је можда недостајало на средини трке, али је зато било јако лепо видети стојичко настојање Мерцедесовог возача да употребом ДРС-а у последњих 10. кругова сачува власништво над ВН Русије. Успео је у томе, па су му се на подијуму придружили већ поменути Себастијан Фетел и Кими Рајконен. Луис Хамилтон је стигао четврти.

Старт трке у Сочију, у то нема никакве сумње припао је Валтерију Ботасу. Мерцедесов возач једноставним маневром обишао укопаног Кимија Рајконена, а затим и Себастијана Фетела који је на овај начин прокоцкао пол – позицију. На срећу Фераријевих такмичара, Кими Рајконен је некако одбранио позицију која је висила о концу у првој кривини ВН Русије. Луис Хамилтон није успео да га обиђе, а борбу на старту трке је дефинитивно суспендовао удес Реноа и Хаса, односно болида Џолијана Палмера и Романа Грожана када је на стазу изашло возило за безбедност.

Након летећег старта, поредак је остао непромењен. Водећи је и даље био Валтери Ботас, други Себастијан Фетел, а за њима су ишли Рајконен и Хамилтон. И, то би било све важно за почетну фазу ВН Русије, уз поглед у ретровизор због вести која гласи да Хонда поново није подржала Фрернанда Алонса. Мекларен је остао на стази у кругу за загревање, а боље није прошао ни Данијел Рикардо из Ред Була који је због проблема са кочницама одустао још у шестом кругу.

Након свега, кренула је серија посета боксу. Ипак, замена пнеуматика није била преломна тачка ВН Русије, пре свега због сјајно обављеног посла Валтерија Ботаса на старту трке. Скудерија Ферари је додуше имала тактику која је обећавала добре перформансе за Фетела и Рајконена који је у једном тренутку послао занимљиву поруку у бокс.
„Какако ми можемо да будемо иза Ботаса“, рекао је Финац, а похвале иду целом тиму из Маранела који је пнеуматике Себастијана Фетела заменио тек у 35. кругу ВН Русије.

Коначно, битно је рећи да су иза четвртопласираног Хамилтона крз циљ прошли Макс Верстапен у Ред Булу, а затим Серхио Перез и Естабан Окон. Осмо место припало је Хулкенбергу, девети је Филипе Маса, а десети Карлос Сајнц.

Коначно, оцена трке у Сочију могла би бити осредња. Очекивало се можда нешто више стварне, а не тактичке битке Ферарија и Мерцедеса. Ипак не можемо рећи да је у кључним моментима и ње није било. Црта задовољства подвлачи се под узбудљивим стартом и сјајном потером за Валтеријем Ботасом у финишу трке. Победник поред подијума заслужује и највишу оцену. Уз њега за похвалу је и јуначко држање Себастијана Фетела у финишу, али би на његову душу свакако могао да иде минус због прокоцкане пол – позиције. Са друге стране, Кими Рајконен је ипак некако извукао подијум, а да је могао боље, могао је, баш као и Луис Хамилтон који није показао добро знан темпо и вештину вожње на стази коју је до данас држао у малом џепу.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар