Ко је терориста Талат Џафери?

Током 2001. године када је избио оружани сукоб између македонских владиних снага и албанских милиција, прикључио се албанским екстремистима који су били присталице ОВК

Регион 28.04.2017 | 13:51
Ко је терориста Талат Џафери?
На синоћној седници парламента Албанац Талат Џафери је изабран за председника Народне скупштине и тада је дошло до ескалације немира у Македонији, а ситуација је и даље критична. Демонстрантима, који већ недељама протествутују против намере Зорана Заева да формира владу са албанском партијом ДУИ, ово је била кап која је прелила чашу. Одлучили су да изађу на улице и да упадну у Собрање како би према њиховим речима одбранили македонску државу. Након овог догађаја готово сви медији су се заинтересовали за новог првог човека македонског парламента.

Талат Џафери је рођен 15. априла 1962. године у селу Форино у близини Гостивара. Он је македонски Албанац, а његова каријера у оружаним снагама је почела током осамдесетих година у Југословенској народној армији.

Средњу војну школу је завршио у Београду, а касније и Војну академију у Београду и Сарајеву. Постдипломске студије је завршио у Скопљу.

Течно говори албански, македонски, српски, хрватски и енглески језик. Између 1985. и 1991. године је био официр ЈНА, а онда је постао део војске независне македонске државе.

Био је распоређен у Тетово, град у којем су се 2001. године водиле бројне битке током кратког али насилног оружаног сукоба, преносе Агенције.

Током 2001. године када је избио оружани сукоб између македонских владиних снага и албанских милиција, прикључио се албанским екстремистима који су били присталице ОВК.

Ту је добио кодно име “командант Форино”, према свом родном селу које се налази близу града Гостивара.

Његова 116. бригада ОНА-е вршила је војне операције у Гостивару, али се мало шта друго зна о његовим активностима у том периоду.

Сукоб се завршио потписивањем Охридског споразума који даје већа права етничким Албаницима. Као резултат тога Џафери и његови саборци су амнестирани од стране државе, преноси балканинсигхт.цом.

Убрзо након сукоба он се прикључио партији ДУИ, која је постала најпопуларнија странка међу Албаницима и која редовно учествује у формирању владе.

Био је министар одбране Републике Македоније. На ту функцију је именован 2013. године.

– ОНА (Ослободилачка национална армија) је сада на челу војске – написала је на својој Фејсбук страници Џаферијева странка, (ДУИ), иначе, вишегодишњи мањински партнер у влади Николе Груевског, преносе Агенције.

Његово именовање изазвало је тада оштру реакцију македонских ветерана из сукоба 2001. године вођеног између албанских побуњеника и државних снага безбедности, који су запретили протестима због новог министра који се некада борио против њих као командант 116. бригаде ОНА-е.



Џафери је тада изјавио да је његов циљ да оружане снаге претвори у “симбол суживота, толеранције и поштовања различитости”, преносе Агенције.

Македонски владини извори у његовој званичној биографији не показују ништа убрзо после 2001. године.

Од 2004. до 2006. године био је заменик македонског министра одбране.  Потом од 2008. године до 2013. године био је члан македонског Собрања.

Његова кандидатура за министра одбране поднета је од стране водеће албанске партије у Македонији, Демократске уније за интеграцију.

Међутим, након његовог именовања, постају “жива” сећања на догађаје који су довели до бројних протета.

Његов високи положај сматра се великом победом за његове саборце, јер су припадници његове борбене јединице НЛА ретко добијали добре позиције у држави.



У јавности је познат и по томе што је блокирао доношење новог војног закона, који је одобравао погодности за македонске војне ветеране, али је изоставио борце екстремистичке НЛА.

Тада је Талат рекао да је закон не прихватљив за ДУИ и да ће учини све што је његовој моћи да тај закон блокира.

Председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић изјавио је да је ситуација ескалирала због интонирања албанске химне.



Не чуди ме ово што се десило, у Собрању се у неком тренутку певала македонска, али затим и албанска химна. Због певања албанске химне, ситуација је за неколико минута постала веома напета, морала је да ескалира – рекао је Стоилковић, преносе Агенције.

Председник Македоније Ђорђе Иванов није увео ванредно стање и у обраћању нацији позвао је лидере свих странака ујутру код њега на консултације да би се нашло решење за кризу. Иванов је изјавио, након насилних догађаја у Собрању, да “ова ситуација може да се превазиђе само поштовањем правног поретка Републике Македоније”, преносе Агенције.

(Телеграф)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дон

28.04.2017 12:02

Одкуд вам то да је терориста? Субјективан став или се позивате на пресуду неког суда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2017 12:24

Србска посла они су судије поготово овај БН посто право Цетницко упористе...

Name

Сирогојно

28.04.2017 13:21

У вмро влади министар одбране и није терориста а кад формира власт са сдсм и буде изабран за пресједника собрања онда је терориста само зато сто није уз вмро итд..хехехе...

Name

Мимо Мозгуз

28.04.2017 13:37

Јеси ли ти прочитао чланак? "Током 2001. године када је избио оружани сукоб између македонских владиних снага и албанских милиција, прикључио се албанским екстремистима који су били присталице ОВК." Албанци су дакле организовали своје "милиције" (терористе) које су напале полицију македонске државе (институцију правне државе) а он им се прикључио. Дакле, као у Сирији... Мада, можда ти сматраш да ИСИС није терористичка организација?

Name

Ре Мимо

28.04.2017 19:12

Е сада Мимо и наса милиција испаде терористицка хахахаха исто су настале

Name

Јосиф Србин

29.04.2017 13:44

Ста бих друго био него терориста када је припадник терористицке организације АНА И ОВК,које урусавају земњу у којој је родјен и која га је отхранила,у знак захвалности сада пуца на исту.Брацо Македонци памет у главу слозите се и окрените се браци РУСИМА,СРБИМА,БУГАРИМА,који вас неце оставити саме.

Name

Боле

28.04.2017 12:12

Да је он неки терориста неби се слободно сеткао по Скопљу и био цланом македонског собрања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

28.04.2017 13:41

Насер,Харис..итд..и они се слободно сеткају а терористи напали регуларну војску своје дрзаве

Name

ре ре

28.04.2017 18:08

Лазес!Насера су првог напали па је онда он нападао!Видим да не знас ниста о том крају или се правис блесав!

Name

Думине

28.04.2017 12:27

Сраман чланак. Зашто не осудзујете маскиране наоружане пуцисте а компромитује човјека посланика јер је Албанац Македонског поријекла Срби дозовимо се памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективности мало

28.04.2017 12:28

Називате терористом оног ко вама на неки нацин не одговара а осудзене зликовце за разне злоцине па и геноцид вјероватно не називате ни близу тога ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

@објективомало

28.04.2017 13:03

Ништа чудно за нас... Вучић шокиран пуштањем оног албанца у француској, каже злочинац је злочинац био он србин или албанац, а само прије неколико мјесеци осуђени злочинци (који су у Хагу признали злочин) гостују у Београду и примају их највиши званичници Србије?!!

Name

ало објективности мало

29.04.2017 18:44

Ста је за тебе неко ко организује орузани напад на полицију једна дрзаве? И тај неко по "заслугама", буде амнестиран. Мозда цак по истим заслугама бива убацен у политику те јадне земље.Просло неколико година и тај неко цудом или том истом заслугом,постаје сеф те дрзаве.Како је то могуце и засто? Питао би се сваки постен цовек. Нису ли цудни путеви неких? Ето,је ли било довољно објективно? Нисам поменуо име или назив било цега.

Name

Неђо.28.Април.2017

28.04.2017 13:05

Возите,Џаферија убијо је вашу војку и полицију.2001.опет ће пуцати на вас,и на тај исти џип у којем се вози.Шиптарска багра неће се отавити док нерастуре,Македонију.Како сте признали,Косово српсо као државу такоћете признати оцепљени део,Македоније за државу.Јер велико имате издајика,Македонаца као у,Србији штоје било срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуза

28.04.2017 14:29

Македонци висе нису добри ни са србима, грцима, албанцима, црногорцима...не писе им се добро

ОДГОВОРИТЕ