Папрене цијене

Цијене прасића порасле су већ пред Васкрс/Ускрс, када су за килограм живе ваге износиле четири до четири и по КМ, док су сада, пред Први мај и Ђурђевдан, још више за једну до једну и по КМ.

Република Српска 26.04.2017 | 20:50
Папрене цијене
Тако су јуче на бањалучкој пијаци, у зависности од килаже, прасићи достизали цијену и преко шест КМ, а пред дане славе и одмора додатно су скочиле цијене јагњади, која коштају 5,5 до шест КМ, али њих, како кажу трговци, готово нико ни не купује.

Иако је понуда била добра, купци су обилазили и гледали животиње, али ријетки су пазарили. Они који славе Ђурђевдан међусобно су збијали шале да је у овом периоду исплатније сервирати теле него прасе, јер су се телад јуче у Бањалуци могла купити и по цијени од 6,5 КМ по килограму.

“За славу се нешто и прода, али за Први мај нико и не пита за прасиће, нема народ пара ни за роштиљ”, пожалили су се трговци.

Прасићи до тридесетак килограма код трговца Милана Врховца из Милосаваца, код Лакташа, коштали су 5,5 КМ по килограму живе ваге, а углавном се толики прасићи и сервирају за славску трпезу.

“Јесу прасићи скупљи сад пред славу, али и немамо пуно муштерија, видите и сами да људи стоје, питају, гледају, али слабо се шта прода”, казао је Врховац.

Миле Савић за славу је планирао купити јагње и прасе, јер дочекује многобројне госте, али ће највјероватније, каже, одустати јер су цијене папрене.

“Раније сам куповао мало прасе па га прихрањивао до славе, а онда пазарим јагње. Ове године нисам и вјерујте да сам се покајао”, пожалио се Савић, јер док купи обоје, неће му пуно новца остати за све што славска трпеза изискује. Идуће седмице, како каже, отићи ће у Тополу, код Градишке, у нади да ће тамо јефтиније проћи.

Трговац Бошко Момић за прасиће до 40 кг на бањалучкој пијаци тражио је пет КМ по кг, али продаја му, каже, боље иде код куће у Градишци, јер се на пијаци слабо купује.

Купцима не помаже ни цјенкање, јер су издаци трговаца велики и, како кажу, једино у овом периоду могу нешто зарадити пошто ће на љето цијене бити ниже. 

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ранко

26.04.2017 18:57

Е теско богу са нама какви смо подигните на 10 км за Српске свете празнике срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.04.2017 12:07

Није скупо.

Name

опет

26.04.2017 19:10

Треба поплава , па није га он правио да га толико цијени .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

26.04.2017 19:37

Ста је са увозом ,нека они једу домаце а ми цемо сто је јевтиније.