Анализа: Један човјек је изгубио око, шта је сљедеће?!

Ни кошаркашке хале, бар када играју Црвена звезда и Партизан, више нису пожељно место за праћење спорта.

Кошарка 26.04.2017 | 22:50
Анализа: Један човјек је изгубио око, шта је сљедеће?!
Поново су бакље летеле преко терена с једне стране трибине на другу, поново су пуцали топовски удари, а све је гарнирано сочним увредама на рачун играча, функционера или чланова њихових породица. Али, што би неки рекли "све је то саставни део дербија", "уобичајени колорит". Па, да ли је заиста тако?

Недавно је човек поред терена погођен бакљом у главу у финалу Купа. На једно око готово да не види, али - хеј, у реду је, све је то део дербија. Када покушате да добијете неку осуду креће озбиљно возање. Полиција нас упути на клубове као организаторе, клубови на полицију, редари кажу "нисмо ми, мајке, нам", Кошаркашка лига Србије каже "да нема ингеренције", и све тако у круг.

До новог дербија и новог инцидента.

Кошаркашки клуб Партизан кажњен је недавно зато што није имао играча на конференцији за новинаре. Експресно, наравно. Али, када лете бакље, за Кошаркашку лигу Србије је то као да севају муње и пуцају громови, дакле, немају везе с "природним појавама", такозваним "уобичајеним колоритом дербија".

КЛС: Клубови се труде, али...

Кошаркашка лига Србије може да кажњава клубове за инциденте попут оних са последњег кошаркашког дербија, али нико не може да одговори на питање како спречити уношење пиротехничких средстава у хале.

У дербију између Црвене звезде и Партизана једна бакља је пала поред терена, један топовски удар на терен. Бакља није повредила никога, а кондициони тренер црно-белих Филип Михајловић доживео је лакше опекотине јер му је топовски удар пао поред десне ноге.

На дербију су се чуле и увреде на рачун супруге председника Црвене звезде, Весне Човић, али и играча Партизана, Новице Величковића, које су навијачи два клуба размењивали.

Директор Кошаркашке лиге Србије Леон Делеон за Б92.нет каже да лига санкционише инциденте, те да је такво понашање недопустиво.

"Наравно да осуђујем такво понашање, то је непримерено и недопустиво, али нажалост сведоци смо да из утакмице у утакмицу вечитих ривала на дербију имамо такве инциденте. Ја сам сигуран да се клубови и један и други максимално труде да то предупреде, али очигледно да нису у стању да спрече уношење бакљи, али ни неки договор са својим навијачима да се тако не понашају изгледа да не могу да постигну" каже Делеон.

Партизан: Свети Петар не зна колико смо казни платили

Портпарол КК Партизан Иван Ивковић такође сматра да клубови теже томе да смире своје навијаче пред дербије.

"Клубови стварно раде све што је до њих. Све што је у њиховој моћи клубови ће да ураде. Није им у интересу да се баци и новчић један. На крају крајева то кошта. Мислим да ни Свети Петар не зна колико су казни платили Звезда и Партизан за последњих 20 година због таквих ствари"

Клубови могу да делују едукативно и да апелују, али се и Ивковић пита колико клубови могу да спрече неприлике.

"Ми пред сваку домаћу утакмицу са Црвеном звездом апелујемо на своје навијаче да навијају фер спортски и да се уздржавају од било каквих инцидената, од убацивања кованица, упаљача, па до оваквих ствари. Међутим, очито је колико је то ефикасно"

Иако на утакмицама има редарских служби и полиције, на трибинама гори велики број бакљи, а део њих заврши поред терена или на њему. На фудбалским утакмицама су због тога увек и ватрогасци који их гасе, али је због близине терена, ризик већи на кошаркашким утакмицама.

Поцепана тренерка, опекотина на нози

На једној од њих у фебруару, током финала Купа Кораћа је повређен Миодраг Радовић, члан Скупштине Кошаркашког савеза Србије коме тешко оштећено око. Филип Михајловић је у уторак прошао знатно боље.

"Није ништа опасно. Пукао му је топовски удар испод ноге, поцепао му мало тренерку и опекао га по нози, али није ништа озбиљно" каже Иван Ивковић и додаје да се клуб није никада посебно освртао на инциденте које су правили навијачи Звезде и Партизана.

"То је нешто што се нажалост дешава на нашим утакмицама и наравно да бисмо волели да се то не дешава ни на једној страни" каже Ивковић.

Новчане казне за инциденте у дербију

"Имамо пропозиције у којима су предвиђене казне. У зависности од тежине прекршаја казне се повећавају. Сигурно ће бити новчаних казни, али не могу да кажем колико јер немам званичан извештај делегата.", каже директор КЛС о инцидентима са дербија у уторак.

Строжих казни неће бити јер инциденти по мишљењу директора КЛС нису били тог интензитета да би се публици забранило присуство у наредним мечевима.

Звезда упућује на полицију

Међутим, проблем је што КЛС нема могућност да унапред спречи догађаје за које касније кажњава клубове.

"Лига нема компетенције у организацији утакмице, то је на клубовима, они у сарадњи са комесаром за безбедност и са органима полиције и фирмом која обезбеђује утакмице, они то организују. Лига у том смислу сем неких разговора и договора нема никакве конкретне обавезе и овлашћења. Цела организација утакмице је на клубу који је домаћин" истиче Делеон.

Домаћин дербија у уторак је била Црвена звезда из које још није стигло званично саопштење о дешавањима са дербија, а из клуба су кратко прокоментарисали да су праве адресе за питања о безбедности - полиција, Жандармерија и обезбеђење утакмице.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар