Ускоро Фонд за лијечење дјеце

У Републици Српској биће основан фонд солидарности за лијечење дјеце обољеле од ријетких болести. Фонд би требало да се пуни издвајањем од плата свих запослених у износу од 0,25 одсто од мјесечног нето примања.

Република Српска 26.04.2017 | 15:27
Ускоро Фонд за лијечење дјеце
Грађани који не желе да дио своје плате издвајају у ове сврхе могу бити ослобођени те обавезе, ако послодавцу предају писану изјаву о томе.

Иницијатива за оснивање овог фонда покренута је данас на састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика и представника удружења за лијечење дјеце обољеле од различитих болести.

Додик је истакао да је припремљен и нацрт закона који ће ових дана бити упућен у процедуру, те изразио наду да ће ускоро бити усвојен, а фонд формиран већ до љета ове године.

"Фонд би дјеловао у оквиру Фонда здравственог осигурања Српске, не би имао додатних трошкова, а имао би свој управни одбор и комисију, док би рад у њему био без накнаде. Све ће бити транспарентно и сваког тренутка моћи ће да се види колики је прилив, а колики одлив новца"; истакао је Додик.

Процјене су да би годишњи прилив, према предложеном принципу, био око 6,3 милиона марака годишње.

"Осим тога свако ко жели, моћи ће да уплати донације, а тражићемо и да Савез општина и градова пропише обавезу општина да учествују са уплатама. Нажалост, дјеца долазе из свих општина и сматрамо да је потребно да се општине укључе у све ово", рекао је Додик.

Он је подвукао да ће се из прикупљених средстава око 20 до 25 одсто издвајати за капитална улагања и дијагностику.

Оливера Ратковић из центра „Твоја ријеч“ је истакла да је оснивање овог фонда идеја и жеља сваког родитеља.

"Ово ће нам омогућити да што прије и што брже помогнемо сваком дјетету коме је то неопходно. Само заједно можемо изнијети овако хумане и велике пројекте", рекла је Ратковићева.

(Срна)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

робија

26.04.2017 13:38

Хитно да ступи на снагу!!!!само требају бити разлиците стопе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

26.04.2017 16:17

ДА ЛИ САЊАМ ИЛИ ЈЕ НЕКО ТАЈНО ПРОМЈЕНИО УСТАВ, ПА МИ ДОБИЛИ ПРЕДСЈЕДНИЧКИ СИСТЕМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. КАКО ТО ДА СЕ СВЕ ОДЛУЧУЈЕ У КАБИНЕТУ ПРЕДСЈЕДНИКА И ТО ОД ВРЕМЕНСКЕ ПРОГНОЗЕ ДО РЕПЕРТОАРА ПОЗОРИШТА.... МА КАКАВ ПРЕДСЈЕДНИК И ЊЕГОВ ФОНД ПРИ ФОНДУ ЗДРАВСТВА РС - ТО ЋЕ СВЕ ТЕГЕЛТИЈА ДА ПОТРОШИ И ТО ТАМО ГДЈЕ ОН МИСЛИ ДА ТРЕБА - ЗА ГОРИВО ЗА АУТА, АВИОНЕ И ХЕЛИКОПТЕРЕ. ЈА САМ САМО ЗА НЕЗАВИСНУ ФОНДАЦИЈУ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ДИЈЕЦЕ КОЈА ЋЕ ЈЕДИНА ИМАТИ СВОЈУ СВРХУ И КОНТРОЛУ ОД СТРАНЕ ЧЛАНОВА ФОНДАЦИЈЕ И ТАЧКА. ОВИ КРАДУ ИЗ ОЧИЈУ ИМ СЕ ВИДИ !!!

Name

Ивица

26.04.2017 13:41

Браво за Владу РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ники

26.04.2017 15:09

Ста 'Браво' ?? Ја су да дајем коме ја хоцу а не да ми власт одлуцује коме да она помазе узимајуци од мене

Name

Ивица

27.04.2017 05:38

Лијепо је речено, ко неће не мора да плаћа, јадо

Name

кмкок

26.04.2017 13:46

Доди је све тезе...мора да смисља како да додје до пинке...криза... "развој дијагностике и превенције" то це дати церки за апотеку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

негативност нас уби

26.04.2017 16:12

Немојте омдах тако негативно па то је бар лако утврдити

Name

лицемјерство левел про

26.04.2017 13:55

Влада РС, Додик и њихови скакавци који једу будзете и године, прицају о "транспарентности". Хоце ли бити транспаретан као и Фонд солидарности после поплава, мислите ли на такву транспарентност? Како вас није срамота зар дјеца нису осигурана код Фонда здравственог осигурања, зар треба нови Фонд за оно сто сте по закону дузни да плацате и са постојецим фондом? Бандо узмите се у памет и не манипулисите са оним који су безнадезни, зар на биједну плату хоцете јос намета, гдје се то у свијету плацају два доприноса за здравство? Да ли сте ви уопсте нормални, сад би да покупис јефтине поене преко тудјих радницких ледја. Буди Баја па одреди порез на луксуз и екстрапрофит, на куце и некретнине и имовину по иностранству својих кумова и похлепних тајкуна који су црно испод ноката узели овом народу и изнијели све у иностранство, смањите пренадуване фактуре за инвестиције и изградњу болница, за тендере са фармацеутским куцама и осталим бјелоссвјетским сљамом са којим се талите и узимате огрмоне колицине новца на мјесецном нивоу и бице и за лијецење дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.04.2017 14:19

Свааакааа цаст за коментар!! мало је оваквих мисљења!!

Name

Господине

26.04.2017 14:38

У праву сте ви. Радник је последњи који треба да издваја за ово док још увијек немамо усвојен ни закон о поријеклу имовине ни опорезивање свега што сте навели. Али, ради се о томе да обољелој дјеци овакав закон даје већу шансу да преживе и да се излијече. МНОГО, МНОГО МЕ ОВА ВИЈЕСТ ОБРАДОВАЛА, КАО СВАКИ НОРМАЛАН ЧОВЈЕК, ЖЕЛИМ ДА СУ СВА ДЈЕЦА ЗДРАВА И СРЕЋНА. Управљање овим фондом треба дати само удружењима родитеља којим су дјеца болесна, они најбоље знају шта то значи. Транспарентност тражити, ОБАВЕЗНО. Па кад би неко на овоме МУЉАО, треба га јавно објесити на неком јавном тргу.

Name

робија

26.04.2017 14:55

Лицемјер,браво за коментар

Name

ре

26.04.2017 15:09

Срамота... сад би и болесну дјецу да искористи за своје странацке поене

Name

Тата

26.04.2017 15:33

Еxтра коментар, ја прво помослих на вијест супер за дјецу, а онда процитах коментар и за ово скидам капу. Ово процитати уз вијест на дневнику. Само је залосно да се то није рјесило.кроз будзете РС и опстина у неком минималном износу

Name

Јок

26.04.2017 14:12

Какав олос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

26.04.2017 14:17

Једино паетно од плавусе Зељке мада сумњам да је то њена идеја.под хитно то реализовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумњам

26.04.2017 14:39

И ја сумњам да је њена Нека Бог опрости ако гријешим Гријех на моју душу

Name

Коо

26.04.2017 14:58

Таман угасили онај фонд за поплаве, сад праве нови за болесну дјецу. Додик је у РСу и влада и парламент и предсједник. Ово је нови порез, бас ме занима сто це опозиција реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Левер Про

26.04.2017 15:12

Прво цестам на коментару,па казем:колико лицемјерства и покваренлука.Зар није срамотно и богохулнп у дану смрти невине дјевоцице политикантски износити несто сто се вец плаца.(види коментар Левер про)зар треба глумити хуманитарце и у стилу акциза наметати добровољност исплата(у стилу хаје МОРАМО на добровољну радну акцију)и у мозак ј..... ове глупе народе.Ово доказује карактер надих политицата који на лазном хуманизму и борби за нацију опстају на власти.Нису јос све овце осисане

Name

а они

26.04.2017 16:26

Опозиција би ово требала да прихвати / а има право предлозити боља рјесења, ето, ваљда цемо и х цути

Name

Лујо

26.04.2017 14:59

Ма ја, купи хеликоптер на кредит а за потребе дјеце се уводи нови порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купусар

26.04.2017 15:38

Цекати да донесу закон па их РЕТРОАКТИВНО тузити у Стразбуру за патњу све оне јадне дјецице која су досад била погодјена мацехинским односом ових мафијаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОБОЉСАТИ РЈЕСЕЊЕ

26.04.2017 16:25

0.25 % на плату од 400 КМ је 1 КМ. Било би добро да се до усвајања ово ипак коригује / ослободити пензије и плате до 500 КМ. А све преко тога опорезовати, с тим да платни разред од 1.500 КМ па надаље опорезовати дупло (0.5 ) %. КО буде имао вецу палту, висе це и платити . О овој идеји је писало по друственим мрезама / идеја је била да се првенствено за операције обољеле дјеце које се врсе у инсотранству у сваком моменуту има спреман новац а не да се по друственим мрезама апелује и скупља новац када је сваки дан битан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубица

26.04.2017 21:00

Слазем се са коментаром цитаоца ПОБОЉСАТИ РЈЕСЕЊЕ. Додала бих само јос ово,прва нецу дозволити скидање ни једне марке са моје плате у те сврхе,зато сто це те паре свуда стици али до болесне дјеце неце. Радије цу сваки мјесец дати директно некоме ко је болестан или сиротињи,гдје сам колико толико сигурна да иде у праве руке. Гдје су толике паре из фонда солидарности за поплаве? Гдје је мост код витаминке? Ста је са путевима који су катастрофални? И опет кад пада киса они у небо гледају,једне марке нису улозили у одбрану од поплава. Фонд је добра идеја али не у овој дрзави и са овим лоповима. И тацка.

Name

Реално

26.04.2017 16:29

Није битно ко је покренуо овакву идеју нити це били ко добити поене битно је да се помогне људима и дјеци са ријетким болестима ал углавном страдају дјеца од ријетких болести која се могу само лијецити у србији или иностранству а ције лијецење је изузетно скупо.Хуманост треба да буде на првом мјесту то је врлина а лијепо казе цовјек да ко не зели да помогне НЕ МОРА искљуци се из хуманости и буди нехуман

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

27.04.2017 04:21

Новац може ићи само на рачун фондације, а никако фонду за ово и оно.Фонду недам, а дјеци сам увијек помагала за такав гест ме нико не треба позивати.Да пуним владине фондове ми непада напамет.Шта ти радиш од својих 20 мил.годишње,срам те било !!!

ОДГОВОРИТЕ