Управа Жељезница попушта радницима

Неки синдикалци тврде да управа Железница РС попушта радницима, како би спречила нове протесте, други сматрају да су пресудне уплате из Владе РС.

Република Српска 26.04.2017 | 10:55
Управа Жељезница попушта радницима
Железничарима ће данас или сутра бити уплаћена мартовска плата, и то у пуном износу, иако су им из управе раније претили да им неће платити дане које су провели на штрајковима и протестима, потврђено је у синдикатим.

 
Од 16. марта, када је, након уличног протеста, почео  штрајк глађу у Бањалуци, већ им је уплаћена једна плата, те три накнаде за топли оброк и две за превоз, што у просеку износи око 1.000 КМ по раднику.

Након исплате обећане мартовске плате тај ће се износ попети на просечних 1.500 КМ уплата по раднику за последњих 40 дана. Поједини синдикалци су изненађени, јер су, кажу, “добили више него што су очекивали”.

- Управа попушта радницима, јер се боје нових штрајкова, улице и медијског притиска, поготово сада, уочи 1. маја - каже потпредседник Самосталног синдиката СТД Бојан Шукало.

Други синдикалци оцењују да управа ЖРС само исплаћује радницима оно што им по закону припада.

- Не верујем да су они, и пре штрајка, намерно кршили закон. Пре ће бити да нису имали новаца да нам исплате зараде. Влада РС је, очигледно, тек након протеста озбиљно схватила своје обавезе према Железницама РС, па сада редовније уплаћује грантове - каже председник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС Симо Цвјетковић.

Исплате зарада на ЖРС омогућене су, тврде синдикалци, и захваљујући уплатама из Митала и других предузећа, који ЖРС дугују за превоз терета.   Ипак, дугови Железница РС много су већи од потраживања, па је укупан минус нарастао  на 350 милиона КМ.

Цвјетковић: Лако је директорима

Ако нема новаца за исплате, морамо подједнако да сносимо терет, а то значи да треба водити рачуна и о томе колико о зарађује, јер кашњење плате не погађа сваког једнако, каже Симо Цвјетковић.

- Лако је директорима, који имају 4.000 КМ месечно, преживети месец без плате, али није лако раднику који крпи крај с крајем са 400 КМ. Ни одговорност није иста,  па је крајње време да се обави озбиљна анализа и утврди ко нас је довео у овакву ситуацију.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПРОЛЕТЕРИ

26.04.2017 10:17

СРЕЦАН ПРВИ МАЈ...БИЦЕ НЕСТО И ЗА РОСТИЉА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

27.04.2017 06:54

Попустање , обицна глупост . Само добијамо зарађено И по закону . Па нисмо добили неку 13 плату да би се тумацило као неко попустање.

ОДГОВОРИТЕ