ЕЛ: ЦСКА други учесник Фајнал-фора у Истанбулу!

ЦСКА максималан, Тео уз Богдана и Калинића на Ф4! Москвоски ЦСКА други је учесник Фајнал-фора Евролиге, пошто су у трећој утакмици савладали Басконију 90:88, и тако са 3:0 прошли на завршни турнир у Истанбулу.  Не потцењујте моћ Армије! Судије погурале ЦСКА на Ф4! Басконија се борила колико је могла, али моћ владајућег првака Европе никада не сме да се доведе у питање.

Кошарка 25.04.2017 | 23:25
ЕЛ: ЦСКА други учесник Фајнал-фора у Истанбулу!
Екипа Димитриса Итудиса доминира Евролигом протеклом деценијом, а то говори чињеница да су се седми пут заредом пласирали међу четири најбоље екипе.

Са друге стране, Басконија није успела да понови учинак из прошлогодишње сезоне када су победом над Панатинаикосом у четвртфиналу плеј-офа стигли до Фајнал-фора.

ЦСКА су до победе предводили Кори Хигинс са 21 поеном, Нандо де Коло са 15 и Милош Теодосић са 13 поена и 4 асистениције.

У домаћем саставу Токо Шенгелија остварио је учинак од 19 поена и седам скокова, док је Чејз Бадингер постигао 15 поена и ухватио седам лопти.

У првој четвртини играло се доста уједначено, екипе су се смењивале у вођству а посебно расположен био је Чејз Бадингер у екипи Басконије који је постигао девет поена у првих десет минута.

Баски у другој четрвтини стижу до максималних +7, 29:22, после чега је Итудис затражио тајм-аут, који је имао добар ефекат пошто су Москвољани успели преко Корија Хигинса да направе серију 12:1 за 34:30.

До краја деонице, екипа Сита Алонса држала је прикључак за актуелним шампионом Европе, а тројком Адама Ханге успева да на одмор оде са поеном предности 44:43.

Наставили су екипе да форсирају брзу игру, па је у трећој четвртини виђено чак 55 поена. Код гостију пробудио се Милош Теодосић који је постигао девет поена у четвртини, а имао је и пар лепих асистенција. Пред последњу четвртину ушло се са резултатом 72:70 за ЦСКА.

Када је Јака Блажич изједначио на почетку четврте деонице на 72:72, уследила је серија од 7:0 коју су иницирали Де Коло и Ерон Џексон, а касније ће се испоставити да је то била пресудан део утакмице.

Покушала је Басконија преко Ларкина који је на 1:16 тројком смањио на четири поена заостатка 86:82. Уследила су бацања на обе стране, а при резултату 90:84, Ларкин погађа још једну тројку за минус три на 41 секунду до краја меча.

Хигинс је у следећем нападу промашио, а ЦСКА направио фаул над Ларкином на осам секунди до краја утакмице. Американац је погодио једно од два (88:90), а потом Де Коло изгубио лопту, па су Баски дошли до прилике за победу.

Ларкин је шутирао за три и промашио, а Ханга је ухватио офанзиван скок, међутим Хајнс га је блокирао па је ЦСКА тако постао други учесник завршног турнира у Истанбулу.

Три тесне утакмице - три тесне победе и Фајнал-фор је ту - 90:88 (22:24, 21:20, 29:26, 18:18)!

Тако је изгледао развојни пут московског ЦСКА кроз овосезонске четвртфинале Евролиге, где је Басконија положила оружје, а имаће за чим и да жали. Посебно за одлукама у последњих пет секунди утакмице, када је судијска тројка вођена Илијом Белошевићем два пута испустила прилику да "свира" фаул над играчима домаћег састава.

Шејн Ларкин је отишао на линију пенала и био половичан на девет секунди пре краја, а онда се догодио нимало очекивани тренутак. Милош Теодосић је извео лопту Нанду Де Колоу, Француз је хтео да врати повратно додавање српском асу, али је направио грешку и оставио шансу домаћину. Играло се још пет секунди када је Ларкин прво упутио шут ка кошу за три поена, а Никита Курбанов га очигледно ударио по шутерском длану. А онда је био фаул и над Адамом Хангом након офанзивног скока. 

Екипа Сита Алонса дала је све што је могла. Последњу кап зноја и атом енергије. Али, ЦСКА је просто био надмоћнији. Моћ владајућег шампиона никада не треба доводити у питање, чак и када су прва два тријумфа у серији била готово драматична.

Чинило се да ће ЦСКА до тријумфа стићи лакше него у прва два меча. Али, није било тако. Било је много неизвесности, било је тесних тренутака, али је четврта деоница припала гостима из Русије, посебно њег средишњи део. 

Тада је ЦСКА успео да стигне и до једине двоцифрене предности на утакмици (84:74). Тачније, ЦСКА је направио серију 12:2 којој су кумовали Нандо Де Коло и Кајл Хајнс. Кључне поене у том низу искреирао је Арон Џексон пошто је прво погодио тројку, а затим и два велика поена након чега је изгледало да ће Басконија потпуно да посрне. Али, није.

Додуше, домаћин се није смирио све до последњег звука сирене. Адам Ханга и Шејн Ларкин учинили су све како би Басконију подигли из „мртве тачке“. То су и учинили, а онда се догодио финиш о којем ће се много причати. 

Чета Димитриса Итудиса имала је џокера на кога Басконија није рачунала. А то је био Кори Хигинс. Амерички шутер одиграо је једну од најбољих партија ове сезоне, и меч је завршио са 21 поеном. Али је, руку на срце, испустио лопту код можда и кључног напада на мечу, на 15 секунди пре краја и код резултата 90:87 за ЦСКА.  

Армија из срца Русије постала је тако јединствен случај европске кошарке, пошто је и 14. пут у претходних 15 година стигао до завршног турнира. 

Евролига плеј-оф, трећа рунда:

уторак:
Фенербахче - Панатинаикос 79:61 (3-0 у серији)
Басконија - ЦСКА 88:90 (0-3)

среда:
18:30 Ефес - Олимпијакос (1-1)
20:15 Дарушафака - Реал Мадрид (1-1)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар