Србац: Прољећња акција чишћења

Око тридесет чланова Удружења градјана „Цезар“ из Српца учествовало је у еколошкој акцији, коју је ово удружење пету годину заредом организовало под називом „Лет`с до ит – очистимо земљу за један дан“.

Република Српска 25.04.2017 | 09:10
Србац: Прољећња акција чишћења
У ужем језгру града, на локалитету Спортског центра, основне школе и дијелу зелених површина сакупљене су велике количине смећа и другог отпада.

„Реализација ове акције на подручју општине Србац је плод дугогодишње сарадње Удружења „Цезар“ и Удружења „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке, које је за ову намјену обезбједило летке, постере, еколошке вреће и рукавице“, каже директор „Цезара“ Дарија Пргомеља.



Она додаје да је овај еколошки пројекат у Босни и Херцеговини почео прије 5 година и до сада је у акцијама учествовало 172.445 волонтера, који су уклонили велики број илегалних депонија са око 13.000 тона разног отпада и истовремено засадили 410.311 садница украсног и другог дрвећа широм Босне и Херцеговине.

„Ово је највећа волонтерска акција у БиХ која је посвећена чишћењу илегалних депонија смећа у једном дану, али и чишћењу зелених површина и других простора, посебно заштићених природних простора“, нагласила је Дарија Пргомеља.

И поред јавног позива да се придруже акцији на уређењу животног и радног простора у свом граду, нажалост изостао је одзив осталих грађана, организација и удружења. Забиљежили смо учешће само два радника Комуналног предузећа „Комуналац“, начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Боже Марковића и предсједника Младих социјалдемократа Саше Илића.



Била је ово прилика да масовним учешћем у чишћењу животног простора, простора око кућа, стамбених и других објеката у граду покажемо већи ниво еколошке освјештености и тиме дамо допринос заштити животне средине – мишљења су учесници данашње акције, волонтери Удружења „Цезар“.

(БН телевизија/С. К. )

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сваста

25.04.2017 07:23

И гдје це после то смеце бацити. Вјероватно у неку ријеку и само пренети на друго мјесто . Неце га сигурно рециклирати. Нормалне дрзаве милионе згрцу од рециклазе смеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ЈАКО АВЕ БЕЛИ

25.04.2017 09:18

Видите вас тридесет је несто мало поцистило,а опет сте загадјивали зивотну средину.Јел није могло без летака без гумених рукавица које сте после бацили у смеце и као летке те додатно смеце произвели.Одвезли сте на депонију да тамо трули и то је то.Ја зивим на западу и када се такве акције раде сав прикупљени отпад се даје фирмама на рециклазу,било пластика стакло папир или метал.То је посао,али то је класицно по насем дај скупимо малу црну оесу отпада,испецемо после јагње попијемо залијемо и ефекат на крају висе загадили него скупили смеца.Морају се мјењати ментални обрасци насег народа,да не би било увјек из супљег у празно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер

25.04.2017 10:02

Људи само раде свој посао. Не знам само када ли це добити времена да поцисте оно дјубре у ВЛАДИ РС, И ФЕДЕРАЦИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Србац

25.04.2017 11:33

Гледам само како су се обукли на акцију цисцења,само су јос стикле и хаљинице фалиле.Нема код нас је све такав нерад јаваслук и превара.Обуцес несто старо ако си вец волонтер засуцес рукаве и удри цитав дан цисти док не паднес са ногу..срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Дејо Дејане

25.04.2017 22:49

Аман тебе, како це обуц старо кад се мора сликат и јос камере аууу. Сви су они прије на дан исли и на фризуре.