Настављају се строже контроле

Словеначки премијер Миро Церар поручио је да ће та земља наставити да спроводи строже контроле на граничним прелазима са Хрватском и да ће само повремено "спроводити блаже циљане контроле" на шта је обвезује измијењена шенгенска уредба.

Регион 24.04.2017 | 15:55
Настављају се строже контроле
Он је рекао да је циљ тих контрола повећање безбједности и спречавање осталих кривичних дјела, као што су илегална трговина наркотицима и оружјем, те сузбијање терористичких активности.

Церар је назвао "екстремистичким" тврдње посланика опозицоне Удружене листе (ЗЛ) у словеначком парламенту да је његова "политика изградње зидова" према комшијама само наставак политике постављања жичаних препрека за мигранте и избјеглице на почетку избјегличке кризе 2015. године, пренијели су хрватски медији.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић упозорила је прошле седмице европске званичнике да је Словенија примјеном строжих контрола проузроковала вишечасовне застоје на граничним прелазима током ускршњих празника и позвала Брисел да хитно омогући несметан проток људи и робе.

Она сматра да су такви поступци Љубљане "у хрватској јавности створили утисак да се остварују неодговорне најаве неких словеначких политичара како се против Хрватске могу предузети одређене мјере и онемогућити долазак туриста због њеног става у вези са арбитражним поступком" у граничном спору двије земље.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Романија

24.04.2017 14:28

Тацно, не дати хрватима ока отворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

24.04.2017 15:03

Само ви (словенци и хрвати) настављајте са васим строзим контролама и висецасовним застојима. Одох ја са породицом у спанију или грцку са авионом, па цу тамо тросити новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Зорзо

24.04.2017 19:26

Почела сезона,не знам гдје'мје глава а они пооштрили!!Бице висе мјеста за БХ парадајз туристе.

ОДГОВОРИТЕ