Видео - На данашњи дан: Ноћ кад је лопта највише вољела Црвену звезду...!

Волфарт је изашао сам на Стојановића, на крцатој Маракани чуо се само лавеж полицијских паса. . . Пола сата касније, после Михиног центаршута "у средину", тресак са Топчидера одјекивао је до Минхена. . . !!! Дан када се небо отворило. . . ! На данашњи дан 1991. године, Црвена звезда је постигла, до тада, највећи успех у својој историји, пласиравши се у финале Купа европских шампиона.

Фудбал 24.04.2017 | 18:00
Видео - На данашњи дан: Ноћ кад је лопта највише вољела Црвену звезду...!
Прошло је, ево већ 26 година, а епски окршај Црвене звезде и Бајерна одигран 24. априла 1991. године никада не може да буде довољно испричана и исписана прича. То је једна од оних утакмица која ће наџивати многе генерације и препричавати се с колена на колоно.

Есенција свега - после шокантног финиша Црвена звезда је успела да избори реми са Немцима (2:2) и први и једини пут се пласира у финале Купа европских шампиона. Била је то награда и претходним генерацијама које су на сличан начин имале великане у шаци, али су они успевали да се измигоље. А екипа Љупка Петровића имала је тај предаторски нерв и газила до краја.

Мада, врло лако, београдски меч је уместо бајке могао да се заврши – трагично. После еврогола гола Синише Михајловића из слободног ударца јаки Баварци предвођени Јупом Хајнкесом успоставили су равнотежу. Почетком наставка Аугенталер је донео изједначење, пошто је кардинално погрешио Стеван Стојановић. Био је то само увод у драму... Прво Бендер за вођство Бајерна и изједначење у укупном скору, а онда неколико тренутака за историју - центарфор Бавараца Роланд Волфарт изашао је сам испред Стојановића, имао пролаз у ногама, вешто је подигао лопту која је ишла ка незаштићеној мрежи...

(На крцатом стадиону Црвене звезде чуо се само лавеж полицијских паса у тим тренуцима. Сви су је видели у голу, сви су видели још једну пропуштену шансу...)

...али лопта је те године волела Црвену звезду. Ван свих закона физике одбила се у стативу, а потом ка центру игралишта. У финишу играло се без гарда. Промашивали су једни и други, све до надокнаде времена када су центаршут Михајловића, Аугенталар и Ауман невероватном реакцијом спустили у гол. Остало је историја...



Један од јунака великог тријумфа Црвене звезде Синиша Михајловић својевремено је рекао:

"Тај меч нећу заборавити док сам жив. И дан-данас памтим сваки детаљ. А тек гол из слободног ударца и одушевљење на трибинама. Док сам трчао према северу као да се стадион рушио. И сад се најежим кад се сетим тога". 

Али Немци су брзо узвратили са два гола и за само пет минута преокренули резултат. Па онда још и погодили стативу. Висило је Звездино финале о концу, све док Миха није упутио центаршут "у средину", што би рекао Милојко Пантић у чувеном коментару с тог сусрета.

"Нико не схвата да је мени после гола било најтеже, имао сам право на две измене и трудио сам се да играчима објасним да још није готово, Немци су то. Говорио сам играчима да испуцавају лопту на трибине, а онда се дешавало да буквално схвате, па сами приме лопту на нашој половини и шутну на трибину. Срећом, издржали смо", присећао се Љупко Петровић.

Само минут-два после гола за 2:2 судија је означио крај. Маракана је почела да подрхтава. Хиљаде људи са трибина излило се на терен...

"У свлачионици на телевизору гледали смо шта се догађа на стадиону, како навијачи чупају траву, секу мреже, руше голове", казивао је Михајловић. 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - БАЈЕРН 2:2 (1:0)
/Михајловић 26, 90 - Аугенталер 61, Бендер 68/

Београд, 24. април 1991.
Стадион: Маракана.
Судија: Бруно Галер (Швајцарска).  
Гледалаца: 80.000.

Црвена звезда: Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Југовић, Просинечки, Михајловић, Панчев (Стошић), Савићевић, Бинић.

Бајерн: Ауман, Швабл, Бендер, Грахамер, Аугенталер, Ефенберг, Штрунц, Ројтер, Волфарт, Тон, Лаудруп.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар