Свраб је симптом многих болести

Свраб или пруритус може да укаже на суву кожу, дијабетес, малигнитет, али и на инфективне и болести унутрашњих органа, неуролошке и психијатријске проблеме, али и да буде последица узимања лекова

Србија 23.04.2017 | 20:13
Свраб је симптом многих болести
На свраб се често не обраћа превелика пажња, претпоставља се да је манифестација кожних проблема или алергије, међутим, може да буде упозорење на врло озбиљне болести. Колико је свраб важан симптом показује и недавно одржан едукативни скуп под покровитељством Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, у организацији дерматовенеролога проф. др Ђорђија Карадаглића и Марине Јовановић из Клинике за кожне и полне болести у Новом Саду.

На шта све свраб указује и упозорава и када се треба јавити стручњаку, за читаоце "Живота плус" објашљава проф. др Ђорђије Карадаглић.

"Свраб или пруритус може да укаже и на неке инфективне болести, као и на болести унутрашњих органа, неуролошке и психијатријске проблеме, али и да буде последица узимања лекова. Јавља се код пацијената свих узраста, при чему је посебно изражен код старијих особа. Иако не постоје прецизни статистички подаци, зна се да од свраба пати јако велики број болесника."

"СВРАБ ПУТНИКА"
Поједине инфекције које обавезно прати свраб карактеристичне су за светске путнике, односно за људе који често мењају место боравка, климатске и температурне услове. Они имају јако велику шансу да "зараде" неку инфекцију, која има свраб као симптом, објашњава др Карадаглић.



* Које кожне болести су праћене сврабом?

Свраб се јавља код псоријазе, дечјег екцема, суве коже, копривњаче, шуге, али и код других болести карактеристичних за кожну регију, па чак и код акни. На свраб који се јавља у перианалној регији (око ректума) посебно треба обратити пажњу јер могу да га узрокују цревни паразити, гљивичне и себороичне промене, алергијски контактни дерматитис, бактеријске инфекције, малигнитет, дијабетес, па чак и психогени фактори. Такође, не треба игнорисати ни свраб стидне регије који најчешће настаје као последица иритације у контакту са козметичким или другим препаратима, као последица екцема, кандидозе, псоријазе... Ипак, треба нагласити да је без обзира на наведене разлоге, свраб најучесталији код дечјег екцема или пацијената са сувом кожом. Са старењем кожа постаје све сувља, па је сходно томе и свраб интензивнији.

* А када је реч о другим болестима?

Код инфективних болести свраб је такође веома изражен, поготово код шуге и код цревне заразе, нарочито код ентеробиозе до које доводе паразитарне инфекције у столици. Исто се дешава и код стронгилоидозе, коју такође узрокују паразити у столици. Осипи по кожи врло често пропраћени су сврабом, као и неке аутоимуне болести. Посебно интензиван свраб може се јавити код еритемског лупуса, системске склерозе, као и сиегреновог синдрома којег карактерише сува слузокожа уста, језика, очних капака... Свраб је изражен и код булозних болести пемфигус где су присутни пликови на кожи, али и код хепатобилијарних болести, односно обољења јетре и жучних путева. Ендокрине и малигне болести такође се манифестују сврабом. "Листа" болести које се могу манифестовати овом непријатном појавом прилично је дугачка.

БУБРЕЗИ И ЈЕТРА
Веома непријатан и интензиван свраб испољава се код хроничне болести бубрега, где између 25 до 50 одсто болесника има генерализован пруритус. Остали имају свраб на кожи леђа, лица, месту шанта, односно месту на руци где стоји канила. Код болести јетре свраб такође може бити несношљив било да се ради о застоју отицања жучи због спољашњег притиска на овај орган, или оштећења жучних водова у самој јетри.

* Када је свраб нарочито изражен?

Када је у питању осетљива коже која је сама по себи реактивна, хиперактивна и иритабилна. Она се препознаје по црвенилу, сврабу, боцкању и печењу. До оваквог стања коже могу да доведу физички фактори као што је ултравиолетна радијација, али и претерана употреба козметичких средстава, сапуна, па и воде. Осетљива кожа није само кожа лица, већ посебно треба водити рачуна о кожи главе и шака.

Иначе, свраб може бити врло интензиван или једва присутан, даноноћан или да се јавља само у одређеном добу дана. Може да захвати цело тело или поједине делове тела. У сваком случају, када омета свакодневно функционисање треба се обратити стручњаку.

РЕАКЦИЈА НА ЛЕК 

Свраб може да се јави и као последица узимања лекова орално или преко коже. Може да се испољи при првом, али и при сваком следећем узимању или наношењу лека. Међутим, врло је тешко разликовати свраб као последицу узимања медикамената, а отежавајућа околност је и што на стотине лекова могу бити изазивачи свраба.

Такав је, примера ради, антибиотик ванкомицин, који може да изазове "синдром црвеног човека". Пацијент након узимања овог антибиотика може бити црвен по целом телу или само у горњем делу трупа.

Истовремено, свраб могу изазвати и антималарици, опијати, пеницилини и тетрациклини, антиепилептици, контрацептиви, а врло често и кортикостероиди.

(Новости)

Коментари / 0

Оставите коментар