Макрон у предности у односу на Ле Пенову, сукоб полиције и демонстраната

23:00 Председнички кандидат Емануел Макрон престигао је председницу „Националног фронта“ Марин ле Пен у првом кругу председничких избора, прелиминарни подаци су Министарства унутрашњих послова Француске.

Свијет 23.04.2017 | 21:52
Макрон у предности у односу на Ле Пенову, сукоб полиције и демонстраната
Након пребројаних 70 одсто листиц́а, Макрон је освојио 23,11 одсто гласова, док је Ле Пенова иза њега са 23,08 процената.

На трец́ем месту је Франсоа Дијон са 19,81, док је Жан Лук Меланшон иза њега са 18,62.

То уједно значи и да Макрон и Ле Пенова, према прелиминарним подацима, иду у други круг председничких избора, објавиле су агенције.

Кандидат крајње деснице Марин Ле Пен води у првом кругу председничких избора у Француској са 25 одсто, а за њом следи центриста Емануел Макрон, показали су први делимични званични резултати на основу пребројаних нешто више од 19 одсто гласова.

Први подаци показали су да је одмах иза лидерке Националног фронта некада главни фаворит избора, кандидат десног центра, Франсоа Фијон са 20,3 одсто гласова, те да следи кандидат радикалне левице Жан-Лик Меланшон са 19,06 одсто.



Избори су одржани у време ванредног стања у Француској и у сенци недавног терористичког напада.

Учествовало је укупно 11 кандидата а право гласа имало је око 47 милиона регистрованих бирача.

Емануел Макрон је поручио да Француска окреће нову страницу у политичкој историји.

"Французи су изразили жељу за променом. Очигледно је да окрећемо нову страницу политичке историје Француске", рекао је Макрон за АФП.

Марин ле Пен је на конференцији за новинаре навела да је њен резултат историјски. Поручила је да је време да се француски народ ослободи "арогантне елите".

Ле Пенова је позвала све патриоте да је подрже у другом кругу. Додала је да је опстанак Француске кључан.

Директорка кампање Марин ле Пен навела је да су избори сада постали реферндум "за" и "против" глобализације.

У међувремену је актуелни председник Франсоа Оланд позвао Макрона да му честита. Француски премијер Бернар Казнев позвао је све демократе да у другом кругу председничких избора гласају за Емануела Макрона. Исти позив гласачима је преко Твитера упутио и министар спољних послова Жан Марк Еро.

Франсоа Фијон је признао изборни пораз и преузео је сву одговорност за такав резултат. Позвао је све своје присталице да у другом кругу гласају против Националног фронта и Марин ле Пен. Додао је да ће он гласати за Макрона. 



Сукоби демонстраната и полиције на Тргу Бастиље у Паризу

Француска полиција била је приморана да користи димне бомбе против демонстраната који су се окупили вечераса на тргу Бастиља у Паризу.

Како је саопштено, полиција је бацила димне бомбе након што су демонстранти почели да ломе барикаде.

У источном дијелу Париза, на Тргу Бастиље, дошло је до сукоба између демонстраната и полиције послије информација да се кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен квалификовала за други круг предсједничких избора, при чему је полиција испалила сузавац како би растјерала све немирније демонстранте.



Снаге за спречавање нереда су опколике тај дио града, преноси АП, прецизирацјући да је ријеч о окупљеним младим људима, међу којима има анархиста и "антифашиста".

Демонстранти су се најприје мирно окупили, али је међу њима дошло до комешања након што су објављени први незванични резултати данашњег гласања у првом кругу предсједничких избора, преносе француски медији, уз напомену да је ријеч о "антифашицстички настројеним активистима".

Дошло је до сукоба између полиције и демонстраната, а на лицу мјеста су специјалне мобилне полицијске снаге које покушавају да спријече шире нереде, наводи француски "Фигаро".





Предвиђено је да се други круг председничких избора одржи 7. маја.

(Агенције / Блиц онлине/ РТС)
(Фото: СЕБАСТИЕН НОГИЕР / ЕПА;)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

микаца

23.04.2017 18:15

Нек побиједи гори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.04.2017 18:47

Увек најгори победјују

Name

Девијант

24.04.2017 04:34

Погледајте разлику између нашег и њиховог менталитета.Зашто се Оланд поново не кандидује?Зна да нема шансе...Они своје људе мијењају ако ништа не направе за 4 године, код нас стално исти...

Name

Купус

23.04.2017 18:56

Нормално да це све проблеме свалити на Мигранте.Овој свјетској Елити не требају људи који не подрзавају да 1 проценат Богатаса дрзи 90 посто Капитала.Јер пласе се они за своју дјецу као ми за своју.Цар треба да остане цар.Њима права демократија смета зато сада напредују десницари .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.04.2017 19:09

Ле пен побједјује. Исто као и Трумп у САДу. Ниста није слуцајно, избори су забава за сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радмило

23.04.2017 20:55

Неце сигурно побједити видјецес,

Name

Драгутин

23.04.2017 19:36

За опстанак Српског народа на Балкану је од кључног значаја да победи Марин Ле Пен.Јер је она прави и истински пријатељ Српског народа на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

23.04.2017 20:27

Е јадна нам је мајка као и са Трампом!? Сваки облик пуцања европе изазваце поново највеце крвопролице на Балкану!? Брацо Срби не радујте се пуцањима у ЕУ јер це главни и највеци пуцањ бити као увијек у насем двористу!

Name

Ре небијша

23.04.2017 20:50

Па спремај се онда и не кукај јер та твоја европа што ето "увјек" подржава Србе ал у лимбургу полако али сигурно пропада.

Name

Питање

23.04.2017 21:00

Какво размишљање да ти памет стане о пријатељству Ле пен и Срба , тако си лупко у таланбус за Трампа и Србе , ал од тог не би ништа, а што се тиче побједе па побједиће мислим Мацрон ил како се већ зове , два кандидата која су била лијево орјентисана један око 18% а други око 20 % по садашњим резултатима отпала .Чисто сумњам да ће гласати за Ле Пен њихови бирачи.Биће то разлика између 10 % и 15 % у корист Мацрона. Нема резона да буде другачије , ал опет све је на бирачима.

Name

ре дтрагутин

23.04.2017 21:39

Само немпј клицати ЛЕ ПЕН СРБИНЕ.

Name

@Драгутин

24.04.2017 06:05

Срби немају пријетеља не заборави то. Било је тако и са Трумпом, скандирање "Трапе Србине" и на крају кајла.

Name

Дарио

23.04.2017 21:46

Ако се деси неки белај до другог круга побједјуе ЛеПенова..мозда је намјестено да у Холандији за длаку изгуби десница па це овамо ста исценират јер је у односу на Холандију француска ипак неко..а меншчини да је некима битно да побједи десница и заталаса Еуропу, само то остварује на перфидан и мудар нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО ТО ТАМО РАДЕ

23.04.2017 21:57

Како бирају у Француској, је л краду и тамо на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удар за фашизам

24.04.2017 02:58

Ле Пен -екстремна десница , Мацрон десни центар , Франсоа Дијон -конзервативац , Жан Лук Меланшон социјалиста , не треба заборавити ни оног представника комуниста са 6% гласова .Десница прва два кандидата пролазе , љевица отпада.Али је то изгледа добитна комбинација за Европу.Мацрон је покупио више од пола гласова деснице , а он је европски орјентисан , уз гласове ових кандидата који су отпали а од којих је Дижон већ око 22 сата признао пораз и позвао чланство да гласају за Мацрона , а такође и извјесну подршку социјалиста Жан Лук Меланшона изгледа да не постоји неизвјесност другог круга.Могуће да то буде изување из чизама речено уличним жаргоном у корист Мацрона са преко 20 % предности у односу на Ле Пен .Једно је сигурно Фашизам је пуно зла направио Европи да би се "стара дама" тек тако предала и дозволила фашистима да прођу.Предсједнички избори у Аустрији , избори у Холандији , сада у Француској то јасно показују. Неки ће бити разочарани , ту мислим на популисте , али то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

24.04.2017 06:01

Не знам ко ће побједити на изборима у Француској у ИИ кругу , сви причају овај Мацрон.Листајући на нету нађох податке да је дотични господин оженио 2007 своју бившу професорицу 20 година старију од њега.Шта ли га је све ђаволица научила? Ал ево линка па прочитај кога интересује хттп://www.24сата.хр/неwс/министар-озенио-професорицу-у-њу-се-заљубио-јос-у-гимназији-413635

Name

Весељак

24.04.2017 09:08

Предсједник се небира он је одабран!

ОДГОВОРИТЕ