Прихваћен извјештај градоначелника

Већином гласова одборници Скупштине града Бијељина данас су прихватили Извјештај о раду градоначелника и градске управе у прошлој години. Иако су гласали против или били уздржани, опозициони одборници нису имали већи број примједби на овај извјештај. Осим њега, највише полемике одборника изазвала је одлука о давању сагласности на нацрт уговора о стратешком партнеру за градску апотеку „Семберија“.

Република Српска 21.04.2017 | 16:36
Прихваћен извјештај градоначелника
За градску управу у Бијељини прошла година била је турбулентна. Обиљежили су је двовлашће, односно разне смјене и именовања нових-старих начелничких гарнитура у одјељењима, као и буџетски дефицит, који је посљедица умањених прихода од ПДВ-а. Која гарнитура је одговорна за минус у буџету?

“Нису они, не могу пребацити терет, одговорни су што смо два пута плаћали начелнике одјељења, јер је суд вратио старе. Што се тиче извршења буџета нису ни они, а ни ми криви. Највећи проблем је смањен прилив ПДВ-а, који се повећава 10 година на нивоу БиХ, али је мање у расподјели средстава према локалним заједницама и ентитетима”, појаснио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

И док градоначелник тврди да су и увој години приоритети: заштита од поплава, ново запошљавање, развој инфраструктуре и помоћ пољопривреди, из  опозиционог СНСД-а поручују да буџетска средства не подржавају довољно стратешке дјелатности.

“Говорио сам о млинској индустри, о дрвопрерађивачкој индустрији, о гранама које имају перспективу и које у кратком периоду могу постати лидер у БиХ и самим тим у будежту Бијељине партиципирати са значајним износом ПДВ-а”, истакао је одборник СНСД-а Недељко Ћорић.

У наставку засједања, без икакве дискусије, одобрено је ново краткорочно задужење града Бијељина у износу од 600.000 КМ за измирење дугова за подстицаје пољопривредницима из прошле године.

Усвојен је и приједлог одлуке о давању сагласности да Апотека "Вивамедик" из Козлука, као стратешки партнер, преузме пословање Градске апотеке "Семберија" у Бијељини, која годинама биљежи вишемилионски губитак.

“Добили смо подршку свих одборника да се покрену све правне радње како би се испитала одговорност свих који су довели апотеку у ову ситуацији и послали смо поруку директорима свих јавних установа и предузећа да се њихово несавјесно пословање неће толерисати”, рекао је Ћорић.

Одборник “Успјешне Српске” Срђан Мијатовић питао је: Зашто је дошло до губитка? Свједоци смо да у нашем граду апотеке ничу сваког дана, а ниједна се не затвара. Зашто баш ова апотека, која је у оквиру градске управе, је у оволиком губитку од пет милиона КМ”.

Градоначелник Мићић додаје: “Нама је одређене примједбе имао друштвени правобранилац, који је тражио гаранције и рок за враћању дуга. Оно што нам је основни циљ да апотека не иде у стечај, да остану сви радници”.

На сједници је прихваћена и информација о пословању бање “Дворови” у прошлој и програму рада у овој години, уз закључак да се покрене одговорност лица која су довела до финансијског  губитка те установе.

У складу са законом о локалној самоуправи одборници су усвојили приједлог новог Статута града Бијељина са закључком да се о изгледу заставе и грба изјасни градска хералдичка комисија.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар