Анализа: Нико не може да брани Јокићу да иде на Еуробаскет!

Денвер може само да сугерише својој звезди шта је најбоље за њега, али ће одлука на крају бити његова. Ипак, да ли је реално очекивати да се 22-годишњак супротстави својим послодавцима?

Кошарка 21.04.2017 | 20:40
Анализа: Нико не може да брани Јокићу да иде на Еуробаскет!
Денвер Нагетси, осим у специјалним случајевима, не могу да забране Николи Јокићу да игра за репрезентацију Србије.

Како наредног, тако ни било ког другог лета.

Могу само да му саветују да то није добро за њега и предложе му да лето проведе радећи на себи.

НБА клубови, према споразуму потписаном са ФИБА, могу да забране играчима наступе за националне тимове само ако се утврди да су повређени и да не могу да се опораве пре почетка неког турнира за који су позвани, што је био случај са Бобаном Марјановићем и Сан Антонио Спарсима пре два лета.

Поменути споразум гарантује селекторима националних тимова да играче под уговором са НБА франшизама могу да користе најдуже 35 дана пре прве утакмице на турниру, мада се догађа и да Американци својим играчима не постављају никакве услове када су припреме у питању и да они раде са репрезентацијом и дуже од пет недеља.

Дакле, уколико се Јокић одлучи да лето 2017. проведе на индивидуалним тренинзима како би, што је и навео као своје мане, односно планове, поправио физичку спрему и још неке недостатке у игри, одлука ће бити – његова.

Међутим, питање је да ли је реално да се на крају друге НБА сезоне Јокић супротстави савету, или боље рећи мишљењу својих послодаваца. Планови које тренер Мајкл Малоун и остали из Денвера буду ставили пред 22-годишњег кошаркаша из Сомбора можда неће бити обавезујући, али ће сигурно бити - оптерећујући, јер Јокића у сваком случају очекује тешка одлука после које неће сви бити срећни, а најмање он сам.

"Имајући у виду споразум између НБА и ФИБА, јасно је да Денвер ту нема завршну реч. Поставља се само питање да ли све заинтересоване стране могу да се усагласе шта је најбоље за овог младог кошаркаша који би у наредних десетак година требало да буде главни стуб државног тима и један од заштитних знакова НБА", пише "Политика".

"Као играч од националног значаја, Јокић заслужује посебну стратегију КСС и утолико је овај тренутак деликатнији", наводи се у тексту и констатује:

"Иницијатива Савеза би уродила плодом само уколико се сви сложе, па и Денвер, да је могућа одлука која ће бити троструко корисна: пре свега за Јокића, а затим и репрезентацију Србије и Нагетсе. Подразумева се да би КСС платио и одговарајуће осигурање".

"Политика" подсећа и да је КСС под вођством тадашњег председника Драгана Ђиласа прошле године био спреман да плати осигурање за Бобана Марјановића.

Јокић, ако буде желео или могао, имао би право да се прикључи тренизима селектора Александра Ђорђевића најраније 28. јула, али...

Везивати будућу Јокићеву одлуку, ма каква она била, са потезима неких других Европљана који имају статус звезда у НБА лиги, не би било ни исправно, ни меродавно, јер поред тога што је Никола на почетку каријере, било је и биће свакаквих примера:

- и да су се играчи, попут Николе Батума, одазивали увек;
- и да су се кошаркаши, попут велике већине (Дирк Новицки, Тони Паркер, Ману Ђинобили, Пау и Марк Гасол), одазивали готово увек и тек повремено одлучивали да лето проведу одмарајући се и радећи на себи;
- и да су се играчи, попут рецимо Данила Галинарија, ретко када појављују у националним тимовима;

Галинари је, примера ради, за 28 година одиграо 44 утакмице за репрезентацију Италије и ниједну од 2007. до 2011, мада треба рећи и да је током каријере имао проблема са озбиљним повредама.

На крају, Јокић ће неминовно имати слободно лето 2018. године за рад на себи, јер је ФИБА променила календар такмичења и Мундобаскет пребацила на непарне године. Делује из овог угла да је компромис могућ и да постоји простор да један од најталентованијих играча Европе и ради индивидуално и одради припреме за Еуробаскет са осталим репрезентативцима, али шта год да буде епилог ове све учесталије непријатне приче по љубитеље кошарке у Србији, две ствари су неминовности - "орлови" имају квалитет за медаљу и без Јокића, а овог мајстора кошарке гледаћемо неминовно у дресу наше земље у будућности.

Питање само колико ћемо на то чекати.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар