Анализа: Шта даље за Звезду? Слиједи операција у тоталној анестезији!

Можда ће ова сезона бити шампионска, али на сведочанству једне генерације дословце ће писати - нису добили велику утакмицу 14 месеци!

Фудбал 20.04.2017 | 23:40
Анализа: Шта даље за Звезду? Слиједи операција у тоталној анестезији!
Све је речено у култној реченици још култнијег домаћег остварења: „Централа може да погреши једном, али не више пута.“

Можда ова сезона за Црвену звезду на крају буде и шампионска, али тај пехар намењен прваку државе неће имати ни укус, ни мирис еуфорије и великих европских достигнућа. Тај трофеј имаће само дејство инстант забаве, мада је занемарљив број навијача којима је до забаве јер ће на сведочанству једне генерације дословце писати: Нису били способни да добију велики меч пуних 14 месеци, нити су били близу да победе вечитог ривала у три првенствена дуела. А то се у Црвеној звезди не прашта. Овај тим није ни рецидив прошлогодишњег где се савршено знала хијерхијска поставка са странцима јасних задужења. И тачка. Нема даље.

Прошле године у ово време, могли сте да прочитате текст о томе како Звездан Терзић треба да преузме ризик, стави све на црвено, и покуша да уђе у Лигу шампиона. Црвена звезда је саткана од контрадикторности, па је после 12 месеци без обзира на исход шампионске трке (наравно, и куп је опција), принуђена на другачији ризик. Летошњи набој, тако природан и нормалан осећај да је време за европски узлет, изродио је, народски речено, „грбав“ тим. А што се грбаво роди, нико га више не исправи. То је показао Сасуоло! То је показао онај септембарски дерби, па онај у марту и на крају овај априлски у којем је Црвена звезде девастирана, у којем је означен крај једне филозофије.

Да кренемо с контрадикторностима које смо поменули и претходном пасусу: ове зиме Црвена звезда је довела Вујаклију, стрелца три првенствена гола, који после тога није нашао место у протоколу за дуел против Партизана. Довела је Павкова који статира на тренинзима. Шансу је добио Сикимић, несумњиво коректан играч, али и играч кога од јуна неће бити на Маракани.

Идемо даље: прошлогодишњи тихи херој Славољуб Срнић је скрајнут до те мере да Џон Руизи после две недеље нетренирања добија шансу пре њега. На некадашњем члану Чукаричког је било да извади кестење из ватре у финишу меча са Партизаном када су играчи Црвене звезде били под опијатима тешког пораза. Није успео.

Црвена звезда је ове зиме на велика врата довела и бившег капитена Ненада Милијаша, уз речи да ће се његов допринос видети током важних плеј-оф дуела. Некадашњи репрезентативац Србије, један од ретких који осећа Црвену звезду, само попуњава број, нема дакле никаква овлашћења да тргне тим неискоришћеног потенцијала. Вероватно се лечи романтичним сећањима на 2014. годину када је група искусних бораца одржала клуб на ногама и донела титулу. Сада само везаних руку може да гледа призоре у свлачионици.

И на послетку, седморици играча српског шампиона истичу уговори у јуну. Хтели то да признају одговорни из Љутице Богдана или не, тек овог лета ће им бити потребна осморица нових стартера. Рез за који нико од одговорних (читај: Звездан Терзић) није имао снаге да изведе сада ће морати да буде извршен под тоталном анестезијом.

Јер и они најзагриженији навијачи, који у свему виде полупуну чашу, спознали су после страдања од Партизана да су за наредну сезону у неком новом тиму, пуном крви, зацементирани само Абрахам Фримпонг и нападач Ричмонд Боаћи. Ако буде било среће (и само среће) ту ће бити и једини продукт достојан велике продаје, голман Филип Манојловић,без обзира на велики кикс у дербију. Остали су спремни за карту у једном смеру или дисконтну продају. Тако је - како је. Звезда у овом тренутку нема ни тим великог квалитета, ни екипу с тржишном вредношчу. Има само потребу да на сваких шест месеци мења велики део прве поставе.

А то се, као и серијски порази у дербијима у финансијски осекаћеном клубу, не прашта. Када говоримо о промашеној селекцији и лошој конфигурацији тима на уснама прво затитра имеГелора Канге. Несумјиво је да је Габонац један од најквалитетнијих, ако не и најквалитетнији играч Црвене звезде, али оваквом тиму, који игра с једним нападачем, плејмејкер такавих карактеристика није потребан. Угушен је, колико и он гуши оба крила. Његова велика овлашћења и треће фудбалско око понекад буду контрадикторни... Због свега тога и нестабилности Канга је идеалан за продају и пуњење касе.

О Ле Талеку и Џону Руизу смо све рекли у оценама са дербија. Француз је константним падом форме постао црвљива јабука која је заразила комплетан везни ред, чак и Мичела Доналда. Играча који има сјајан карактер и црту вође... Али та нејднакост која се осећа натерала је и њега да ради оно што не уме.

Дакле, магловита будућности и магловитих неколико месеци. Тим пре што би евентуални губитак титуле натовраио огроман притисак на леђа свих одговорних с Маракане. Јер у следећој сезони не би имали одличну почетну предност (уместо две титуле вишка у односу на Партизан стигло би - изједначење) и конфор зону да ураде оно што је одавно зрело.

Да поново промене филозофију и посвете се бацању у ватре талентоване деце. Јесте то популистички, чак и наивно, али под пресингом емоција навијачи Црвене звезде су убеђени да би Урош Рачић понудио више од Ле Талека, Лука Аџић и капитен омладинског тимаЦветковић више од Џона Руиза, да би штопер Фримпонгове брзине Слађан Ракић био кориснији од Александра Луковића... Ако ништа друго - пробудила би се маса.

Тешка времена за Звездан Терзића. Време је за нови ризик, за операцију у тоталној анестезији. Звезди је потребан нови тим. И евентуална титула ту ништа не мења.

Извор: моззартспорт

Фото: СТАР СПОРТ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

поп

21.04.2017 04:55

Тотална промена ,од играчког кадра стручног штаба све је за отпад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре поп

21.04.2017 17:42

Да сидје бог немозе помоци српском фудбалу,а богами ни Србији. НАЗАЛОСТ;