Борба за Есмино наслеђе

Есма има пуно сестрића и братанаца од својих сестара и браће, свима је помагала цео живот и бринула се о њима. Они су већ ангажовали адвокате и бориће се за своја права -истиче певачица Васка Јанковска, блиска пријатељица Есме Реџепове

Забава 17.04.2017 | 22:12
Борба за Есмино наслеђе
Родбина краљице ромске музике Есме Реџепове Теодосиевске, која је умрла 11. децембра прошле године, бориће се за њену имовину, коју је она, према недавно отвореном тестаменту, подарила држави Републици Македонији, тврди скопски Фокус.

У емисији за Радио Слободну Македонију, Зорана Костовска, блиска сарадница Есме и председница хуманитарног удружења „Краљица Есма и Стево Теодосијевски“ је изјавила да је Есма сву своју имовину оставила Македонији.

Есма је средином јуна прошле године почела да пише тестамент. Још тада је рекла да ће сву своју имовину, односно њену кућу у којој је смештен Музеј и Дом хуманости и уметности „Стево и Есма Теодостиевски“ близу тврђаве Кале у Скопљу, оставити Македонији. Музеј, који је био и дом Есме, има 750 квадратних метара и двориште око 1.300 квадрата.

Фокус дознаје да ће се копља ломити управо око њене куће-музеја, али и ауторских права њене богате музичке ризнице.

Одмах након отварања тестамента, на свом Фејсбук профилу огласила се певачица Васка Јанковска, блиска пријатељица Есме и дугогодишњи члан музичке екипе Горана Бреговића, изражавајући сумњу да је тестамент – лажан.

– Ја сам била веома блиска са Есмом, зато сам и узела право да реагујем. Есма има пуно сестрића и братанаца од својих сестара и браће, свима је помагала цео живот и бринула се о њима. Они су већ ангажовали адвокате и бориће се за своја права. Као њени најближи крвни сродници, сматрам да њима треба да припадне кућа, а не верујем да је Есма оставила тестамент и да све поклања држави. Мислим да би ауторска права требао да добије Симеон Атанасов, који је био поред Есме током њених концерата и наступа, и који се бринуо о њеној каријери. Не знам одакле је изашао тестамент, али не верујем да би Есма потписала такво нешто. Стално сам била поред ње. Знам да је хтела имовину да остави унуцима, бринула се о њима – изјавила ја за Фокус, Васка Јанковска и наставила:

– Ако неко мисли да ово што говорим није истина, ја и на суду могу пуно тога рећи. Знам пуно ствари које ми је говорила и поверавала Есма, а и као њена пријатељица гледала сам шта јој се дешавало последњих година живота – рекла је она и додала се битка води између деце сестара и браће Есме, са једне, и хуманитарног удружења „Краљица Есма и Стево Теодосијевски“, са друге стране, а не између њене усвојене деце.

Аднан Реџепов, унук Есминог брата, који живи у Немачкој, Фокусу је потврдио да ће породица тражити своја права. И менаџерски тим Есме, Весна Ђорђиевска и Симеон Атанасов су потврдили да постоје проблеми између породице Есме и хуманитарног удружења око њеног наслеђа.

– Ја и Симеон смо решили да се дистанцирамо од свега тога. Видимо да ће фамилија и хуманитарно удружење једни другима очи повадити. Нека доказују по судовима ко је у праву, а ко не. Ми као “ВЦ Мусиц Продуцтион” смо ван тога. Желимо да сачувамо лепе успомене на Есму. Ми ћемо поштовати све што се потврди да је било по њеној вољи – изјавила је Весна Ђорђиевска.

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар