Прво те прогласе за чудотворца, па те изједначе, а онда...!

. . . а онда наместе шпиц од ципеле и гурну дубоко у блато! "Мени је лично смешно када прочитам, рецимо, да су Партизан и Црвена звезда од националног интереса и да би зато требало да их финансира држава. Ја потпуно разумем зашто је код нас то тако, али у свету је то потпуно незамисливо", каже чувени тренер.

Кошарка 19.04.2017 | 08:15
Прво те прогласе за чудотворца, па те изједначе, а онда...!
Ако сте се питали како је Светислав Кари Пешић постао тренер, шта мисли о односу данашње кошарке и бизниса, како гледа на време када је тренирао Црвену звезду и о томе шта мисли о Партизану, онда ће вам следећи редови које смо преузели из интервјуа који је Пешић дао за сајт Бизлифе.рс бити веома занимљиви.

Пре свега, о његовим почецима. У КК Босна је дошао на позив Богдана Тањевића. Студирао је економију, дипломирао и желео је да ради. Ферид Бешлагић, некадашњи министар финансија Босне и Херцеговине и председник клуба понудио му је да буде директор клуба, тако да је Пешић постао први спортски директор у Југославији.

"Иако никада нисам мислио да ћу се бавити тренерским послом, то ми је очигледно било суђено. Када је Тањевић отишао у иностранство било је јако тешко наћи неког ко ће га заменити; једноставно, он је био ауторитет и имао је запажене спортске резултате. Његов одлазак је представљао, на неки начин, прекретницу за клуб, јер је све морало да се ради испочетка, дошло је и до смене генерација и успеси су изостали. Мој посао, као спортског директора, био је и да пронађем новог тренера. Међутим, играчи су једног дана отишли код председника клуба и рекли: 'Ми хоћемо да нас Кари Пешић тренира'. Секретар ме је позвао и рекао: 'Пошто ниси нашао никога, ти ћеш  бити тренер'. Ја сам пристао али ту је настао проблем: нисам имао идеју како да организујем тренинг", присетио се Пешић у разговору за Бизлифе.рс.

У каријери освојио све и свашта, седео је на клупи репрезентације која је у Индијанаполису освојила светско злато 2002. године, а био је и тренер Црвене звезде.

"Људи који воде тим, новинари, навијачи те прогласе за својеврсног чудотворца, а ми у Србији смо специјалисти за то. Кад сам долазио први пут у Звезду, говорили су ми: 'То можеш само ти, само ти можеш да дигнеш Звезду'. Следећа фаза је да те ставе на позицију где сте једнаки, онда почну да те газе и за крај, добро наместе шпиц од ципеле да те гурну у блато колико год дубоко могу. Али ја сам врло поносан што сам тренирао Звезду; не могу да кажем да не волим Партизан, играо сам тамо али, кад сам био мали, отац и ја смо смо били звездаши, а мој брат партизановац. Да се вратимо на почетак приче - најбоље спортске и људске резултате сам постизао када се нисам постављао изнад играча. Ја сам увек био строг тренер, за мене увек и кажу да сам захтеван, пуно тражим од себе али и од играча. Могу да разумем пораз, могу да разумем слабу игру, да ниси мотивисан, да имаш приватних проблема… Тренерски посао није само два тренинга дневно и утакмица. Мораш да живиш са тим момцима, са њиховим проблемима", искуство говори из Пешића.

Тема је била и однос економије и спорта. Пешић је у кошарци пола века. Као играч, а потом и као тренер. Колико се спорт за то време променио, да ли је данас заиста постао бизнис?

"Модерни спорт, или како ми у Србији волимо да кажемо 'врхунски спорт' одавно је постао бизнис; и ту не мислим само на два најпопуларнија екипна, фудбал и кошарку, већ и на све остале спортове. Спорт није само оно што ми видимо на телевизији: Ђоковић игра против Федерера или репрезентације Србије игра у финалу са Америком за златну медаљу", каже Пешић.

Врло брзо се надовезао...

"Мени је лично смешно када прочитам, рецимо, да су Партизан и Црвена звезда од националног интереса и да би зато требало да их финансира држава. Ја потпуно разумем зашто је код нас то тако, али у свету је то потпуно незамисливо. Рецимо, откада су постали део Европске уније и Хрвати имају проблем, јер држава уопште не финансира врхунски спорт. Понављам, схватам да код нас спорт не би могао да функционише без помоћи државе али, када дођу нека боља времена, када се клубови приватизују или се пронађе неки други начин за организовање, онда ће држава моћи да помаже само, на пример, омладински спорт", рекао је Пешић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар