Русија помагала Хрватској у Олуји

Руски амбасадор само жели да подсети Хрватску на то да је Русија помагала нашу одбрану и борбу за независност, и то не само оружјем, сматра бивши председник Хрватске Иво Јосиповић.

Регион 14.04.2017 | 18:24
Русија помагала Хрватској у Олуји
На информацију објављену у хрватском "Вечерњем листу" да су се у амбасади Руске Федерације у Загребу састали амбасадор Анвар Азимов и Звонко Зубак, хрватски бизнисмен, трговац оружјем чија је фирма "Wинслеy Финанце Лимитед" била главни снабдевач руског оружја током рата, изазвала је бројне реакције, поготову јер је тај састанак, због напетих хрватско-руских политичких односа оцењен као могући нови притисак Русије на РХ.

Зубак је Азимову том приликом предао потпуни попис наоружања које је од 1992. до 1997. Русија испоручивала Хрватској путем 160 тајних ноћних летова великим транспортним "Антоновима" и "Иљушинима" који су, упркос међународном ембаргу на набавку оружја, слетали на аеродроме у Пули и на Крку, пише "Вечерњи лист".

"Службено није ништа спорно"

Све су те набавке биле плаћене, али је спор настао због испоруке моћних противваздушних ракета С-300, које, тврди Зубак, нису ни до данас плаћене. Зубак због тога већ 16 година води судски спор и тражи или враћање система, исплату или нагодбу.

Проблем је што је јавна тајна да је ракетни систем, чини се 2004. године, отишао из РХ, наводно теретним бродом из Ријеке у САД. Руски званичници у Загребу потврђују да је до састанка са Зубаком дошло, “али не на наш захтев”. Дакле, на Зубакову иницијативу.



У изјави за "Вечерњи лист", Азимов каже да је Русија одбила предлог сарадње са Зубаком у погледу његових потражења према РХ, те је Азимов врло јасно поручио како "Русија нема намере да врши било какав притисак на Хрватску".

Дакле, службено за Русију ту нема ничег спорног. О тој теми и судбини ракетног система С-300 и да ли ће икада доћи до некакве нагодбе и завршетка судског процеса у службеној Хрватској и даље влада “завет ћутања” јер су чињенице о С-300 државна тајна.

- Немам информација, нити знам ко се с киме и зашто састаје - кратко је одговорио премијер Андреј Пленковић на питање о позиву руског амбасадора Азимова трговцу оружјем Звонку Зубаку како би сачинио комплетан попис наоружања које је Русија слала Хрватској за време рата.

Премијер је додао да је за Владу важно да руске банке имају исти третман као и све остале банке, те да је отворен уговор према ком и руске банке могу да одбију обећане кредите, за које, како је рекао, треба добити додатна одобрења. Потез руског амбасадора Азимова коментарисао је и бивши председник државе, Иво Јосиповић.

- Мислим да је реч о поступку, можда необичном, којим амбасадор Азимов, прецизније Русија, жели да подсети хрватску политику и јавност на чињеницу да је помагала нашу одбрану и борбу за независност. Испорука оружја није једино чиме нас је Русија помогла.

Желе да покажу да нам Русија није непријатељ и да су погрешне тезе како је увек а приори уз Србију коју део политике и јавности сматра трајним непријатељем. Хрватска јесте чланица ЕУ и НАТО-а и ту нам је место.

Наравно да из тога некада произлазе и различити интереси, али Хрватска не би требало никога унапред и трајно сматрати непријатељем или несклоним, посебно не Русију која је земља с великим економским и културним потенцијалом - поручио је Јосиповић и подсетио да је и он заговарао помирење и сарадњу са Русијом, али и са Србијом.

Азимов: Русија није притискала Хрватску нити то намерава

- Руска амбасада није никада никога звала на разговор везан за испоруку оружја. Разговори јесу вођени, али не на наш, већ на захтев друге стране која је цео поступак и иницирала. Одбили смо предлог било какве сарадње коју је господин Зубак изнео том приликом. Русија не ради, нити намерава да на било какав начин притиска Хрватску.



Сарадња Русије и Хрватске на војно-техничком програму одвијала се и одвија се и даље у складу с међународним обвезама које Русија има и у томе ништа није спорно - каже амбасадор Руске Федерације у Хрватској Анвар Азимов.

(Блиц)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

са

14.04.2017 16:27

Аууууу православна браца Руси хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕТО

14.04.2017 17:08

СВИ НАМ РАДЕ О ГЛАВИ, ЗАТО ЈЕ КРАЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ СРБИ ПРАВОСЛАВЦИ, СРБИ МУСЛИМАНИ И СРБИ КАТОЛИЦИ ВИСЕ НЕ СВАДЈАЈУ!

Name

борац

14.04.2017 17:37

Економија не позна брацу то је за наивне.

Name

ре

14.04.2017 17:57

ЕТО што си смијешан, мада ја не знам да су Срби православци и Срби исламске вјере-(којих је у Србији јако мало можда пар хиљада можда чак и пар стотина) сада у неком сукобу и свађи

Name

ЕТО

14.04.2017 18:10

СРБА МУСЛИМАНА ИМА ПУНО ВИСЕ ОД "ПАР ХИЉАДА", ВИСЕ ОД 2 МИЛИОНА - А, ТО ЈЕ ОМОГУЦИЛО, ИЗМЕДЈУ ОСТАЛОГ, ЈЕДНО ВЕЛИКОДУСНО "ОСТАЈТЕ ОВДЈЕ"! УПРКОС ВИСЕВИЈЕКЛОВНОМ ЗУЛУМУ.

Name

МУНГОС

14.04.2017 19:34

КОГА РУСИ БРАНЕ А ЦРНОГОРЦИ ХРАНЕ ЈЕ'О ЈЕ ЈЕЖУ ЛЕЂА.

Name

Горан

15.04.2017 00:05

Зашто??? Будите искрени, али искрени и реците зашто? Зато сто су људи бранили своју земљу и ослобађали неку тамо само проглашену крајину сто су тамошњи Срби прогласили? Али ми никад нећемо бити искрени и увијек су нам сви други криви, само не ми

Name

гле

14.04.2017 16:29

А ја дланове еба аплаудирајуци Русима пљуц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историцар

15.04.2017 05:05

Ре за Горан Мајмуне ти би требао бити реалан и познавалац прилика да би несто коментарисао.Пре свега у тој краини је зивјело 500.000 срба ту су једне ид најдтаријих сроских светиња манастир крка.... Срби нису ко ви Хрвати никог надали они су се покусавали идбранит и сацувати од устаских кољаца нозева.... убица назалост нису успјели се сацуват..

Name

Посавац

14.04.2017 16:37

Ето браћо срби,чули сте истину својим ушима. Какве су оно канализационе цијеви на камиону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

14.04.2017 16:53

У праву си ко да знају Хр ста је и како изгледа с-300.Сад се сјетили да састанце и да питају Русе ста сте нам оно продали.

Name

Ре комедија

14.04.2017 18:04

Шта год су Руси Хрватима продали, било је нажалост учинковито, а ви "млатите" празну....

Name

сукс

14.04.2017 16:42

Добро је мој деда рекао ,,Док се Срби не слозе нема нама напредка.Морамо само себи да вјерујемо а од пријатеља са стране не треба ниста оцекивати.Сви су нас варали а главе смо губили висе ради њихови интереса него ради насих"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

14.04.2017 16:45

Шта је ту чудно, познавајући ситуацију у Русији и да је сам Јељцин извео тенкове на сопствени народ, ко смо му ми Срби, добро да нас није бомбардово, а да будемо реални, Милошевић и његови другари су били највећи хрватски савезници, нажалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

14.04.2017 16:46

Нама су дали велики и мали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За и ти сине бруте

14.04.2017 16:46

За то је Милосевиц био миран за вријеме олује а после је молио клинтона да заустави пад блуке .Знаци и руси бране србе а наорузавају хрвате мозда и албанци имају с400 сад посто србија има миговè..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2017 18:14

Само глуп се узда у другог! Нађеш земљу (као Србија) која није добра са комшијама и повољно продаш, пардон "поклониш" МИГове, који морају бити ремонтовани у Русији по не тако повољној цијени, расклопљени и транспортовани у Србију, јер не смију летјети кроз НАТО ваздусни простор и аутоматски порасте интерес код свих сусједних држава за куповином протов ваздушног оружја....

Name

Ирон

14.04.2017 16:53

. ебала нас ''браца''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

14.04.2017 16:54

Господе Боже мој,какве су ово истине,а нама се лаже 95е,како су стигли Руски авиони на Срнетицу и наоружање и помоћ,и ми јадници то вјеровали "служби".Ако случајно кажеш да имаш неку информацију да Крајина пада пријете и прогласе те службини официри петом колоном.Напуштам град у посљедњем часу том причом и држе ме у заблуди двадесет пет година како су анм Руси пријатељи и како је Нато наоружао Хрвате.Браћо Срби ако сте срби а нисте а били сте упетљани у ово дужни сте макар опет лажно објашњење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вахид

14.04.2017 17:01

Ова прица је сада пустена због Агрокора,и доста је лази у овоме свему,највеци снабдјеваци Хрватске у рату била је Мадјарска и Њемацка,а затим Украјина(од ње је купљен С300 а не од Русије),затим од Свицарске су куповани камиони итд.,наравно без америцке помоци не би уцинили ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

оне

14.04.2017 17:24

Само да се зна да је новац у питању.Какви пријатељи какви бакраци,зна се какав је став званицне Москве.Ови бизнисмени, нафтаси,Сбербанка, Вта банка интересује их само профит од Словеније преко Меркатора усли на Хрватско,Бх, Српско трзисте.Словенци паметни продали Меркатор Хрватима и ево сад Руси културно купили сво хрватско трзисте ,наплацују браца Руси то сто су нас све помагали.А наси политицари трце на ноге да се сликају пред изборе као они велики дрзавници.СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

14.04.2017 17:30

Тито, Тито и само Тито...најквалитетнији политицар на овим просторима, кроз историју. Нико нам није пријатељ, свако гледа своје интересе и искористава нас. Окренути се комсији, сународнику, брату и цувај га ко "зеницу ока свог"!! Једино могуце и исправно ријесење...и бтw, срусити ова националистицка говна и ставити младе, образоване и неоптерцене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2017 18:06

У васе име говорите, а нас је смањијо за око 2 милијона.

Name

Ре:ре

14.04.2017 18:46

Смањила је вас политика Београда зарад својих интереса...и јос вас смањује! Размисли мало, анализирај историју и донеси закљуцак!!

Name

ре тито

14.04.2017 19:03

Смањио нас је устав из 1974 е

Name

ре,ре ре

14.04.2017 19:06

Политика Београда је утицала на све ово у доба лазног Јозе??Да се Херцеговина покрсти,ко неце зна се,јаме и тд.Затим,да се онолики Срби у тадасњој Хрватској побију или одведу у Јасеновац. Босански Срби,посебно уза Саву од Градиске до Брцког заврсе такодје у Јасеновцу итд.......??? А ту истирију коју ви познате,за мене као дијете је била лазна..! Ово сад, сто раде свјетски моцници са насим маријонетама је прица за себе.поз

Name

Сјецам се

14.04.2017 17:55

Сјетите се да је СССР дугу подрзавао Маспок у Хрватској сматрајуци да це преко Хрватске изаци на Јадран. Промијенили су став тек кад им је постало јасно да им Хрватска никад неце бити савезник. То је истина из историје, а да ли је ово са Олујом истина или лаз видјеце се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Ето

14.04.2017 18:57

А како би било да се слозе Муслимани Срби са Осталима. Да ниси полупао лонцице

ОДГОВОРИТЕ