Русија разочарана Хрватском

Анвир Азимов, амбасадор Руске Федерације у Загребу ових дана је позвао на разговор Звонка Зубака, хрватског бизнисмена који се бави трговином оружја. Зубак је у време рата деведесетих био у групи која је путем фирме "Wинслеy Финанце Лимитед" била главни снабдевач Хрватске оружјем, међу којим је било и много оног који им је дала - Русија.

Регион 14.04.2017 | 17:07
Русија разочарана Хрватском
У разговору је било речи о наоружању руског порекла, па је Азимов звао Зубака да му сачини попис свог оружја које је преко Русије од 1992. па све до 1997. године стизало Хрватској. Разочарани Азимов се љути на Хрватску, пре свега због нерашчишћених рачуна из тог периода, наводи "Вечерњи лист".

Годинама незаинтересовани

У разговору са Зубаком Азимов је казао да је Русија разочарана понашањем Хрватске, те да би Хрвати требало да се подсете ко их је у време међународног ембарга наоружавао и спашавао. Стога је и затражио попис свих испорука. Изгледно је да Русија зна шта је тих година испоручивала зараћеној Хрватској, али јој је свакако требала и додатна потврда.

У попису, који је у поседу загребачког "Вечерњег листа", наводе се огромне количине тог наоружања. На попису је и моћни ракетни систем С-300 ПМУ који је делом био испоручен Републици Хрватској уочи "Олује", и који је потом био послужио као психолошка кочница ваздушним снагама СР Југославије како би их одвратила од интервенције током акције етничког чишћења.

Систем С-300, према тврдњама Звонка Зубака, никада није отплаћен Русији, због чега он још од 2001. води судски процес у којем тражи исплату, поврат или нагодбу.

Све хрватске владе од тог су процеса бежале главом без обзира. Међутим, та ноншалантност сада би Хрватској могла да закомпликује живот. Јавна је тајна да је систем, чини се још 2004. отишао из Хрватске, те да је дат на увид најзаинтересованијима – Америци и Израелу, тврди загребачки лист.



Како није било никаквих чврстих потврда о томе, Русија се све ове године правила да је се то не тиче. Али сада, барем како се може ишчитати из акције Анвара Азимова, Русија би нагло могла да постане заинтересована за постављање питања Хрватској – где се налази ракетни систем који смо вам испоручили!?

Азимов јесте покренуо ту акцију, која би могла да резултује новим притиском Русије на Хрватску, али одлука о покретању “неугодних питања” ипак није на њему, него на његовој централи у Москви.

Божићни контакти

Чињеница је, међутим, да је Русија деведесетих година прошлог века јако задужила Хрватску и то у време када јој је било најгоре.

Зубака је, као сувласника компаније основане на Канарским острвима, иза које се тада крило 20-ак оснивача, разних пословних људи из Енглеске, Финске, Канаде, Швајцарске, Чешке, Немачке, тада у разговорима у Загребу ангажовала хрватска страна да покуша да набави оружје које други добављачи нису успевали, а то се углавном односило на борбене авионе, хеликоптере, разне противавионске и противоклопне ракете.

Првобитна је идеја била да се за набавку трговци обрате САД-у. И први контакти, између Божића и Нове године 1991, показивали су да Американци желе да помогну Хрватима. Један од саветника за одбрану тадашњег председника САД Џорџа Буша старијег дошао је у Загреб и изгледало је да ће Хрвати добити ремонтоване авионе Ф-15.



Но, неколико недеља касније Зубак је позван на састанак у Париз, где му је амерички саветник рекао да "САД нажалост не могу себи да дозволе кршење ембарга". Но, понудио му је друго решење, рекавши да ће помоћи у томе да своје војне потребе Хрватска реши преко Русије, па му је дао контакт тајних агената Финске који су у то време имали најбоље изграђене односе с руским генералима.

У Хрватској су били јако сумњичави према овом аранжману јер је владало мишљење да су Руси повезани са Србијом и да од тог посла неће бити ништа, него да ће Руси покупити новац, а неће испоручити ништа. Зубакова фирма у акцију креће са својим новцем и следи одлазак у Москву, преко Финске.

Тамо су договорени детаљи, а када је посао одобрио и руски председник Борис Јељцин, почела је прва, опрезна испорука два транспортна хеликоптера Ми-8.

Договор са НАТО

Како је прелет преко других земаља, посебно Мађарске, изазивао превише пажње, убрзо је договорено да ће се оружје превозити великим цивилним руским транспортним авионима АН-124 (Антонов) и ИЛ-76 (Иљушин).

Руси су рекли да ће због контроле лета то тешко ићи јер ће сви знати да то нису цивилни летови, и да ће најтеже бити током прелета Мађарске. Наиме, ту су били амерички "авакси" који су надзирали ваздушни простор Југославије, због чега су се Руси прибојавали да ће им присилно приземљити авионе.

Зубак је, међутим, с партнерима отишао на састанак с тадашњим генералним секретаром НАТО-а Манфредом Вернером, што је резултирало да сви убудуће "зажмуре" на руске транспортере који су носили оружје за Хрватску. И из војне базе 200-тињак километара источно од Москве редовно су почели да полећу велики руски транспортери.



Од 1992. па све до 1997. из Русије је за Хрватску организовано око 160 летова са по у просеку стотињак тона оружја. Почели су да стижу и МиГ-ови 21, који су били ремонтовани и стари десет до 12 година. За потребе обуке хрватских пилота на "летећим тврђавама" хеликоптерима Ми-24 стигли су и руски инструктори који су за шест месеци обучили све хрватске пилоте.

Посредством Руса тада су Хрватској продате 54 летелице, дакле две ескадриле МиГ-ова 21, транспортно-хеликоптерска ескадрила и 11 борбених хеликоптера Ми-24. Све то наоружање пристигло је по врло пристојним ценама, пише "Вечерњи".

Свађа због С-300

Када је на власт дошао премијер Иво Санадер, готово да је избио међународни скандал јер су Руси још тада начули да су Хрвати допустили Американцима и Израелцима увид у технологију С-300 и, још горе, копирање техничких шема система.

То је било скандалозно јер је тако омогућен увид у све тајне руске војне технологије, која се показала надмоћном у односу на америчке "Патриоте".



Колико се може разабрати из разних извора, Хрватска је још 1997. одлучила да неће да комплетира систем те је идућих година покушавала да нађе купца. Заинтересовао се Иран, но испоруку су спречиле САД. Касније се заинтересовала и Турска, која је овим системом желела да одговори на чињеницу да је Грчка преко Кипра купила С-300.

Ти послови нису реализовани па се систему губи траг 2004, када је сва опрема наводно укрцана на брод у Ријеци и наводно отпловила у правцу САД.

(Блиц/Вечерњи лист)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

харден

14.04.2017 15:18

Свака част,браћи Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

14.04.2017 15:20

и ја сам разоцаран Русијом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

14.04.2017 15:21

Сад це коментари типа није то Русија продала него пијанац Јелцин бла бла бла.Рат је бизнис и нема ту пријатеља и непријатеља него интереси и неинтереси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

14.04.2017 15:25

Боже драги мајка Русија.Највећа српска заблуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

14.04.2017 15:26

ХАХАХА подижу крст Руском добровољцима а брача руси наоружавали хрвате и један дио оружја завршио код бошњака.Можда су убијени ти руси баш тим оружјем..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

14.04.2017 15:46

Циста лаз ,гдје би браца Руси устасе наорузавали хахахахахххахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИ НАША БРАЋА

14.04.2017 15:47

Ово треба да види Српска сиротиња сваког дана када се пробуди! Да зна багра неписмена шта радили браћа Руси док су Хрвати тјерали и убијали Србе у Крајини! Нека багра опет гласа за Додика само зато што се слика са Путином! ОВО НИЈЕ РАДИО СТАЉИН!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

браћа

14.04.2017 16:03

Наравно,неби били протјерани са огњишта да није било Руске браће,одавно се ово знало али крило,Амери нас хранили УСА брашном док су нас ударали руским наоружањем,ЕУ нам куће поправљала,а руси су браћа...парадокс

Name

Ре Браца

14.04.2017 16:34

Зато што нас је неписмених 70% ! Знам да се ово зна одавно али багра неће да зна,тако је лакше! Додик добија изборе сликајући се с Путином и плацајуци Руску криминалну организацију Маршал Група да му стима изборне резултате! На Yоутубе има снимак Руског агента који је седамдесетих побјегао у Канаду и прича шта Руси раде и који су им дугорочни циљеви,агет се презива БЕЗМЕНОВ! Треба свако погледати!!!

Name

ре браћа

14.04.2017 17:10

Наравно,али ти неписмени коло воде.Лијепо ми дође да селим што даље и дружим се црнцима да заборавити покушам и гдје сам се родила

Name

ре Браћа

14.04.2017 21:05

Ако можеш иди одмах,нецес се покајати! Овдје ће живјети полусвјет и за сто година!

Name

Руси

14.04.2017 15:49

Хахаха,па зар нису Руси помагали Србима,братском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

страшно

14.04.2017 15:59

Нису Хрвати ни префригани ни препаметни,само су Срби глупи,славите и даље братску Русију,па неби били протјерани са огњишта да их није било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2017 17:59

Ми смо вјеровали лазној УДБи а они цркви тј Ватикану.Одлуците ко је увијек боље обавијестан?? Зато Срби воле Јозу,Ивана тј Стеву,Станета,Едварда итд,који су им доста помогли???Назалост овакви и даље воде Српски народ,само под насим именима!!!

Name

ре

14.04.2017 19:35

Нагрували су се пара па мафијају,интерес Српског народа је и даље на тезги,паметни одлазе,негативна селекција царује,мало је остало људи који мисле и знају мислити,нема се с ким ништа више,ко није отишао копа и рукама и ногама да дјецу пошаље одавде,на крају смо приче,на посљедњој страни,Бог је кадар...

Name

Мустафа Манијак

14.04.2017 16:40

По истом рецепту су турци браћа бошњацима,немјерљива је наша глупост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мустафе

14.04.2017 17:21

Остало нам је сложити се,дјецу сложити и градити БиХ,у слози и раду и разумјевању и прихватању различитости као предносз,цијенити једни друге,а прошлост оставити иза себе а дјеци казати да је рат био наша велика грешка

Name

Вахид

14.04.2017 16:55

С300 је купљен од Украјине,и није био никада комплетиран,Ујкани су посједовали само лансирне контејнере без додатних средстава па је тај систем био неупотребљив,остало орузје је углавном куповано са берзе бивсег Варсавског пакта а највисе тог орузја Хрватској је продала Мадјарска а не Русија,тако да узаврели Русомрсци спустите се мало. Сва ова прица је сада пустена због Агрокора

ОДГОВОРИТЕ
Name

гле

14.04.2017 19:22

Украјна С300 ??? Неваља ти терапија хаха

Name

Ој ха, ха ха ха

14.04.2017 16:58

Висе волим руско г..него америцку торту. Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

14.04.2017 17:50

Шта ко воли то и једе.

Name

Висеград

14.04.2017 17:51

Новац нема ни вјеру ни нацију !!! Па зашто Руси гину у Сирији ???

ОДГОВОРИТЕ