Ни медицинари не могу да се лијече

Здравствени радници у Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Бањалуци не могу да овјере здравствене књижице, каже Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске, наводећи да због дугова за доприносе, које има велики број здравствених установа, медицинари не могу да се лијече.

Република Српска 13.04.2017 | 22:20
Ни медицинари не могу да се лијече
Здравствени систем у Републици Српској пун је апсурда. Један од њих је и тај да здравствени радници лијече друге, а не могу овјерити књижицу да лијече себе.

"То је доказ да се ради нешто што не би смело по закону. Крши се закон о здравстеној заштити, а онда ми немамо могућност да овјеримо књижице. Оне се сада овјеравају на кашичицу два-три дана, пет дана у зависности гдје се налази која здравствена установа и какав је договор тих установа са фондом”, каже за БН телевизију доктор Фемић.

Укупан дуг за доприносе према Фонду здравственог осигурања РС на крају прошле године износио је 279,6 милиона КМ, а највећи дужници, када су у питању здравствене установе су Универзитетско-клинички центар РС, Болница Источно Сарајево, Болница "Свети апостол Лука" из Добоја, Универзитетска болница Фоча, те Болница Градишка.

Постоји начин да се ова дуговања ријеше, каже Фемић истичући да је Свјетска банка изразила жељу да учествује у рјешавању овог проблема, под условом да у те послове буду укључени њени тимови.

“Свјетска банка ће покрити ова дуговања, али ће се направити ново здравствено законодавство и направиће се систем који не крвари. То је њихов назив, који неће дати могућност да буде губитака", каже за БН телевизију доктор Фемић.

А трезорско пословање које је виђено као начин на који се може изаћи из овог проблема показало се као контрапродуктивно, тврди Фемић.

"Нажалост т о је још и горе испало. Тренутно је то заустављено зато што трезорско пословање, за које кажу да је добро али само за установе које послују позитивно. Они могу да пређу на трезорско пословање. Нажалост установе које су губиташи једноставно ће бити у још већим губицима и мора да се отпусти радно особље", тврди Фемић.

Све то указује да се стање у здравственом систему Српске из дана у дан компликује и погоршава, а велики и озбиљни системски проблеми сустижу једни друге, упозорава предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС.

(БН телевизија)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Узас

13.04.2017 20:27

Уплацујес у фонд деценијама и опет сваки лијек морас платити, сваку интервенцију, а интервенције које они раде су се радиле прије 50 година, тако да ако хоцес квалитетнију интервенцију опет морас платити негдје приватно... ја сам за то да немамо здравствени систем, него да уплацујемо приватно осигурање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајмо Јово...

14.04.2017 05:42

Мислис ли стварно,да се било каква осигурања на Балкану могу назвати осигурањем? Ајде цовеце,сви су они само ту да "сисају" овце јер овцама (народу) по њиховом мисљењу, (паре) вуна не треба,напротив. Историја нас уци да је на Балкану било неког реда, само онда када је владао неко са стране. Домаци народ је вековима презивљавао, сналазио се, сиромасио,крао,богатио се ,како-ко, слусајуци газде. То понасање се временом угнездило негде дубоко у генима.Тако, да сад, кад им неко накратко, ипак дозволи неку врсту самосталности он (балкански водја) не зна прво, ста це са себе па онда ста це са осталима. И тако се производи пропаст и беда све док поново не додје неко (омразен) са стране и подигне Балкан на неки стандард. Е,онда кад народ мало мрдне,поцне да зиви неким не навикнутим зивотом, букне неки рат и "`ајмо Јово на ново",сто би рекао нас народ.

Name

Дијагноза

14.04.2017 06:27

Лијепо је преседник рекао да ће локалне заједнице у којима он не царује осјетити његов гнев.

Name

Драган

13.04.2017 20:31

А зашто би Свјетска банка убризгала лову, који је интерес? Каква мутљавина је у питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

13.04.2017 21:11

За све криви лопови Шкрбић и Додик-која иронија -доктори неосигурани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Шкрбић

14.04.2017 05:56

Формално се у Фонду здравства оцјене здравствене књижице. Рецепти за лијекове могу се реализовати само у Мојој апотеци. Ниједна друга приватна апотека неће јел само Моја апотека има могућност да реализује рецепте у Фонду здравственог осигурања. Монопол. Криминал. А зна се ција је Моја апотека.

Name

кале

14.04.2017 06:00

Ста це им осигурање кад за сваки породјај узимају по песто марака маму им јебем лоповску.

Name

Црвени

13.04.2017 22:30

опа Додо Бит ће проблема.Борци не дај те пљачку РС од остане Крајишника Вучуревића и остале багре.Ми смо добили рат а не Крајишников Душанић и Вучуревићев Буђен ратни профитер

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТАР

14.04.2017 02:19

ЈЕБИ ГА ХРАНИС ДРУГОГ А ТИ ГЛАДАН. ЉУДИ ДОДИГ ЦЕ НАС ДОВЕСТИ СВЕ ДО САМОУБИСТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

14.04.2017 05:43

За све је крив овај систем и владавина која је успостављена у насем друству.Наиме на власт долазе странацки подобни а не способни.Не треба нама свјетска банка,нама за спас требају способни људи.Проф,др Дејан Мариц до јуцерасњи савјетник директора Дома Здравља у Истоцном Сарајеву инаце једне од нај успјесних здравствених установа у републици треба да буде на целу министарства здравља и сви проблеми у здравственом сектору би нестали.Проф Мариц,младост,памет,снага примјер свој омладини,а не странацки подобни лесинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ах Алф

14.04.2017 08:16

Све док се не ухватис у коло,не осецас како музика свира. Тек кад "улетис" и поцнес да играс, онда схватис да пратис исте тактове, као и остали у колу. У преводу: "сјаси Курта да узјаси Мурта". У праву си Ти,промене су потребне и морају да буду. Само,ипак требас да знас,сто би се у Србији рекло, после петог октобра ипак осване сести.

Name

киза

14.04.2017 05:55

Ништа браћо долазе нови избори па гласајте опет за бају

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕДНОСТАВНО РЈЕСЕЊЕ

14.04.2017 06:05

БОГДАНИЦ ДА ВРАТИ СВЕ СТО ЈЕ ПОКРАО, А ОНДА СЊИМ У ЗАТВОР И ТАКО И СА ОСТАЛИМА - ПА ЦЕС ДА ВИДИС КАКО ИМА ПАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

14.04.2017 08:50

Па сами су криви. Сви су они гласали за секташки СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не контам

14.04.2017 09:39

Зашто, за почетак, не смијене директоре који су у мањку? Вјероватно не могу јер су то страначки кадрови, који су радили за странку прикупљајући гласове. Зашто улажу у реновирање зграда које скроз пристојно изгледају. Имамо случајев еда та новоградња након годину, двије тако лоше изгледа да би боље било да су оставили стару, квалитетну зграду. Те фасаде се осипају, фарба блиједи,плочиће се одлијепљују. Да ли ико живи то гледа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро Је

14.04.2017 12:53

Гдје је Гранулиц да реагује, само он мозе ово да ријеси :-)

ОДГОВОРИТЕ