ЕУ пооштрава контролу путника

На границама ЕУ од данас се примјењују нова шенгенска правила контроле путника због заштите Уније од тероризма.

Регион 07.04.2017 | 07:43
ЕУ пооштрава контролу путника
Осим грађана трећих земаља, на граници ће детаљно бити провјеравани и грађани ЕУ, што ће изазвати додатна чекања и гужве.

У досадашњој пракси било је довољно да службеници граничне полиције обаве основну контролу путника провјером путних докумената.

Међутим, сада ће се документа провјеравати у шенгенском систему информација, Интерполовој бази података украдених и изгубљених путних докумената, те државној бази података за украдене, злоупотребљене, изгубљене и оштећене путне документе.

Из хрватског МУП-а саопштено је да ће службеници граничне полиције спроводити системску провјеру свих путника кроз Интерполову и националну базе података.

Држављани трећих земаља за улазак у Хрватску морају имати уредну путну исправу која им омогућава прелазак границе, а која мора бити важећа барем три мјесеца након планираног датума одласка са подручја држава чланице.

Осим тога, путници морају оправдати сврху и услове намјераваног боравка, као и да имају довољно средстава за издржавање како током трајања намјераваног боравка, тако и за повратак у њихову матичну државу или транзит до треће земље за коју су сигурни да ће их прихватити или су таква средства у могућности законито да прибаве.

За њима у доступним базама података не смије бити издато упозорење у сврху забране уласка и не смију представљати пријетњу за јавни поредак, међународну безбједност, јавно здравље или међународне односе било које од држава чланица ЕУ.

Службеници граничне полиције Словеније ће, на примјер, детаљно провјеравати путне документе свих особа помоћу специјалних читача, документ по документ, на сваком граничном прелазу.

Да би се избјегле евентуалне непријатности, свим путницима се савјетују да провјере статус својих докумената, посебно уколико су у посљедње двије године они били отуђени, изгубљени или оштећени, преносе медији.

Ово је потребно да би се увјерили да су подаци о документима тачно унесени у државним и осталим базама података.

Путници треба да провјере и да ли су њихова путна документа важећа, као и информације о стању на граничним прелазима прије поласка на путовање, затим да изаберу прелазе са мањом фреквенцијом саобраћаја или да крећу на путовање у дијеловима дана и седмице када су гужве уобичајено мање.

Систематске провјере предвиђене су усвојеним амандманима на Закон о шенгенским границама, према којима земље чланице шенгенског простора имају обавезу увођења појачаног система провјере на својим граничним прелазима.

Ове провјере су уведене ради спречавања било каквих пријетњи по унутрашњу сигурност и јавни ред држава чланица ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рс

07.04.2017 06:24

Јос један разлог да србски и хрватски народ морају да СЕ одвоје од ових бакирови љубимаца цаст вецина босњака у БиХ који немисле зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

07.04.2017 07:10

Одакле ти то да Бакир мисли зло,који вам је израз.

Name

лабуд

07.04.2017 07:18

Какве везе са овим имају "бакирови љубимци" како их зовес. Ако цитас видјет цес да су рампе спустене у цитавој ЕУ. Сцхенген је суспендиран синоц од поноци, сто знаци на свим границама па и унутар саме ЕУ су контроле.

Name

Ре

07.04.2017 11:41

Да Али главни разлог је БиХ хер СЕ ради о спрецавању тероризма и јел мислис да је бакир прекинуо бабину традицију и сарадњу СА дзихадом

Name

Лав

07.04.2017 06:30

КО сад лазе Галијасевиц или онај КО их стити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

07.04.2017 06:32

Фала богу да је једном и ЕУ видјела одакле долази зло и гдје је легло тероризма Али опет и србски народ испаста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

07.04.2017 06:54

Да је БиХ јака и правна дрзава не било проблема медјутим све док је појединци урусавају и праве кризе и хаос анкете, нема нама напредка драге моје овце....

Name

Реалност

07.04.2017 06:34

Гдје су они сто казу галијасевиц лазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

07.04.2017 07:30

Срби и онако не зеле у ЕУ њима је Русија драза тако да они који путују за Русију неце имати додатних контрола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

07.04.2017 07:31

Поострене контроле су за све градјане не само за БиХ само ЕУ администрација је као и код нас спора и неразмисља ста таква одлука у пракси знаци. Они би морали удвоструцити број цитаца докумената и полицајца да би обавили исти посао у истом времену овако це настати километарске гузве и вјероватно це долазити до падања система и онда тотални колапс јер ни ЕУ градјани неце моци проци док им не скенирају документе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненад

07.04.2017 09:04

Прво пусти да удју терористи па онда појацавате контролу циркуз

ОДГОВОРИТЕ