Сабор усвојио "Лекс Агрокор" закон

Сабор је усвојио данас Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, такозвани "лекс 'Агрокор'", који ће омогућити поступак ванредне управе у предузећима чије обавезе премашују 7,5 милијарди куна, те имају више од 5. 000 запослених.

Регион 06.04.2017 | 14:55
Сабор усвојио "Лекс Агрокор" закон
Овај закон је донекле измијењен јер су прихваћена три амандмана Клуба посланика ХДЗ-а које је премијер Андреј Пленковић најавио током јучерашње расправе, као и један ХНС-ов.

Осталих пет амандмана ХНС-а одбијено је, па је ХНС на крају гласа против закона, као и СДП, преносе хрватски медији.

Главна промјена омогућиће да кредитор, који након активирања поменутог закона кредитира концерн како би систем могао нормално да функционише, има предност у наплати свих потраживања. То се односи и на евентуални стечајни поступак, ако не успије процес ванредне управе, односно ако не дође до нагодбе између повјерилаца.

Одбор за правосуђе предложио је у уторак, 4. априла, Сабору доношење закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја, у јавности названог "лекс 'Агрокор'".

За такав приједлог било је пет чланова Одбора, три СДП-ова члана била су против, а један уздржан.

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна "Агрокор", те компанија "Ледо", "Тисак", ПИК "Врбовец" и "Беље". Јуче је блокиран и рачун компаније "Франк", једног од највећих "Агрокорових" добављача.

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга "Агрокора". Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца "Агрокора".

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

За неповјеровати

06.04.2017 18:19

Ово је за неповјеровати: Банке једне већински православне земље држе највећи дио дуга и тиме судбине хиљада Хрвата. Павелић, који је уз благослов Ватикана убијао православце, се вероватно окреће у гробу.

ОДГОВОРИТЕ