Непожељан у Марибору

Забрану његовог концерта, планираног за крај маја, затражио је градоначелник Марибора Андреј Фиштраве, а тај захтјев је подржало 500 словеначких јавних личности.

Регион 05.04.2017 | 19:38
Непожељан у Марибору
"У Марибору нема мјеста за оне који иконографијом и симболиком изазивају нове подјеле везане за Други свјетски рат, као ни за фашизам", рекао је градоначелник Марибора и додао да лично најоштрије одбацује и осуђује сваки облик нацизма и фашизма, што је посебно важно данас, када у Европи јачају десне снаге, које имају узоре у најмрачнијем раздобљу историје.

"Томпсон пјева и о Јасеновцу и Градишки Старој, а такве пјесме се нигдје не би смјеле изводити. Због тога, иако као градоначелник не одлучујем о томе ко ће добити дозволу за концерт, снажно сам против тога да се Томпсону дозволи наступ у Марибору", изјавио је Фиштравец, пренио је загребачки "Јутарњи лист".

Словенија је подијељена на неколико јединица, а управе МУП-а одлучују о дозволама за концерте, наводи лист.

Томпсону је прије неколико година већ забрањено гостовање у Марибору, али он и његови сарадници одлучили су да поново покушају и опет су услиједиле жестоке реакције.

Против Томпсоновог доласка организована је и петиција, коју је потписао низ познатих личности у Словенији, а један од поборника забране је и Зоран Јанковић, бивши директор Меркатора и градоначелник Љубљане.

"Томпсон у неким пјесмама подржава усташтво и концерте, понекад, отвара усташким поздравом, због чега су његови концерти забрањени у још неким државама. Не треба допустити наступ онима који своју слободу граде на понижавању других", каже Јанковић.

Позивајући се на доступне информације, "Јутарњи" пише да словеначки МУП ни овог пута неће одобрити Томпсонов концерт у Марибору.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Усташа

06.04.2017 17:16

Њега треба окачити на тргу а не да наступа

ОДГОВОРИТЕ