МОК негирао да је прикрио допинг на ОИ у Пекингу!

Међународни олимпијски комитет (МОК) негирао је да је прикрио допинг случајеве на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године, пошто је у документарцу приказаном на немачкој телевизији објављено да позитивни допинг тестови јамајчанских спринтера нису процесуирани.

Остали спортови 11.04.2017 | 13:15
МОК негирао да је прикрио допинг на ОИ у Пекингу!
Немачки новинар Хајо Зепелт, који је направио документарац, рекао је да су после поновљених тестирања урина код "неколико" јамајчанских спортиста пронађени трагови забрањене супстанце кленбутерол, која служи за повећање мишићне масе. Он није навео о којим атлетичарима се ради.

Јамајчански спринтер Јусеин Болт освојио је три златне медаље у Пекингу уз три светска рекорда и био је највећа звезда Игара. МОК је, после консултација са Светском антидопинг агенцијом (WАДА), навео да није постојао "образац организованог варања".

"После пажљивог разматрања, WАДА је обавестила МОК да није могла да пронађе ниједан значајан и доследан образац коришћења кленбутерола у тим случајевима и да би било прикладно да више не разматра те случајеве", наводи се у саопштењу МОК.

Пронађени ниски нивои кленбутерола су у равни "потенцијалних случајева контаминације меса", навео је МОК.

У Кини се кленбутерол користи у сточарству за повећање мишићне масе код животиња, а олимпијци су на то упозорени пре него што су отишли у Пекинг. МОК је саопштио да је број случајева кленбутерола у поновљеним тестирањима распрострањен, али није навео да се ради о јамајчанским спортистима.

"Током поновљених тестирања сачуваних узорака урина спортиста са Олимпијских игара у Пекингу 2008. године, наша лабораторија је пронашла бројне спортисте из бројних земаља из различитих спортова, у чијим узорцима су били ниски нивои кленбутерола", додаје се у саопштењу МОК.

Кленбутерол је постао познат по томе што је коштао шпанског бициклисту Алберта Контадора титуле на Тур д'Франсу 2010. године. Контадор је тврдио да су његови допинг резултати били позитивни јер је појео контаминирано говеђе месо које је из Француске донето у Шпанију. Суд за спортску арбитражу је пресудио да бициклиста није намеравао да се допингује и да је случајно појео контаминирано месо.

Контадор је био суспендован на две године и одузета му је титула са Тур д'Франса 2010. године.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар