Федерер одмара до Ролан Гароса!

Освајач три највећа турнира у досадашњем току сезоне, одлучио је да пропусти готово сва такмичења на шљаци.

Тенис 03.04.2017 | 21:20
Федерер одмара до Ролан Гароса!
Швајцарски тенисер Роџер Федерер вероватно ће направити паузу после освајања Мастерса у Мајамију и пропустити читаву сезону шљаке.

Роџер Федерер, који у 36. години поново у континуитету бележи врхунске резултате, ипак се није напио воде из "фонтане младости".

Он је после узастопних тријумфа на турнирима Мастерс серије, у Индијан Велсу и Мајамију, изјавио да не планира да се такмичи све до пред крај маја, када почиње други гренд слем турнир сезоне, Ролан Гарос.

"Вероватно нећу играти ниједан турнир на шљаци осим француског Опена. Потребан ми је одмор. Моје тело треба да се залечи", преноси Федерерову изјаву ЕСПН.

Он се зимус вратио тенису освајањем Аустралијан опена после шест месеци паузе, па остаје да се види хоће ли поново освежени Швајцарац успети да уради нешто више на турниру који је освојио само једном - 2009. године, након што је Робин Содерлинг обавио главни део посла, победивши Рафаела Надала.

Федерер је са 18 гренд слем титула убедљиво најтрофејнији тенисер свих времена.

То што ће пропустити Мастерсе у Монте Карлу, Мадриду и Риму помоћи ће му да дође одморан и на Вимблдон, где ће свакако имати амбицију да увећа ионако импресивни салдо.

Федерер је у недељу освојио и други Мастерс у сезони победом над Рафаелом Надалом у финалу (6:3, 6:4), после чега је саопштио да готово извесно неће играти до Ролан Гароса.

Четврти играч на АТП листи, који је сезону почео на 17. позицији, игра у невероватној форми од самог старта – освојио је Аустралијан опен и Индијан Велс пре Мајамија, а успео је да веже четири тријумфа над Надалом, што му се никада у каријери није десило.

„Сада ћу више размишљати о одмору, биће то превентиве ради. И даље могу да променим распоред ако због нечега будем зажалио, али сам тек одлучио. Немам више 24 године, морам да бирам тренутке када ћу бити на врхунцу и да покушам да останем здрав. Такође, прошле године колено се понашало чудно на шљаци, па ће прескакање сезоне за тој подлози бити добра ствар. Иако мислим да се то није догађало због шљаке, али моја лекарска екипа сматра да би такав избор био позитиван. Сигуран сам у своју одлуку, размишљао сам са тимом да је променим након освајања Индијан Велса, али на крају дана, морам да размишљам о здрављу. Морам да будем задовољан свим сегментима свог живота – личним, приватним, професионалним, животом на терену... Не могу да издржим овакав ритам свакога дана – жеља ће једноставно нестати. Радије ћу ићи корак по корак и играти са много енергије и задовољства. Тада ћу моћи то да делим са свима. У супротном – једино што ћете видети јесте да само желим да изађем на терен. Не желим да будем такав човек, стварно не желим“, рекао је Федерер.

То значи да ће Швајцарац прескочити Мастерсе у Монте Карлу, Мадриду и Риму.

„У Цириху ћу 10. априла играти меч за Африку, а онда се радујем повратку у теретану и раду на сегментима којима нисам могао да се посветим последњих месеци. Тренираћу вероватно на тврдим теренима у следећих месеци, а на шљаку ћу се пребацити две недеље пре Париза. То је план за сада, требало би да играм на Ролан Гаросу, али ћемо видети како ће се све одвијати. Јасно је да за мене сезона тек тада почиње. Вимблдон је највећи циљ у ближој будућности, а после тога и турнири у оквиру америчке турнеје. На Ролан Гаросу нећу бити под притиском јер нећу имати никакву припрему, али ми је сезона на трави веома важна јер играм у Штутгарту и Халеу. Такође, добро стојим на ’рејс’ листи за Завршни Мастерс у Лондону, где сам раније имао много успеха. Волим дворанске услове, па ће то бити приоритет у другом делу сезоне. Због тога правим паузу“, додао је Роџер.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар