1. април свјетски дан шале

У свијету се данас, 1. априла, обиљежава Дан шале, када људи праве безопасне смицалице и објављују лажне новости којима друге доводе у смијешан положај.

Забава 01.04.2017 | 12:31
1. април свјетски дан шале
Шала се назива првоаприлском шалом, а онај који направи смицалицу у тренутку објављивања шале узвикује "априли-ли". 

Неки шведски и норвешки листови пренијели су да се ове године одричу првоаприлске шале да се не би створила додатна конфузија због ширења "лажних вијести". 

У неким земљама, као у Великој Британији, Аустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи послије подне назива се "априлском будалом" (Април Фоол).

У многим другим земљама шале се праве током цијелог дана. 

Постоје разне верзије тумачења поријекла 1. априла као Дана шале. 

Према једној верзији, 1. април као Дан шале настао је када је у 16. вијеку помјерен дан Нове године са 25. марта на 1. јануар.

До тада се у многим европским градовима Нова година славила 25. марта, а славље је трајало седам дана, односно до 1. априла. Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале с онима који су га и даље славили до 1. априла. 

Међу познатим шалама је она на ББЦ-ју 1957. године, када је британска телевизијска мрежа објавила да Швајцарци беру шпагете с дрвета. Прилог је говорио о томе да је коначно искорењен напасник "шпагетни жижак".

Велики број гледалаца се јавио уредништву те телевизије да би сазнали о могућностима да сами узгајају своја стабла са шпагетама.

Позната шала је била и изум хамбургера за лијеворуке људе. Бургер Кинг из САД објавио је 1998. године рекламу о хамбургерима за лијеворуке, који су направљени тако да им садржај цури с десне стране. 

Неки догађаји који су се заиста десили 1. априла често су прихватани с невјерицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном Републике. До данас многи не вјерују да је то стварни празник.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добро али

01.04.2017 11:03

Обиљежити дан шале у реду али шта је са осталим данима.Све је мање људи са којима човјек може да се нашали,чак и са познатима а да се то не протумачи погрешно.Не мислим на злураде шале

ОДГОВОРИТЕ