Декларација о заједничком језику

Више од две стотине стручњака лингвистике и других друштвених наука у региону потписало је Декларацију о заједничком језику.

Регион 28.03.2017 | 17:35
Декларација о заједничком језику
Како се наводи, то је урађено након што је одржана серија регионалних конференција у Подгорици, Сплиту, Београду и Сарајеву.

Декларација је настала као резултат пројекта "Језици и национализми" којему је циљ био подизање свести о језику, те како би се активно утицало на постојеће националистичке језичке праксе у све четири државе регије у којима се говорио српско-хрватски или хрватско-српски језик.

Још није познат тачан садржај Декларације коју је састављало 30 лингвистичких стручњака из све четири укључене државе.

Текст Декларације и циљеве представиће 30. марта у Сарајеву професор Енвер Казаз, списатељица Ивана Бодрожић, писац и новинар Балша Брковић, писац Владимир Арсенијевић из удружења Крокодил те директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић.

Након конференције за медије биће одржана панел-дискусија у две сесије на теме "Шта је заједнички језик" и "Језик и будућност".

Конференцију за медије и дебате организују иницијатори пројекта Удружење Крокодил и Форум ЗФД.

Текст Декларације ће постати доступан свим заинтересованим грађанима 1. априла на веб-страници језицинационализми.цом, где ће они који је подржавају моћи и да је потпишу.

Међу јавним личностима које су потписале декларацију су Раде Шербеџија, Борис Дежуловић, Игор Штикс, Мирјана Карановић, Марко Томаш, Ненад Величковић, Теофил Панчић, Рајко Грлић, Филип Давид, Борка Павићевић, Јасмила Жбанић, Драган Марковина, Борис Буден, Виктор Иванчић, Биљана Србљановић, Ранко Бугарски, Балша Брковић и Сњежана Кордић.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

28.03.2017 15:43

Ако се икад договоре о томе да постоји заједницки језик сигуран сам да це се посвадјати око назива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwеден

28.03.2017 19:07

језик нек се зове" јузних славена"

Name

А није

28.03.2017 21:31

А није заједницки.Ма нема висе сансе за то. Доста је било.

Name

Иван биондиц

29.03.2017 21:22

“То је једна од бедастоћа или ‘софт Меморандум 3’. То је скуп искомплексираних идеја о језику који се не темељи ни на каквој објективној стварности“ (Аугуст КОВАЧЕЦ, лоцо) “Никад се не смије заборавити да је хрватство и српство само средство, посљедњи пако циљ да је јединство (југославенско) народно». (Јосип Јурај Строссмаyер, 1879.) ИСТОЧНИ ГРИЈЕХ (Ј)ХАЗУ - ТАЛАЦ САНУ МЕМОРАНДУМА Наспрам тобожњих “бедастоћа” (в. мото), ријеч је о ИСТОЧНОМ ГРИЈЕХУ Строссмаyерове (Ј)ХАЗУ (в. други мото), којим је потоња дан-данас талац хард И софт иначица САНУ-МЕМОРАНДУМА (в. ниже) 1. ИВО СУПЕК (1981.) ИММЕР WИЕДЕР – ЈАЗУ (1945.): «...предана је у руке југомасонима са старим шефом Штампаром и којему ће чланови Партије с Крлежом само секундирати». 2. МИКО ТРИПАЛО (1960-их) ПАРТИЈСКО-(С)УДБОНОСНИ КРИТЕРИЈИ – ЈАЗУ (1960-их): «...предсједник ЈАЗУ дошао ми је с молбом да одобрим попис нових академика и да затражим мишљење другова из Савске (сједиште Удбе за Хрватску)». 3. ХОДИМИР СИРОТКОВИЋ (1971.) ИММЕР WИЕДЕР СЛАВИСМУС – ЈАЗУ (1971.): На Другом засједању ЗАВНОХ-а: „ударени су темељи велике славенске заједнице од Владивостока до Јадранског мора” 4. ДУШАН БИЛАНЏИЋ (1990.) САЛДО СЦ. КОМУНИЗМА – (Ј)ХАЗУ (1990.): «…преко ноћи су обезвријеђени милијуни псеудознанствених радова, који су постали право смеће». 5. ЈАКОВ СИРОТКОВИЋ (1996.) ИММЕР WИЕДЕР САНУ/ТАЛАЦ – (Ј)ХАЗУ (1996.): «...још немамо посве заокружени И цјеловит, повијесни И политички, а не само економски одговор на србијански Меморандум” (1986.). 6. ДАЛИБОР БРОЗОВИЋ (1999.) ИММЕР WИЕДЕР БАЛКАН – (Ј)ХАЗУ (1999.): «Не би било лоше када бисмо ради потпуности своје природе И битка обновили свијест да смо ипак дио (јужно)славенског свијета». 7. ИВАН ЈУРИЋ (2003.) ИММЕР БАЛКАН-РАССИСМУС – (Ј)ХАЗУ (2005.): екипа на челу с Павлом Руданом, „који је (потом) изабран за академика“, манипулирајући с гено-узорцима, потврдила је „дотадашњу теорију о етногенези Славена” и, с тим у свези, Хрватима „балкански идентитет“ 8. ДУБРАВКО ЈЕЛЧИЋ(2009.) ИММЕР WИЕДЕР МАСОХИСМУС – (Ј)ХАЗУ (2009.): «...све до данас ХАЗУ је устрајала на својој одлуци, да не ће обновити сурадњу са САНУ док се она јавном изјавом не одрекне свога Меморандума». 9. ЗВОНКО КУСИЋ (2013.) ИММЕР WИЕДЕР КАПИТУЛАТИОН – (Ј)ХАЗУ (2013.): Декларација о западно-балканској стратегији истраживања и развоја визија је оснивача ХАЗУ-а Јосипа Јурја Строссмаyера, „која је још прије 150 година говорила о томе то ми данас чинимо“. www.хрсвијет.нет/индеx.пхп?оптион...ид...постати...нација www.хазуд.цх/2014/10/писмо-намјере-редививисцус-хаулик-ет-мазураниц/

ОДГОВОРИТЕ