Додик вуче неразумне потезе

Одлуком да не учествују у раду државних институција, а прије свега Парламентарне скупштине БиХ Милорад Додик и СНСД наносе директну штету Републици Српској, радећи свесрдно на њеном финансијском урушавању. За Младена Босића, Додик вуче неразумне потезе. "Не знам која је логика иза ове политике коју Додик води. Чини ми се да је то одлука да се уздрма Дејтонски споразум и да се доведе што дубље кризе у БиХ. Моје лично мишљење је да су иза таквих одлука и такве политике лични разлози Милорада Додика, односно свијест да постоје докази и да су отворени процеси за које би он морао одговарати пред правосуђем", сматра Босић

Република Српска 27.03.2017 | 09:43
Додик вуче неразумне потезе
Постоји више примјера за ову тврдњу, али вриједи издвојити неколико примјера. Захваљујући томе што су делегати у Дому народа из реда СНСД-а и њој блиске странке ДНС-а, Средоје Новић, Небојша Радмановић и Драгутин Родић одлучили да блокирају рад Дома народа својим недоласком, неће бити могуће усвојити измјене закона о акцизама, као и закон о осигурању депозита на државном нивоу.

Ова два закона спадају међу кључне обавезе БиХ у оквиру кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и од њиховог усвајања зависиће даља исплата овог кредита.

Колико новац који Република Српска треба добити од ММФ-а значи илуструје и податак о задужењу. Примјера ради, само у периоду 30. јуни - 31. децембар прошле године дуг Републике Српске по основу емитованих обвезница и трезорских записа повећан је за више од 100 милиона КМ. Практично, без новца ММФ-а питање је дана када ће почети каснити плате буџетским корисницима, пензије, накнаде борачкој популацији и друге исплате које иду из буџета Републике Српске.

Осим тога, измјене закона о акцизама су услов за добијање повољних кредита међународних финансијских институција за изградњу инфраструктурних пројеката, прије свега у области изградње путева.

При томе треба знати да градња путева, односно јавни радови, представљају један од најефикаснијих начина за смањење незапослености, јер отварање градилишта за собом повлачи директно запошљавање више стотина, па и хиљада људи. Осим тога, свако радно мјесто на градилишту за собом вуче упошљавање седам до десет особа у пратећим индустријским и услужним дјелатностима.

Власти Републике Српске велике наде полажу у наплату клириншког дуга од Русије, као начин за спашавање буџета. Од око 225 милиона КМ, колико би требала добити БиХ наплатом овог дуговања, Републици Српској би требало припасти нешто више од 65 милиона марака.

Међутим, ни овај новац неће лећи на рачун буџета Републике Српске све док се Новић, Радмановић и Родић не врате у скупштинске клупе. Наиме, споразумом о исплати клириншког дуга је прецизирано да ће исплата почети 45 дана по ступању овог споразума на снагу. А то ће се десити тек након што његову ратификацију потврде оба дома државног Парламента.

- Додик вуче, по мени, неразумне потезе. Не знам која је логика иза ове политике коју Додик води. Чини ми се да је то одлука да се уздрма Дејтонски споразум и да се доведе што дубље кризе у БиХ. Моје лично мишљење је да су иза таквих одлука и такве политике лични разлози Милорада Додика, односно свијест да постоје докази и да су отворени процеси за које би он морао одговарати пред правосуђем – казао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић, коментаришући Додикову одлуку о повлачењу кадрова СНСД-а из државних институција.

Вјероватно неће требати дуго времена да становници Републике Српске схвате да причом о заштити Републике Српске и њеног положаја у БиХ Додик директно руши управо Републику Српску. Заправо, то би се могло догодити убрзо, када нестане новца за социјална давања. Тада, могуће је, Додику неће помоћи ни све пиваре Републике Српске и Србије да сачува власт, а камоли која гајба пива.

- Политички интереси и брига за изборни резултат на изборима 2018. године неке политичке партије тјерају да се поставе опструкционо у односу на задаће које су актуелне у садашњем сазиву власти. Види се то по капацитету расправа и закона који се доносе на државном нивоу, али и код одустајања од оних елемената који су дио међународног договора око економске, финансијске и друге подршке БИХ.

То што се данас ради на свим нивоима заправо је политиканство у настојању да се сачува власт, јер кретање напријед је за неспособне процес и пут у одлазак – казао је посланик СББ-а у државном Парламенту Фехим Шкаљић. 

За разлику од њега, заступник СДА Асим Сарајлић сматра да би Додик желио бити дио владајуће гарнитуре на државном нивоу и прије наредних општих избора.

- Могу слободно рећи да је ово једна шаховска партија у којој, очито у паници, покушавају уцјенама постићи неке додатне бенефите или можда чак спријечити пројекте који задиру у, како они често воле звати, изворне надлежности Републике Српске. Други аспект је да на било који начин покуша, говорим о Милораду Додику, разбити коалицију на државном нивоу како би замијенио Савез за промјене и био дио власти на државном нивоу – сматра Сарајлић.

Ма шта да је мотив, рачун о посљедицама својих одлука Додик и његови сљедбеници ће морати положити бирачима.

- Морам рећи да би се то могло посматрати као кршење Дејтонског мировног споразума. Не знам да ли ће ОХР реаговати, јер је постала уобичајена пракса да они не реагују више ни на шта. Чињеница је да ће им проћи, односно бити усвојено, све оно против чега су они и то не само у Дому народа, него и у Представничком дому. Дакле, они сами себи праве штету – казао је предсједник ДФ-а Жељко Комшић.

Потврда ове његове тврдње догодила се на протеклој сједници Представничког дома. СББ је покренуо процедуру смјене замјеника министра одбране Сеада Јусића зато што је дао свој пристанак на ангажовање припадника Оружаних снага БиХ у обиљежавању, за Бошњаке неуставног, дана Републике Српске. Због разлога за покретање процедуре, смјени су се снажно противили СДС и СНСД. Међутим, управо је недолазак СНСД-а на сједницу Дома омогућио изгласавање Јусићеве смјене, јер да су Кошарац и друштво присуствовали сједници и гласали против смјењивања, као што је урадио СДС, Јусић би задржао своју фотељу.

(Фактор)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

27.03.2017 08:23

Што нас више гура у дужничко ропство има већу подршку страног лобија. И они га сад штите. Док се све као кочи, ова власт лагано добија паре (записи, обвезнице, једна транша ММФ, пројекти ЕБРД и ЕИБ) и наставља по свом. Опозиција МОРА да убрза процесе или да се склони овима са пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бице пара

27.03.2017 09:15

Кад се код нас састави плус и минус онда буде бас лосе.

Name

Витез Којо

27.03.2017 09:19

Не знам ста вама није јасно. Цовјеку одговара стање хаоса и напетости, да мозе јос висе да мрцвари народ. Докле смо досли, говори да су ИРБ повукли 25милиона да плате дугове и јос нас задузи 50 милиона, а све то у једној седмици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаргамел

27.03.2017 11:25

Хвала теби Босићу и Савезу за промјене што вучете разумне потезе и што је кризи власти у Републици Српској и БиХ дошао крај?

Name

Витез Којо

27.03.2017 09:19

Не знам ста вама није јасно. Цовјеку одговара стање хаоса и напетости, да мозе јос висе да мрцвари народ. Докле смо досли, говори да су ИРБ повукли 25милиона да плате дугове и јос нас задузи 50 милиона, а све то у једној седмици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаране

27.03.2017 09:24

Која смо ми лудница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

27.03.2017 09:37

Баја изгубио компас. Више ни сам не зна чији је, амерички или руски, Тадићев или Вучићев. Ради само за свој новчаник а народ у биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

27.03.2017 10:06

Додик се у стању хаоса '92.-'95. богатио. У стању хаоса '97. је узео власт са тенковима НАТО-а. Сада покусава да изазове хаос како би опстао на власти и сацувао се робије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмот

27.03.2017 10:52

Логично итекеко. Исјерао је Савез за промјене на чистац и пред бирацима и пред странцима и пред федералним коалиционим партнерима. Потписујете Реформрску агенду, глумите европејце, а уплели сте се као пиле у кучине. Против Бакира, а са СДА у власти. Против кредита, а за Реформску агенду. Не мозе се бити мало трудан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

27.03.2017 11:11

Теби момце оцигледно није јасно како функционисе подјела власти на нивоу БиХ.Не мозес ти из власти избацити странку која је освојила највисе гласова у Федерацији.Српска странка која је добила највисе гласова на нивоу БиХ добија трецину власти, знаци Иваниц побједио Зељку и СзП има највисе посланика од свих српских странака, тако СДА код Турака и ХДЗ код Хрвата. И зато постоји та коалиција, не због неке велике љубави, једино ако с тиме хоцес да казес да је Миле био лудо заљубљен у СДА кад је са њима био на власти? Информиси се децко...а нигдје не стоји у Реформској агенди да се мора узети кредит нови од ММФ-а.Најтузније је то сто је Миле вама својим ботовима представио дизање кредита као велики успјех, и то само да се исплате плате администрацији.Само докле...

Name

Репо Послови

27.03.2017 12:54

Браво Дејане, ал дзаба тупадзијама објашњавати.......

Name

Миро

27.03.2017 13:46

Ко да је зо нешта ново. Стари Латини би за Додика рекли Асинус еqуус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.03.2017 17:39

Ал' народ бас то и хоце. Кад це то опозицоја сконтсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Деформеро

27.03.2017 19:35

Води и то одавно, само некима је мало и 200 година да то сагледају, а камо ли 20.

ОДГОВОРИТЕ