Анализа - СП: Грузија, нагазна мина или катапулт за "Орлове"?!

Победа у Тбилисију значајно би примакла Србију пласману на Светско првенство у Русији, док би пораз могао да има велике последице. Ево шта кажу упућени у квалитете наредног ривала српске репрезентације. . .

Фудбал 24.03.2017 | 12:00
Анализа - СП: Грузија, нагазна мина или катапулт за "Орлове"?!
"Ко се на млеко опече и у јогурт дува", каже народна умотворина.

Фудбалска репрезентација Србије много пута последњих година дозволила је себи да се опече, па сада опрезно прихвата и чашу хладне воде.

Иако по именима много квалитетнији, а на табели боље рангирани, наши фудбалери и селектор Славољуб Муслин већ данима упозоравају да их у Тбилисију очекује веома тежак дуел са Грузијом (петак, 18.00).

Шта ви мислите...?!

"Орлови" се после четири кола налазе у борби за прво место и директан пласман на Светско првенство у Русији 2018, док је Грузија са само два бода већ "прежаљена", међутим... Основа за опрез и те како има!

После пораза од Аустрије (1:2) и Републике Ирске (0:1), уследили су ремији са Велсом (1:1) и Молдавијом (1:1).

"Можда се код навијача и новинара стиче утисак да је Грузија аутсајдер, али направили смо озбиљну анализу, гледали смо све утакмице и закључили да имају мало бодова у односу на број шанси и свој квалитет".

"Почев од меча против Аустрије, где су могли да одиграју најмање нерешено, од Ираца су изгубили 0:1, а требало је да добију. Видели сте и против Велса да су имали прилику... Једино су подбацили против Молдавије, али су непредвидљиви као људи. Познајем их, тренирао сам их неколико у Русији и знам да су способни да одиграју слабо против аутсајдера, као и да знају да изненаде фаворита. Рекао сам сарадницима да су можда једина репрезентација која може да изгуби бодове против Молдавије и то се и десило. Спремаћемо ову утакмицу озбиљно, као и до сада", упозорио је Муслин на конференцији за медије када је саопштио списак играча на које рачуна за ово гостовање.

У разговору за МОНДО, опрез је истакао и један од наших најбољих играча, Душан Тадић:

"Неће бити лако, Грузија има добар тим, што је показала против Аустрије и Велса. Имали смо времена да се упознамо са њиховим стилом игре, знамо одакле прете и пробаћемо све то да затворимо. Не верујем да ће играти дефанзивно, мислим да воле да играју на гол више и да нападају".

Његове речи потврдио нам је Ђорђе Деспотовић, који је пре две године играо под командом Владимира Вајса, тада тренера казахстанског Каирата, а сада селектора Грузије.

"Вајс је врхунски тренер, који воли нападачки фудбал. Сигуран сам да ће играти офанзивно против Србије, јер немају шта да изгубе у тој утакмици", изјавио је за наш портал нападач Астане на позајмици у Тоболу, уз додатак:

"Вајс је више пута причао да је шокиран како таква репрезентација, по именима, као што је Србија није догурала далеко на неком великом такмичењу".

Када се прича о искусном словачком тренеру, он одлично познаје наш фудбал. И, нажалост, памти га по добром.

Предводећи Артмедију, Вајс је 2005. елиминисао Партизан у последњем колу квалификација за Лигу шампиона, док је са поменутим Каиратом 2015. избацио Црвену звезду на старту квалификација за Лигу Европе.

Највећи успех, ипак, направио је са репрезентацијом Словачке, коју је 2010. први пут у њеној историји одвео на Светско првенство, а затим стигао до осмине финала.

Вајс је без дилеме највећи адут Грузије, пошто играчки кадар не представља скуп "звезда" из јаких европских клубова или лига. Најзвучније име је везиста московског Спартака Јано Ананидзе, а прате га штопери Гурам Кашија из Витесеа (капитен) и Соломон Квирквелија из московске Локомотиве, те нападач Леван Мчелидзе из Емполија, везиста Валери Казаишвили из Легије...

Домаћин против Србије неће моћи да наступи у најјачем саставу, пошто су због картона и повреда ван тима нападачи Георги Чантурија и Владимир Дуашвили и везиста Торнике Окријашвили.

У прилог нашем тиму иде то да ће се утакмица играти у одличним условима. Стадион "Борис Паичадзе Динамо Арена" налази се у сјајном стању, пре две године на њему је играна утакмица Суперкупа Европе између Барселоне и Севиље, а на трибинама се очекује око 30.000 гледалаца, иако је капацитет 54.549.

"Орлове" је по доласку у Тбилиси дочекало сунчано време, док би температура у време утакмице (21.00 по локалном) требало да буде 14 степени.

Надамо се и да мотивација неће изостати, односно да се српским репрезентативцима неће поновити гостовање у Јерменији (1:1), Хрватској (0:2), Македонији (0:1), Шкотској (0:0), Словенији (0:1), Естонији (1:3)...

Први пут против Грузије ИКАДА

Занимљиво је да ће дуел у Тбилисију бити први пут да наша репрезентација игра против Грузије, било да наступа под именом Србија, Србија и Црна Гора или Југославија. Наредни сусрет биће 9. октобра код нас, у последњем колу квалификација за Светско првенство 2018. године.

Победом би се наши фудбалери вратили на прво место Групе Д квалификација за Светско првенство у Русији 2018. године, а да ли ће на њему остати само пар сати или дуже, зависиће од учинка тренутно водеће Републике Ирске против Велса. Та утакмица игра се такође у петак, али од 20.45, када је заказан и дуел Аустрије и Молдавије.

Стање на табели после четири кола је: Република Ирска 10, Србија 8, Велс 6, Аустрија 4, Грузија 2, Молдавија 1.

После Тбилисија, "орлови" играју у Београду против Велса, 11. јуна, затим дочекују Молдавију 2. септембра, па три дана касније играју у Ирској, а 6. октобра у Бечу против Аустрије и на крају ће бити домаћини Грузији, 9. октобра.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТОМО

24.03.2017 11:48

Попусице ил нерјесено

ОДГОВОРИТЕ