Алармантно стање у Рафинерији нафте

Рафинерија у Броду прошлу годину није завршила само с финансијским губитком већ и са 117 радника мање у односу на 2015.

Република Српска 23.03.2017 | 16:56
Алармантно стање у Рафинерији нафте
Прошло је 10 година од приватизације нафтне индустрије у Републици Српској. И поред бројних олакшица које су власти дале новим власницима, Рафинерија нафте у Броду послује с губитком. У прошлој години акумулирани губитак једине рафинерије нафте у Босни и Херцеговини достигао је износ близу 300 милиона евра.

У синдикату Рафинерије нафте у Броду кажу да о пословним губицима не знају много. Плате су редовне и у просјеку износе 500 евра. Послодавац, кажу, испуњава све своје обавезе.

Међутим, Рафинерија прошлу годину није завршила само с финансијским губитком већ и са 117 радника мање у односу на 2015. годину.

"И за ову годину предвиђен је технолошки вишак од 56 радника и бројка запослених мора бити 926 радника завршно са 31. децембром", каже синдикалац Ђорђе Цвјетковић.

У синдикату кажу да је и то дио мјера за стабилизацију и економски опоравак.

Но, Синиша Вукелић, главни уредник пословног портала Цапитал.ба, упозорава да "укупан акумулирани губитак читаве нафтне индустрије, у који спада и Рафинерија нафте у Броду, достиже алармантних милијарду евра".

"Ово је заиста алармантно и велико звоно које звони, а сви се праве да га не чују. И то је велика опасност за читав економски систем Републике Српске јер је тај износ читав ентитетски буџет, ако изузмемо средства и фонд инвалидско-пензијског осигурања", указује Вукелић.

Нема добити без модернизације

За посланика опозицијског Народног демократског покрета (НДП) Драгана Чавића смањење броја радника није изненађење, као ни губици Рафинерије. Он је и раније, каже, упозоравао на то.

"Рафинерија не може да функционише. И то пише у ревизорским извјештајима већ неколико година – да не може уопште да функционише без спољне финансијске подршке, коју је Рафинерији обезбиједила групација 'Зарубежњефт' преко кредитора из Русије. Ради се о обавезама, колико ја знам, од близу 400 милиона евра", каже Чавић.

Из групе Оптима, која је власник нафтне индустрије, понављају да добит у овој компанији није могућа док се не заврши процес модернизације. Напомињу и да европске рафинерије имају сличне проблеме.

"Постојећа дуговања су дуговања према матичном предузећу 'Зарубежњефт', те исте треба посматрати као инвестицију од стране матичне компаније и њеног власника, Руске Федерације, усмјерену на плански развој наших предузећа, нафтног сектора и привреде Републике Српске и Босне и Херцеговине, а у које је у протеклих седам година инвестирано 380 милиона евра", одговорили су из групе Оптима.

"Приватизација нафтне индустрије прије 10 година резултат је директне погодбе Владе Републике Српске и тадашњег премијера Милорада Додика и представника руског 'Зарубежњефта'. Детаљи уговора нису одмах били познати јавности".

Уступци донијели губитке

У Транспаренцy Интернатионалу анализирали су уговор прије неколико година. Тада су, кажу, процјењивали да ће због свих уступака директни губици за Републику Српску бити 250 милиона евра.

"Тада смо упозоравали да ће све оно на шта се Влада РС обавезала, дајући веома повољне услове купцу, дајући у великој мјери одријешене руке, на крају произвести губитке за Републику Српску, што заправо не би требала бити поента самог процеса приватизације", каже Ивана Корајлић из Транспаренцy Интернатионала БиХ.

Спорно је и то што се ни након 10 година од приватизације и даље не зна власничка структура руског "Зарубежњефта", подсјећају у Транспаренцy Интернатионалу. Кажу да је било и незваничних информација о томе да удио у власништву имају и особе блиске властима Републике Српске, те да нафтна индустрија у Републици Српској служи за извлачење новца у иностранство.

(Ал Јазеера)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

бродјанин

23.03.2017 16:37

Рафинерија је у губитку, а оптима група са сједистем у бл, које је исељено из брода има приходе до сада око 6 милијарди еура...додице...ко те не зна, скупо би те платио...п.с. 50% власниста рафинерије је нн лице...тј. Додик...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

23.03.2017 18:11

Све дугове ће покрити кредитима и пребацити на народ тј на задужење !

Name

Сале

23.03.2017 19:09

Ако су Руси власници и ја сам Марсовац. Дан након продаје нафтне индустрије Русима, негдје у Русији у неком граду је регистрована фирма која је купила нафтну индустрију РС. Да су руси стварни власници куповали би куће, земљиште и сл по РС, сјетите се Црне Горе, тамо су улагали тамо су се и насељавали.

Name

ДЕГОТХИА

24.03.2017 18:47

РАФИНЕРИЈА "ПАДА" ЗАДЊА - А ОНДА ПУЦА ВЕЛИКИ БАЛОН И ЕТО НАМА "ВЕЛИКОГ ПРАСКА" И РАЂАЊА "СУПЕР НОВЕ". ОВИ ПОСТОЈЕЋИ "ИГРАЧИ" НЕСТАЈУ "КУДА КОЈИ МИЛИ МОЈИ". А И ЛАВРОВУ ЈЕ ДОСТА СВЕГА - ДА ГА ТАМО НЕКА КОЛИНДА ЗАСКАЧЕ ЗБОГ КЛЕПТОМАНА ДОДИКА ... РУСИ СУ СТАВИЛИ ТАЧКУ НА ТУ ПРИЧУ И ТРАЖЕ ОД ДОДИКА ДА ПЛАТИ РАЧУН !!!

Name

крах

23.03.2017 17:12

Мајко моја ове прдачине,како им се овако отело све контроли,оволико пара проћардати,какве сотоне од људи,луцифер је за ове људина...вријеме смрти,вријеме зла,вријеме расплета а посљедња деценија је вријеме сотоне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клер

23.03.2017 18:08

Какв сотона и какв бог.Опамети се цовјеце 21 је вијек а ти јос вјерујес у бајке.

Name

Перо

23.03.2017 17:18

Колко су жељки дали да би могли радити то што раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревизор

23.03.2017 18:46

Људи нису свјесни пљацке која се одиграва у рафинерији.Видјет це се која лица су у игри Осим Додика сто и мало дијете зна да је у игри.Кад се објаве имена цувара РС и велики Срба који се највисе србовали,а највисе опљацкали народ бит це то сок за нормалне људе.Ствари полако долазе до краја,Руси висе немају интерес и немају трзисте.Мислили су као и Србију ставити у енергетску зависност,није им посло за руком.Имају рафинерију у Панцеву 150 км.за нијх је Брод заврсена игранка.Оцекује се конобар са рацуном,а вересије нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феар

23.03.2017 19:09

Само да имамо судство и полицију, а не ове страначке институције.

Name

СС

23.03.2017 20:14

Потпуна пропаст и крај. Дошло вријеме штрајкова, глади и депресије. Па то смо ваљда и хтјели. Слажете ли се људи. А хоћемо ли прогледати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

24.03.2017 00:02

Лаж је да им је просјецна плата 1000КМ. Нису ваљда сви ВСС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОДЈАНИН

24.03.2017 08:38

давно је неко написао најјефтиније би било затворити рафинерију, тада сам мислио да је то глупост сада и ја мислим да је то најбоље рјешење за све нас и то дугорочно

ОДГОВОРИТЕ