ЕЛ: Болан пораз Звезде од ''браће''!

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Олимпијакоса са 66:64 после продужетка, у утакмици 27. кола Евролиге.  Звезда испустила братски скалп - Принтезисова мека рука све закомпликовала! После невиђене драме црвено-бели изгубили од Олимпијакоса - 66:64.

Кошарка 22.03.2017 | 21:14
ЕЛ: Болан пораз Звезде од ''браће''!
Одлучујуће поене постигао је Јоргос Принтезис три секунде пре краја, када је као против ЦСКА пре неколико година, флоутером поставио коначан резултат.

У последњим тренуцима покушао је Чарлс Џенкинс са пола терена, али није био прецизан.

Нападу у којем је асистирао Грин претходила је необична ситуација – после продора на двадесетак секунди до краја, Марку Гудурићу је испала лопта, он је успео да се снађе, али је судија Јавор више од минута гледао поновљени снимак.

Досуђена је мртва лопта, а пошто је стрелица показала за Олимпијакос, Грци су добили напад који је, испоставиће се, био одлучујући.

Београдски ’црвено-бели’ су успели да надокнаде минус од 13 поена са полувремена, стигну надомак херојског преокрета, али нису успели и сада морају да остваре две победе како би били сигурни учесник Топ 8 фазе.

Изабраници Дејана Радоњића заузимају осму позицију са 15 победа и 12 пораза, док је на деветој позицији Дарушафака са скором 13-14. Српски и турски клуб састаће се у последњем колу када би могло да се одлучује ко ће у наредну фазу такмичења.

Исти учинак, али и бољи међусобни скор од Звезде има Ефес, док су испред Панатинаикос и Басконија са 16 тријумфа и 11 пораза.

Изабраници Дејана Радоњића одиграли су очајно прво полувреме у којем су убацили само 17 поена и нису имали никаква решења у нападу. Губили су много лопти, промашили све шутеве ван линије 6,75 и на полувреме отишли са 13 поена минуса.

Међутим, на паркет су се вратили у другачијем расположењу и већ на старту почели да топе предност ривала. Спустили су се на -4, Олимпијакос је одбио први налет и поново дошао до двоцифреног вишка, али је потом кренула фантастична серија тројки – редом су погађали Гудурић (прва тројка), Симоновић и Дангубић, за потпуни преокрет пред последњу деоницу.

Серија је настављена на 18:0, Олимпијакос скоро осам минута није погодио кош, када је на сцену ступио Димитрис Аграванис. Погодио је две везане тројке, потом 2+1 и експресно вратио свој тим.

Џенкинс је погодио важне поене, потом и Гудурић тројку, али је Принтезис неколико секунди касније вратио и донео продужетак. Могао је бек домаћина да реши меч у регуларном току полагањем, али је додатних пет минута одлучивало.

Готово читав продужетак протекао је у извођењу слободних бацања, до последњег минута када је све решено.

На двадесетак секунди до краја догодила се необична ситуација после продора Гудурића. Чинило је да је успео да се снађе када му је лопта испала, али је судија Јавор више од минута гледао поновљени снимак. Досуђена је мртва лопта, а пошто је стрелица показала за Олимпијакос, Грци су добили напад.

Најефикаснији у редовима Звезде био је споменути Гудурић са 14 поена, Чарлс Џенкинс је додао поен мање, Марко Симоновић је постигао девет, а Огњен Кузмић осам.

У екипи Олимпијакоса најбољи је био Костас Папаниколау са 17 поена, Димитрис Аграванис је додао 16 уз споменуту ролу у последњој четвртини, а херој Принтезис је стао на 15. Српски кошаркаш Никола Милутинов се није уписао у стрелце.

Црвена звезда у наредном колу, у петак, гостује Барселони, док Олимпијакос дочекује Реал Мадрид.

Упркос ненадокнадивом изостанку Стефана Јовића, српски шампион је по ко зна који пут показао победнички карактер и фантастичном борбеношћу још једном надмашио сопственемогућности, али нажалост то није било довољно да би се стигло до вероватно кључног славља у борби за ТОП 8 фазу. Олимпијакос је поненима Јорогса Принтезиса славио после продужетака - 66:64.

Звездина одбрана је била на висини задатка, пошетно су гости из Пиреја морали да се помуче да би пронашли пут до њеног коша, али са друге стране током прве половине меча било јасно због чега Олимпијакос просечно прима најмање поена у овој сезони. Изостанак Јовића повремено је био више него упечатљив, а понекад је деловало да су домаћем тиму потребна два организатора игре на терену да би се пробила гранитна дефанзива састава Јаниса Сфаиропулоса.

Олимпијакос је пут ка свом кошу држао затвореним, а онда постепено увећавао своју предност и већ у другој четвртини стигао до двоцифрене разлике. Било је више него евидентно да ће Радоњићевом тиму бити потребан прави подвиг да стигне до 16. евролигашког славља. Гости су успели београдске црвено-беле да натерају на индивидуална нападачка решења, што је изазвало серију промашаја, а посебно у првом полувремену, у којем је Звезда постигла свега 17 поена.

Изостанак главног организатора Звездине игре још једном је на све начине покушавао да надомести надахнути Чарлс Џенкинс, чији су поени држали домаћина током првих 20 минута, а када су на старту другог полувремена стигли поени Огњена Кузмића и Нејта Волтерса изгледало је да српски шампион може да појури чак и победу. Први налетРадоњићевог тима успели да осујете Костас Папаниколау и Јоргос Принтезис, али у другом за Пирејце није било спаса.

Звезда је скакачки моћног противника успела да надмаши баш у скоковима, а када је прорадио шут ван линије 6,75 утакмица је у потпуности променила свој ток и кренула да тече воденицом српског шампиона, који је серијиом 11:0 затворио трећи период и дошао до предности, а та серија настављена је поенима Марка Гудурића и Милка Бјелице. Олимпијакос је из потпуне зоне сумрака изашао тек тројком Аграваниса, после седам минута без поена и Звездине серије 18:0.

С обзиром како је ишао ток утакмице, одлука о победнику није могла да протекне без завршнице за инфарткт, а тамо су тројке погађали Гудурић и Принтезис, док ону последњу није погодио Манцарис, па се отишло у продужетак.

А тамо смо видели свашта. Причаће се сигурно и о врло сумњивој одлуци судије Јавора који је 29 секунди пре краја доделио лопту Олимпијакосу.На крају је лопта дошла до Принтезиса који је меканшим шутем поентирао. Баш као у финалу Евролиге против ЦСКА.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ОЛИМПИЈАКОС 64:66 (9:17, 8:13, 26:12, 15:16, 6:8)

Хала: Београдска арена
Гледалаца: 18.170
Судије: Дамир Јавор, Гарсија Гонзалес, Амит Балак

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 7, Томпсон 1, Дангубић 5, Митровић 1, Лазић 2, Добрић, Симоновић 9, Ракићевић, Џенкинс 13, Гудурић 14, Кузмић 8, Бјелица

ОЛИМПИЈАКОС: Грин 8, Бирч 2, Јанг 1, Папапетру, Спанулис, Вејтерс 2, Аграванис 16, Милутинов, Принтезис 15, Манцарис 17, Атинаију.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ц.Звезда

22.03.2017 23:07

Просло коло браца изгубисе од Галатасараја а сад све уцинисе да нас побједе са зестоким заром И зељом за побједом.Као да им та побједа несто знаци....Нису то браца никаква.Требало би лагано испитати ту братску сарадњу два клуба јер оцито раде против нас.

ОДГОВОРИТЕ