Додик и пироман и ватрогасац!

Сву муку, јад, биједу и мизерију, осликава један други човјек. Један анонимни радник са стране, који показује на полупразне гајбе и говори : 'Сто марака све ово. Напиши на шта су жељезничари спали, напиши слободно'.

Република Српска 22.03.2017 | 15:40
Додик и пироман и ватрогасац!
Мучно је било гледати ових дана јадне, преварене и понижене раднике Жељезница Републике Српске, како штрајкују глађу и траже своје заостале плате. То су тек обични људи, које су силне приватизације, докапитализације и поратне пљачке довеле на руб егзистенције. Штрајковали су глађу на бањалучкој Жељезничкој станици.

Чини се да је та станица, одувијек аветињски празна и неискориштена, некако направљена баш за ову сврху.

Штрајк глађу. Ултимативни облик борбе малог и обесправљеног човјека за своја заслужена права. Крајње исходиште праведника, који се бори против система, који га је преварио и покрао...

Народе, Додик части!
 
И заиста, све би било тако да се у једном тренутку није појавио Милорад Додик, предсједник Републике Српске, и волшебно рекао како ће сва средства на рачуну бити уплаћена радницима колико данас. Евентуално сутра. Тек тако, без најаве, без састанка Владе, без премијерке и министара, без директора Жељезница, појавио се ОН и одобрио некаква средства. Зашто није дошао неко коме је то посао? Зашто, до врага, средства нису уплаћена одмах и зашто су се људи уопште излагали најсуровијим психо-физичким тортурама, ако се све то могло урадити "к’о дланом о длан".

Али, то је само почетак бравура грунтовног власника Републике Српске, Милорада Додика, и први чин унижења и патоса штрајкача. Додик, чини се, оправдано пун себе и свјестан своје моћи у систему кога нема и гдје је он алфа и омега биолошке егзистенције једног тежака узвикнуо је сада већ добро познату реченицу: "Је ли има нека кафана да одемо попити пиће овдје. Ја плаћам."

Тиме је окончан штрајк глађу запослених, тиме је почео њихов пад, посљедњи пад као људских бића и то у својим очима. Други људи и однос према другима су апсолутно небитни. Сви други су неважни. Остаје само човјек, појединац, који губи ону трунку достојанства, који онако исцрпљен, на води и инфузији сједа за кафански сто и са главним Бајом, власником његовог живота испија пиво, ракију од крушке и понеки сок.

Тај празни заробљеник и талац "економске среће и напретка у Републици Српској", купљен за стотињак марака, онако чопоративно испија млако пиво из гајбе на гладан желудац и љуту ракију на још љућу рану неимаштине и сам себе у тој агонији седативизира и шаље на још веће дно. Тај несрећник, тако купљен за пар пива, слика се са својим господаром чија политика га и јесте довела на најниже људске гране и очима идолопоклоника аминује сваку ријеч Великог Вође.

Пироман и ватрогасац
 
А, Додик, Велики Вођа је направио систем у коме је и пироман и ватрогасац. Све запаљене ватре тамног вилајета, по потреби, помало контролише, помало гасуцка, не би ли укњижио нови и нови и нови политички поен. И знате шта, одлично му иде!

Народ, слијеп и глух, не да не види због кога је у јами, него слави свог гробара, који му са врха понора баци коју мрвицу круха... и пар пива.

И сву муку, сав јад, биједу и мизерију, осликава један други човјек. Један анонимни радник са стране, који показује на полупразне гајбе и говори : "Сто марака све ово. Напиши на шта су жељезничари спали, напиши слободно".

Али, његов глас је усамљен. Риједак и промукао. Радници, који су се претворили у раздрагану свјетину, као пилићи око квочке, салијећу Додика и гурају се око столова кафанских. Пиво, ракија и сокови. То је све уз пуста обећања. Изборили су се херојски за свој минималац у наредна два мјесеца.

А, за два мјесеца? Ма, кога боли брига! Живи се овдје и сада! Одмах! За пиво више. За ракију више. За обећање више.

За Великог Вођу!

Орвелова 1984. и Додикова 2017.
 
Кад је Орвел писао своју 1984. нити у сну није могао сањати да ће реалност бити много перфиднија и гора од његове апокалиптичне фикције. Видите, у тој '84. главни јунак Винстон, након највеће тортуре мучења, почиње да воли свог мучитеља. Класични "штокхолмски синдром".

Цијели процес, како вели Википедија, темељи на страху да не дође до још веће патње за онога ко је мучен, али и због унутрашње доброте злостављаног да помогне својим злостављачима. Што више енергије се утроши у тај однос, то ће бити теже раскинути ову везу.

Али, овдје у Бањалуци 2017, у Републици Српској, људи нису мучени, нису злостављани, нису ничији таоци, е да би се народу појавио штокхолмски синдром, рећи ће они наивни и погријешити, дабоме.

У задњих петнаестак година, ово је, уз Бјелорусију, најдиктаторискије тло Европе. Овдје народ систематски застрашен новим ратом, економским безнађем, уцијењен послом, егзистенцијом... проматра како му потомство бјежи из земље или пропада заједно са њим. Овдје народ безмало двије деценије живи ноћну мору, коју Додиков Јавни сервис фарба из дана у дан у ружичасто.

Е, тај народ су штрајкачи на Жељезничкој станици, то су ти људи, које Милорад Додик увијек може купити за једно обећање и пар пива. То је тај обезглављени свијет који се до неба плаши Додика. А, из тога страха, расте поштовање према истом. Поштовање до идолопоклонства. Страхопоштовање које тјера човјека да сам у себи скрши фундаменталне принципе људског достојанства.

Мамурлук, страх и заборав
 
И послије свега, остаће горак укус пива и још један мамурлук, сутрадан. Остаће још једно хаотично буђење, један кришом упућен поглед огледалу и наставак агоније. Из дана у дан, из мјесеца у мјесец. До наредних избора, када се на гласачком мјесту треба одужити Милораду Додику и његовом поклону од двије плате.

Тако то иде у земљи сељака на брдовитом Балкану, гдје се понос и људскост купују уз дозу страха за пар пива и ракију.

А, Додик?

Па, он је само буџетске новце са тачке А, преусмјерио на тачку Б и себе након низа политичких аутоголова и утакмице у којој је озбиљно испао из медијског фокуса, вратио у медијско седло. Штрајкачи, пиво, ракија и медији су му биле тек реквизите у игри о(п)станка на власти.

Сиротињо, можда си Богу тешка, али, Додику си драга, кад те може купити, поткупити и уз твој амин владати за пар пива!

(СБ/Драган Бурсаћ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ЗНАО САМ

22.03.2017 14:48

Да ће тако да се заврси ал незнам дал овај у сивомаслинастој радној униформи још мамура од једног пића ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

22.03.2017 15:03

Далеко је он од ватрогасца. Цовек купио пар синдикалаца у зелезници РС-а и барем за сада заврсио прицу. Угасио ватру али не и зар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

22.03.2017 15:06

Живио цар Републике Српске, живио наш Милорад Додик, који ће, ако Бог да, и наредне народне изборе уз помоћ народа узети! Он је једини који разумије овај напаћени народ и он је једини који нас брани од сарајевског фудаметалинзма и оне Алијине исламске декларације, с којом оће да је ово Теееран, из којег смо једва живу главу извукли, кад је рат стао и кад се престало пуцати! Нису му џабе Американци дали надимак „Гуардиан оф Српска“, што значи да је омиљен међ народом, да народу исплаћује редовно плате, да није на црној листи и да је заштитник народа! Дабог да му се и руке позлатиле, с којима ће напаћеним и крезубим жељезничарима пребацити крваво зарађене плате, а на то све, син му се не дрогира! Живио најбољи, најправеднији, најпоштенији, најобразованији и најкутурнији политичар у сувереној, независној и међународно признатој Републици Српској! Живио наш Баја Милорад Додик још стотину година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ синдикат

22.03.2017 15:15

БОГ ,КАД ЈЕ ДИЈЕЛИО ПАМЕТ,ТИ СИ БИО УПАО У СЕПТИЦКУ ЈАМУ!!ОСЈЕЦАМ КАКО ЗАУДАРАС!!

Name

Неко из масе

22.03.2017 15:15

Живјо Баја још сто година!!!

Name

Нерко

22.03.2017 15:41

Зивииииииооо.

Name

ре СИНДИКАТ

22.03.2017 15:44

КАД ПРЕСПАВАС ПРОЦИТАЈ ОВО ПОНОВО СТО СИ НАПИСО МОЗДА ЦЕС ЗНАТИ ДА НИСТА НЕЗНАС ,,,ТЕСКО ТВОМ МОЗГУ.

Name

Ре. Синдикат

22.03.2017 21:03

Вероватно се спрдас са овим народом са своим лудим коментарима, да Додик јос годинама влада то знаци зелис народу безнадје.

Name

Сдох

22.03.2017 15:09

Овај сиромах у конбинезону као да је добио милионе обрадовали се јадни људи дикоњи и пиви његовој ех залосно је ово све гледати ал ста би кад само овакви гласају за дикоњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санко пустиц

22.03.2017 15:10

Кад БИ СЕ Додик појавио у Бобар Банци и обецао исплату стедисама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

22.03.2017 15:13

Веће зло нас није могло снаћи. То што су он и његове хорде зла још увјек на власти умјесто у казаматима, је доказ колико смо ми срби лоши, јадни и биједни људи. Да Бог да нас не 'било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2017 16:44

Држи си ти ситуације у Федерацији,ни тамо не цветају руже.

Name

Понижен

22.03.2017 15:36

Овом несретнику у зеленом комбинезону. Додик је требао наручити код столара сандук, зовнути попа и све редом почастити туром пића! Лоше режирана и провидна представа за наивне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

22.03.2017 15:39

Незнам ста је овим зељезницарима неразумијем их засто страјкују па примљени су да би гласали за тај гласиц су добили 50 км сад би јос е па немозе за оно засто су примљеи за то и одавно исплацени.Зељезницу ионако треба укинути јел производи само губитке а сто немозе само себе издрзават не треба да постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киро

22.03.2017 15:55

Па овоме Д.Бурсацу и јесте мјесто у СБ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милоје бескућни

22.03.2017 16:20

Ово је написано велемајсторски.Погодак у сриду што би рекли далмоши.Али има и једно питање за кога је ово написано?Овдје нема више Срба ово је само оно најлошије остало од њих.Јер кроз мноштво ратова исчистила се слика па сад оста само шљам,улизице,дуполисци,лопови.Прави људи или људине,честити Срби иду први у рат или ратове,гину а оно што је остало то је препаднуто,и то гласа за овакве типове. И ја сам један од тих.

Name

Комунист

23.03.2017 12:17

Додиково правило гласи ,,Завади па владај" завадио је народ у РС-у па са њим манипулисе како му одговара.

ОДГОВОРИТЕ