Хрватска може бити разорна за Балкан"

Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе Душан Јањић истиче да сама чињеница да су у вријеме Самита премијера западног Балкана у Сарајеву званичници Хрватке присуствовали паралелном скупу у Неуму и причали о својој паралелној националној агенди, може да буде случајност, али упозорава да је њен ефекат разоран по идеју балкан-шесторке.

Србија 21.03.2017 | 23:01
Хрватска може бити разорна за Балкан"
"Јер ако ће Хрватска посебно издвајати њен етницитет и са њим радити своје посебне игре, онда она није на правцу ЕУ. Желим да вјерујем да је то, ипак, била случајност, али упозоравам да може бити велики проблем, истиче Јањић у разговору за Вијести.ба. 

Коментаришући Самит премијера западног Балкана у Сарајеву, Јањић каже да ово вријеме није добро у смислу идеалних околности.

"Никад нема доброг времена, јер какво год вријеме да је изабрано, оно је право, јер нешто треба радити. Очигледно је да појединачне државе, поготово оне које су биле у саставју бивше Југославије, тешко могу да изађу из проблема у којима су се нашли распадом Југославије вођени истом идеологијом која је и данас владајућа. Ако се и данас водите етнонационализмом, ако треба да градите малу националну државу на територији бивше веће државе, имате проблем који ће трајати 40 до 50 година", рекао је Јањић.

Он каже да се историја је показала да ако сте нешто разграђивали ратовима пет година, а политиком претходних пет година, требаће вам четири пута више времена.

"Илузије да се државе могу појединачно опоравити треба оставити по страни. Ако државе једна на другу не врше позитивне утицаје, врше негативне, а то видимо код сваке изборне кампање. Кад треба да се остане на власти, хватају се нерашчишћени. Постоји и друга ствар, односно оквир због којег ја мислим да је Самит био добар и да је цијела идеја добра. Наиме, код нас постоји специфична криза, а то је период писања нових историја, нових идентитета", каже Јањић.

Додаје да у "времену проблема са којима се свијет суочава, ми смо дупло рањиви: посљедицама рата, разарања, људским жртвама и нејасним одговором на питање ко смо ми, сви који смо ту".

"Нама апсолутно одговара један шири оквир, као што је то оквир западног Балкана, јер тиме можемо или своје проблеме пребацити на дурге или пронаћи неке нивое сарадње, попут оних у инфраструктури, нормализацији живота, запошљавању људи, повезивању тржишта. Чак и кориштење наших застарјелих технологија, јер између себе можемо продавати више робе, коју другима не можемо продати. У том контексту, сматрам да је Самит у Сарајеву јако важан. Сама чињеница да су се састали премијери држава регије боља је него да су се састали предсједници, који немају извршну власт", рекао је Јањић.

Међутим, каже,  постоје и лоши елементи, заправо наше навике да урадимо нешто преко ноћи, а то нешто тражи дуг рад.

"Од неколико премијера, између осталих, и Александра Вучића чули смо изјаве како се састају, а ништа конкретно нису урадили. Па, урадили су тиме што се састају! Осим тога, не може неко тек тако дати новац. Рецимо, очекујемо новац из берлинског процеса. Овај састанак премијера био је корак даље, ближе новцу, ближе изградњи ауто-путева, а даље од почетка", рекао је Јањић.

По њему, постоји још једна ствар која ме брине и мисли да је то базични проблем, а што би ЕУ требало да зна из своје историје.

"Наиме, путеви, повезивање и трговина добра су ствар, али сарадња настаје на кључним ресурсима од којих се живи, а то је енергетика. Просто сам запањен чињеницом да су регионални премијери прихватили у неку руку понизан однос према Енергy Цоммунитy и да се не боре за оно што је Њемачка већ раније подржала - западнобалканску мрежу производње и преноса електричне енергије. Тиме би премијери дошли у позицију да не чекају новац, већ да контролишу своје ресурсе, те да из својих средстава могу финансирати дио пројеката и да се онда они поставе као равноправни. То је оно што мени смета", казао је Јањић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Која је разлика

21.03.2017 23:03

Јањиц казе: "Јер ако ће Хрватска посебно издвајати њен етницитет и са њим радити своје посебне игре, онда она није на правцу ЕУ. " Па зар вец годинама му у РС немамо те неке 'специјалне однисе' са Србијом а који простицу из Дејтона уопсте се не обазируци на то ста мисли или казе комсилук. Засто Хрвати неби моглои имасти те исте 'специјалне односе' са хрватском компонентом у Федерацији а Турци са бисњацком компонентом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харрy Цаллахан

22.03.2017 00:41

Ста ја као Босњак имам матере ти Са Турском?

Name

ре

22.03.2017 05:21

Па зато сто сви виде ,,оног другог,, а себе не виде...

Name

Ре

22.03.2017 06:29

Тако је то кад се само критикују други а себе се не види

Name

Перо

22.03.2017 04:58

Ти си измислио топлу воду нисам знао

ОДГОВОРИТЕ
Name

превентива

22.03.2017 05:33

Нас су тако разорили да нас неце висе нико скупити, а као посљедица тога бице сиромаство јос дуго, дуго..

ОДГОВОРИТЕ
Name

АВЕ БЕЛИ

22.03.2017 08:08

Хајмо реално људи,босанских брзих ријека мало је у свијету.То је БОГАТСТВО које наши "способни политичари" распродају неким свјетским мешетарима.Која логика је препуштати наше благо тамо неким кинезима и италијанима?Ми неспособни да изградимо хидроцентралу???Па Тито их је градио само са лопатама .

ОДГОВОРИТЕ