Видео: На данашњи дан је рођен "Бог Формуле 1"!

У болници Про Матре у Сантани, предграђу Сао Паола, пре 57. година рођен је један од највећих возача свих времена Ајртон Сена.  Данас би му био 57. рођендан – Ајртон Сена за сва времена! „Бити други, па то је за мене као да сам шампион губитника. Нисам дизајниран да будем други или трећи“, речи су принца брзине Ајртона Сене.

Остали спортови 21.03.2017 | 20:15
Видео: На данашњи дан је рођен "Бог Формуле 1"!
На данашњи дан, 21. марта 1960. године у Сао Паулу рођен је "Бог" Формуле 1 Ајртон Сена. Њему би данас био 57. рођендан.

Бразилски возач, троструки шампион, којег многи сматрају једним од најбољих у Формули 1, трагично је настрадао 1. маја 1994. године на стази у Имоли, у 34. години.

Сена је погинуо возећи Вилијамсов болид ФW16 на стази "Енцо и Дино Ферари" на недељној трци за Велику награду Сан Марина. Безбедност возача Формуле 1 тада је била на много нижем нивоу, а његов прерани одлазак утицао је да се у том спорту рапидно поради на заштити возача.

Дан пре Сене на истој стази током квалификација је погинуо Аустријанац Роланд Раценбергер, док је бразилски возач Рубенс Барикело пре тога тешко повређен приликом тренинга на истој стази, због чега је завршио у болници.

Многи сматрају да је Сена био најтелентованији возач "најбржег циркуса". Он је на трци на којој је погинуо 65. пут стартовао са "пол позиције", што је био рекорд Ф1 све до 2006. године, када га је оборио Михаел Шумахер.

Сена је преминуо због тешких повреда главе, задобијених приликом ударца у бетонски зид поред стазе. Касније анализе показале су да је Сена приликом удара у зид одмах иза Тамбурело кривине ишао брзином од 310 километара на сат, а да је пре самог удара кочио и успео за мање од две секунде на смањи брзину на 218 километара на сат. Преминуо је на лицу места.



Сена је био син богатог бразилског земљопоседника и власника фабрике Милтона да Силве, па будући да је од малена волео аутомобиле, отац му је омогућило врло рано да се окуша у спорту. Он је са 13 година почео да вози картинг, а са 17 је постао првак Јужне Америке.

Тестирања за тимове Формуле 1 почео је 1983. године, а деби у "најбржем циркусу" имао је годину дана касније у екипи Тоулмен, и то на Гранд прију у родном Бразилу.

Наредне три сезоне провео је у Лотусу, а највеће успехе остварио је у Мекларену, за који је наступао од 1988. до 1993. године. У болиду Мекларена, Сена који је због сјајаних вожњи по влажном времену добио надимак Кишни човек, освојио је три титуле првака света - 1988, 1990. и 1991. године.

Укупно је извезао 161 трку у Формули 1 и остварио 41 победу, а 81 пут се пео на победничко постоље.

Трагичну смрт Ајртона Сене оплакивао је цео свет. У Бразилу је проглашена тродневна жалост, а на дан сахране на улицама Сао Паола окупило се више од милион људи.

Сахрани Сене на гробљу Морумби присуствовало је више десетина хиљада људи, а међу онима који су дошли да га испрате последњи пут били су и велики асови Формуле 1 и његов најљући ривали на стази - Дејмон Хил, Алан Прост, Емерсон Фитипалди, Рубенс Барикело и многи други.

Свет Формуле 1, као и љубитељи аутомобилизма упркос годинама које пролазе без Сене, још увек имају свеже сећање на једног од најбољих возача свих времена.

Био је понедељак, 21. март 1960. године када се у Сао Паулу зачуо дечји плач. Родио се он, принц асфалта, Ајртон Сена да Силва! Све остало је легенда која се узнела у небо те црне недеље 1. маја 1994. године...

Тог грозног датума, који ћемо данас споменути само у нужди, Сена је у пуној брзини ударио у бетонски зид у кривини Тамбело на стази у Имоли. Крвава Имола, однела је можда једног од последњих витезова најбржег спорта! За сећање и опомену млађим генерацијама морамо рећи још нешто: „У Сенино доба се тркало срцем, а не електроником“!

Сена је био племић Формуле 1, али далеко од тога да је рођењем био сиромашни син. Имућни родитељи са само четири године частили су га његовом првом и последњом жељом. Мали Ајртон Сена је добио картинг. Колико је тренирао, а колико је заволео свет брзине сви знамо, тек његова каријера започиње са навршених 13 година старости. Био је одмах уочен као момак за велика дела, а сујеверни људи су касније његове године старости на почетку каријере касније повезали са злим слутњама: „Баксузан је број 13“...

Исти злобници нешто касније, тачније 1984. године рекоше: “Богати тата га је убацио у најбржи циркус“! Сада сви знамо да сво богатство Сениних није упоредиво са свим добрим стварима којима је њихов брзи син задужио свет ауто - мото спорта!   

На старту каријере није возио неко напредно чудо. Болид екипе Толеман био је све, само не конкурентан. То је била права Ф1 шклопоција на широким слик точковима. Ипак, Сена је ипак успео и из те машине да извуче немогуће. Почев од четврте трке почео је да се пробија кроз грид у легендарном Монаку. Замислимо само ту трку. Киша је лила као из кабла, а Сена је почео пробој са 13. позиције! Сећате се почетка приче, односно баксузног броја 13? Елем, да се манемо сујеверја, Сена је 31. кругу иако је трка била прекидана једноставно додао гас. Стигао је до другог места због чега је и назван „Кишни човек“.

Након те сезоне у којој се видело ко је и шта је Ајртон Сена, велики ас је сео у седиште болида Лотуса. Онда је 1988. прешао у Мекларен. Нико други, него главом и брадомАлен Прост постао је његов нови тимски колега. Тада је велики Бразилац узео своју титулу за историју, а он и Прост су се константно само смењивали на победничким подијумима.Проста су звали Професор, али Сена је био нешто што с небеса кад сиђе, на њих једнино и може да се врати. Он није умео да се фолира. Нити је Сена пуштао Проста, нити је Простпопуштао Сени. Фер су се тукли као прави спортисти. Данас се намеће питање како би Тото Волф, или Маурицио Аривабене реаговали да имају такве возаче на писти?

„Бити други, па то је за мене као да сам шампион губитника. Нисам дизајниран да будем други или трећи. Ја морам да побеђујем“, рекао је једном приликом Ајртон Сена и тога се држао до фаталног зида у Имоли за кога се извињавамо што га поново споменусмо, а мораћемо то учинити још само једном у завршним редовима и то с разлогом.

Иначе, Ајртон Сена није био звезда међу обичним светом. Волео је да се дружи, а волео је и да помаже свима. Није се устезао, нити био арогантан према навијачима, а изнад свега је веровао у Бога.

„Са Богом на својој страни све је много јасније“, његове су речи с којима је улазио у болид, али и играо шах, скијао на води, пецао...

Сена је наслутио своју смрт! Питате се како? Он је често упозоравао, чак и Герхарду Бергеру причао своју причу о Имоли!

„Тумбело је опасан! Плашим се да ће неко ту погинути. Заштитна ограда мора да се промени“, говорио је Сена који је свој велики тркачки живот завршио баш ту... Сада ништа није исто, сада ни њега нема, а сви га се сећају. Чак и Луис Хамилтон на својој кациги носи заставу у спомен на великог и никада прежаљеног принца асфалта из Бразила. Данас би био његов 57. рођендан!

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Блиц++++

21.03.2017 19:31

Витез-витезова,то је Сена био..........

ОДГОВОРИТЕ