Анализа - Тежак пут: За Ђоковића је "број 1" (пре)далеко!

Новак Ђоковић од почетка 2017. одбранио само трофеј у Дохи и у АТП трци освојио тек 475 бодова, готово 3. 000 мање него у исто време 2016. године!

Тенис 20.03.2017 | 22:45
Анализа - Тежак пут: За Ђоковића је "број 1" (пре)далеко!
У ово доба прошле године Новак Ђоковић већ је имао три титуле "у џепу". После турнира у Дохи, одбранио је трофеј на Аустралијан Опену, а затим и пехар у Индијан Велсу. Након тога у 2016. години освојио је још три мастерса (Мајами, Мадрид, Канада), док је први пут у каријери подигао пехар на Ролан Гаросу, једином гренд слему који му је недостајао у колекцији.

После тог великог успеха, Ђоковић је стао. Према сопственом признању дошло је до физичког и психичког премора, па је после високог вођства на АТП листи, шокантног пораза на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру одмах на старту, на истеку сезоне изгубио и прво место на АТП листи. Предао га је Ендију Мареју, који је први пут сео на трон.

Британац је и даље на њему, и по свему судећи неће га скоро напустити, јер из недеље у недељу повећава разлику у односу на Ђоковића.

Српски тенисер у 2017. успео је да освоји само један трофеј - Доху. Тачније да га одбрани. Након тога наставио је са партијама које су далеко испод нивоа на који нас је Ђоковић навикао.

На Аустралијан Опену, првом гренд слему у сезони, јурио је седми трофеј, трећи у низу, али је доживео болни пораз већ у другој рунди. Победио га је 117. играч света Денис Истомин из Узбекистана и тако постао најлабије рангирани тенисер који је поразио Ђоковића на гренд слем турнирима.

Нанео му је најранији пораз у Мелбурну од 2006. године, када је елиминисан у првој рунди.

Ђоковић је у на Аустралијан Опену изгубио 1.955 бодова, па је Енди Мареј повећао предност на АТП листи на 1.715 поена.

Новак је након тога изненада одлучио да наступа први пут у каријери на турниру у Акапулку, из серије АТП 500. Тамо је стигао до четвртфинала, где га је победио Ник Кирјос, у првом њиховом одмеравању снага у каријери. Новак је зарадио 90 поена на том турниру, али је Мареј у исто време наступао на турниру у Дубаију, у којем је освојио титулу и 500 бодова, па му је додатно одмакао на АТП листи (2.215 бодова).

Уследио је први мастерс у сезони, Индијан Велс, на којем је Ђоковић бранио трофеј, а самим тим и 1.000 бодова. Међутим, Ник Кирјос био је опет кобан по њега. Други пут у десет дана "узео му је скалп" у осмини финала, након чега је Ђоковић изгубио додатних 910 бодова. Мареј се такође није прославио у Калифорнији, јер је поражен у другом колу од Васека Поспишила, али будући да је бранио само 45 поена, Британац је опет успео да повећа предност на АТП листи.

Он овог понедељка има 12.005 бодова, Новак Ђоковић 8.915, што значи да је тренутно разлика међу њима 3.090 бодова.

Новак је због повреде лакта, баш као и Мареј, најавио изостанак са наредног мастерса у Мајамију, који стартује 23. марта, што значи и додатни губитак бодова.

Ђоковић је прошле године освојио трофеј у Мајамију, што значи да ће изгубити нових 1.000 бодова, док ће Британац остати без 90, јер је 2016. тамо стигао само до трећег кола.

Неизвесно је колико ће Ђоковић морати да паузира, тако да се не зна поуздано на којем наредном турниру ће наступати. Повреда лакта коју вуче већ неколико месеци, погоршала се током прошле недеље, па му је лекар стриктно наложио да направи паузу.

Гледано мало унапред, односно до другог гренд слема сезоне, Ролан Гароса, Ђоковић брани још много поена.

На првом наредном мастерсу после Мајамија, у Монте Карлу, који почиње 16. априла – најмање – свега 45, јер је испао у другом колу такмичења, док је Мареј прошле године стигао до полуфинала (360 бодова).

Потом следи Мадрид (од 7. до 14. маја), на којем је освојио трофеј, што значи и 1.000 бодова, док је Британца савладао баш у финалу, па он брани 600 бодова.

Шансу да директно одузме бодове првопласираном на АТП листи Ноле ће имати на мастерсу у Риму, који стартује 14. маја. Мареј га је тамо победио прошле године у финалу, што значи да Енди брани 1.000 поена, а Новак 600.

После Ролан Гароса, на којем је Ђоковић бриљирао у 2016. години, долази период у којем неће бранити толико много бодова. То ће бити идеална прилика да смањи заостатак за првопласираним на АТП листи. Српски тенисер је у другом делу прошле сезоне освојио само мастерс у Канади, играо финале УС Опена и завршног Мастерс купа у Лондону.

За разлику од њега Британац је у другој половини 2016. блистао. Освојио је титуле у Квинсу и на Вимблдону, играо је финале у Синсинатију, четвртфинале на УС Опену, а тријумфовао је и натурнирима у Пекингу, Шангају, Бечу, Паризу и на завршном турниру сезоне у Лондону.

БОДОВИ У 2017.

Ове године највише поена освојио је Роџер Федерер, шампион Аустралијан Опена и Индијан Велса – 3.045. На другом месту АТП трке налази се Шпанац Рафаел Надал са 1.635 бодова, па Стен Вавринка из Швајцарске (1.410), Бугарин Григор Димитров (1.355) и Француз Жо-Вилфред Цонга (1.255). Енди Мареј са 840 бодова налази се на 10. месту АТП трке, док је Новак Ђоковић тек на 18. месту са освојених укупно 475 бодова, на четири турнира. Поређења ради у исто време прошле године на АТП трци убедљиво је био први са освојених 3.340 бодова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар