У одсуству осуђен на 20 година

Држављанин Србије Милорад Божић, некадашњи припадник резервног састава ЈНА, осуђен је у ријечком Жупанијском суду, у одсуству, на 20 година затвора због убиства тројице цивила и петорице заробљених хрватских полицајаца.

Регион 14.03.2017 | 09:22
У одсуству осуђен на 20 година
Другооптужени у овом случају Цвијо Баждар ослобођен је оптужби за исти случај убиства.

Како наводи Хина, обојица су недоступни хрватском правосуђу и налазе се највероватније у Србији, чији су држављани.

Предсједница судског вијећа судија Јесенка Ковачић навела је да је утврђено да је Милорад Божић, заједно са сад покојним Живком Лончаром, по наредби њиховог тадашњег заповједника у јединици резервног састава ЈНА Нике Боројевића, у камион укрцао тројицу цивила и ухваћену петорицу припадника МУП-а, те да су поменути убијени из ватреног оружја.

У овом случају Божић је проглашен кривим за ратни злочин над цивилима, за шта је неправоснажно осуђен на 15 година затвора, те за ратни злочин над ратним заробљеницима, за шта је добио 20 година затвора, што је обједињено у јединствену казну од 20 година затвора.

Судија је навела да је Божић, у својој обрани, изнесеној пред правосудним органима у Србији, потврдио све наводе оптужнице о одвођењу осморице људи по наредби и њиховом убиству, али је тврдио да он није пуцао, него само Живко Лончар.

Ипак, како је додала, свједоци су током овог поступка тврдили да се говорило како су обојица пуцала те да се и сам Божић хвалио да је убијао, па је судско вијеће утврдило да је крив.

Замјеник жупанијског државног тужиоца у Ријеци Дорис Храст најавио је жалбу на ову пресуду.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар