Шта значи бити звиждач у Српској?

Споменка Мекић из Бањалуке радила је у Заштитном фонду Републике Српске готово десет година, односно до краја прошле године када јој је, док је била на боловању, уручен отказ уговора о раду.

Република Српска 23.02.2017 | 16:50
Шта значи бити звиждач у Српској?
Формално је отпуштена због „ометања других радника“ Заштитног фонда да извршавају своје радне обавезе. Мекићева је, међутим, добила отказ јер је скупила храброст да пријави незаконите радње које су се догађале у тој институцији.

Мекићева каже да су њени проблеми почели прије четири године када је открила да тадашња директорица Заштитног фонда и супруга бившег министра финансија Републике Српске Љубица Вилендечић фалсификује судске таксе и то пријавила полицији.

Она каже да је пријаву поднијела и за фалсификовање такси и за мобинг, јер је упозорила директорицу чим је сазнала за те незаконитости и потом била изложена константном притиску. Смањена јој је плата и одузет посао који је радила.

„О томе што сам открила упознала сам Управни одбор који је наложио контролу и потврдио моје наводе. Тада крећу моји проблеми са директорицом. Одузела ми је послове, смањила плату, писала разне опомене, вријеђала, покушала да избаци моје радно мјесто из систематизације… Након тога сам поднијела пријаву, али је дио који се односи на мобинг одбачен, а директорица је 2014. године осуђена условно на три мјесеца, јер је оштетила буџет РС за око 15.000 КМ. Но, она је на томе још и профитирала око 7.000 КМ. Фонд јој је исплатио отпремнину од 22.000 КМ“, открива Мекићева за ЦАПИТАЛ у својој првој исповјести за неки медији.

С обзиром на то да је Вилендечићева 2012. године суспендована, јер је против ње подигнута оптужница, на мјесту директора кратко је био Владимир Маглов, који јој је одмах по доласку смањио плату, а након њега на чело Фонда крајем 2012. године долази садашњи директор Грујо Комљеновић.

До отвореног сукоба са њим долази након годину дана када је у Фонд, без конкурса, примљена нова радница која је одмах након добијања уговора о раду добила и рјешење за годишњи одмор, на шта је Мекићева скренула пажњу директору.

Увреде, мобинг, смањење плате…
„Тада су услиједили и моји проблеми са њим, а након тога је и све моје послове пребацио тој радници, а мени оставио само пошту и протокол. Од тада сам била изложена константним притисцима, у смислу незаконитог смањења плате, безразложног кажњавања, покушаја избацивања мог радног мјеста из систематизације, вријеђања…“, тврди Мекићева која је све ово навела и у пријави коју је поднијела против Комљеновића.

Све је кулминирало прошле године када је, према тврдњама Мекићеве, у Фонд без конкурса примљен нови радник Игор Вујасиновић. Након вербалног сукоба са њим половином новембра 2016. године добила је отказ.

О сукобу са Вујасиновићем писали су и изјаву, а након што је увидјела да је, у вријеме док је била на боловању, та изјава фалсификована, односно да су у њу дописани наводи, за које Мекићева тврди да су лажни, то је пријавила полицији.

Међутим, тужилаштво није покренуло истрагу, али је Мекићева након тога послала притужбу на то и навела све за шта терети директора, а по тој притужби тужилаштво још није реаговало.

Поред тога, Мекићева се жалила Агенцији за мирно рјешавање спорова, а с обзиром на то да Комљеновић није желио да сарађује са Агенцијом, Мекићева је 3. јануара ове године поднијела тужбу због незаконитог отказа и мобинга.

Она истиче да је сада доведена на руб опстанка с обзиром на то да има стамбени кредит у швајцарским францима, а да јој је рата у висини плате коју више нема. Каже да је потпуно разочарана у државу која не предузима ништа како би заштитила људе који указују на корупцију и незаконитости у раду, али да би и поред свега кроз шта је прошла и још увијек пролази, опет исто поступила. (Комплетна документација: Рјешење о отказу, жалба, налаз Инспектората, љекарски налаз, тужба МУП-у…)

„Није ми јасно каква је корист том човјеку да отпусти неког због овакве глупости. Очигледно је да је овдје заказао комплетан систем. Међутим, ни најмање се не кајем због свега што сам урадила и опет бих исто поступила, јер и даље вјерујем да у правосуђу има поштених људи“, тврди Споменка.

Она каже да се људи не одлучују да пријаве корупцију и друге незаконитости које открију због тога што нису заштићени.

„Људи се плаше за своју егзистенцију. Ја увијек могу нешто радити како бих преживјела, али не могу враћати рату кредита која је огромна. Ипак, опет бих указала на незаконитости“, завршава Мекићева.

(Цапитал.ба)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Свака част храбра жено

23.02.2017 15:57

Да ли неко зна у којој ће мјери бити новим законом заштићени узбуњивачи или звиждачи??

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

23.02.2017 16:02

Цуро драга, осјетио сам корупцију и одговор организовсног криминала на својој кози. Ти си исправна. Да сви други нису смеце, не би се то десавало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИУЦЕНИ МЕСАРИ ТЕСАРИ И КОНОБАРИ

23.02.2017 16:29

ВОДЕ ДРЗАВУ, ПА НИЈЕ НИ ЦУДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3 мјесеца условно

23.02.2017 16:55

Мој пријатељ иначе рођак правоснажно осуђеног Жеље Каталине на три године осуђен због наводних пријетњи на улици Жељи Каталини на двије године условно.И лажног свједока иначе човјека који је уништио једно зависно предузеће медицинске електронике.У оптужници је било наведено да је у једном периоду од неких 4-5 мјесеци овај мој другар више пута на улици пријетио Каталини.Мада се испоставило да је ЖЕљо Каталина у том периоду био двије трећине времена у притвору заједно са Милом Радишићем и Драганом Церовцем бившим радником ИРБ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка Мекићки

23.02.2017 17:02

Комљеновићу, врати се у Кнежево и настави сијати кромпир за чипсару у Лакташима. Остави поштен народ да ради. Да сад имамо праву полицију па да га са лисицама проведе кроз цијелу Бањалуку за примјер не би се овако нешто више дешавало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.02.2017 18:00

НАША ДРЖАВА ЈЕ КРОЗ ИНДИГО ФАЛСИФИКАТ ОНАЈ МАЛО ЖЕШЋИ ОВО ЈЕ ПРАВА ЗАБАВА ЗАБАВЉАЈ СЕ НАРОДЕ ДОК НИСИ ПУКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

23.02.2017 18:29

Код нас исправне скартирају, сто је најгоре ни судови неце да стану у њихову одбрану вец доносе пресуде којима практицно подрзавају неписмењаство, лоповлук, мобинг и корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

23.02.2017 18:45

МА ДА ЛУКАЧ ЗНА ЗА ОВАКВЕ СТВАРИ ОН БИ ТО РИЈЕШИО, ЊЕГА ПОЛИТИКА НЕ ЗАНИМА, САМО ПО ЗАКОНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yока

23.02.2017 19:04

Па овце су гласале за овакву дрзаву и лоповску власт.Риба се цисти од главе.И јос казу сви су исти.Од Баје и његових сектаса гори су само Луцифер и његови демони.У ствари и то је велико питање????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2017 19:42

А јел био иједан директор да јој је ваљао???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2017 07:04

Како само њу прогоне има ли тамо јос радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адмирхотмаил.фи

24.02.2017 11:04

Како могу судови доносит одлуке кад су под додиковом власцу да није тако било би другације залосно један цовјек ако се мозе назват цовјеком дрзи сав систем власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вертикала

24.02.2017 21:11

Посто писете најпостеније и без страха мало истразите ста се ради у УИО БИХ где се прогоне само они коији немају никога а хтели би да раде нормално.Додји те до таквих па це те цути сто ста.

ОДГОВОРИТЕ