На данашњи дан - Толико добар фудбалер да му је тренер дао своју ћерку...!

На дан његове смрти подсећамо се најдуговечнијег играча свих времена. . .

Фудбал 23.02.2017 | 14:30
На данашњи дан - Толико добар фудбалер да му је тренер дао своју ћерку...!
Звали су га чаробњак дриблинга, рођен је у Стоуку, на Тренту, и данас, 17 година након смрти, односно 47 година пошто је престао с играњем, сматра се најдуговечнијим фудбалером свих времена. Није тешко – Стенли Метјуз. 

Рођен у породици локалног, осредњег боксера, Метјуз је васпитаван у спортском духу од малена. За оно време – двадесете године прошлог века - рано је почео да се бави фудбалом, још као дечак од десетак година, па је стекао фантастичну вештину баратања лоптом. У седамнаестој години заиграо је за први тим Стоука за који ће у два мандата играти пуних 19 година (32-47 и 61-65). У Енглеској је носио још дрес Блекпула (47-61) са којим ће освојити једини трофеј у каријери – ФА куп 1953. 

Стенли Метјуз играо је професионално од 17. до 55. године. Каријеру је завршио на Малти где је био тренер и играч Хибернијанса. 

Тајну његове дуговечности многи виде у чињеници да је живео перфектан спортски живот. Био је вегетаријанац и никада у животу није конзумирао алкохол нити пушио, што је био неизоставни фолклор острвског фудбала у оно време. На све то себи је увео индивидуалне тренинге. Ондашњи тренер Стоука Џими Валанс толико је био одушевљен Метјузом да му је понудио своју ћерку Бети за жену. Иако је имао свега 19 година Стенли је прихватио предлог и оженио се.      

Метјуз је у много чему био лидер. Први је добио признање за најбољег играча Енглеске (1948), понео је прву титулу намењену најбољем играчу Европе (Франс фудбал, 1956), а уз то једини је фудбалер коме је додељена титула сера док је још активно играо. Дрес са државним грбом облачио је 54 пута и постигао 11 голова.  

Стенли Метјуз преминуо је на данашњи дан 2000. године. По сопственој жељи његов пепео расут је по терену Британија стадиона у Стоуку. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар