Циљ две милијарде евра од туризма

Циљ нам је да од туризма кроз пет година узимамо две милијарде евра годишње, рекао је данас премијер Александар Вучић.

Србија 23.02.2017 | 12:52
Циљ две милијарде евра од туризма
Он је на београдском Сајму туризма рекао и да би у сарадњи са Црном Гором, а у комплеметарној понуди, две земље могле да од туризма приходују и више од милијарду и по евра годишње.

Како је навео, ми уз Црну Гору, БиХ и Македонију можемо да понудимо много тога, пре свега иностраним туристима и то нешто ново. Јер, како је рекао, раст туризма у свету је око четири одсто годишње, у Европи око два, а код нас је то 13 одсто.

"Раније нисмо умели да видимо где су нам потенцијали, а сада бележимо укупан раст броја ноћења, повећање броја домаћих туриста, туриста из Русије за 5,5 одсто, а из Кине 12,9 одсто", навео је премијер и у том смислу поменуо да ће убрзо бити успостављене диреткне авионске линије са Кином, тачније да ће то бити након посете председника Србије тој земљи крајем марта, а да ће онда уз увођење безвизног режима раст броја туриста из Кине бити још повећан.

Он је навео и да ће Мађарска давати посебне улазне дозволе за Кинезе од 48 сати тако да ће у ту земљу из Србије кинески туристи моћи лакше да уђу, на "сити брејк", и да тако проведу два дана, од чега ће користи имати обе земље.

Разговара се озбиљно, додао је, и с туроператерима из Русије, а евидентно је да је све више гостију са запада и тај се број за последње три године увећава 10 одсто годишње.

Вучић је поменуо и ваучере за летовање грађана у Србији, наводећи да је тиме оживео домаћи туризам.

"Некад су се мени и министру Расиму на ту идеју смејали", приметио је Вуичић, додајући да је за идеју чуо од словачког премијера Роберта Фица који му је рекао да су и Србија и Словачка земље без мора , те да зато морају да имају другацxцију туситичку понуду, али и да своје грађане увере да је лепо одмарати се у својој земљи.

"Оживели смо нашу туристичку привреду", рекао је Вучић, апострофирајући топлички крај, Луковску и Проломску бању, и подсетивши да је ове године за ваучере издвојено 70 милиона динара више него претходне, а да је и интересовање два пута веће у односу на прошлу годину.

Вучић је рекао да Београд постаје најважнија "цитy бреак" дестианција, приметивши да је за то заслужан и градоначелник Синиша Мали, између осталог и зато што, како је навео, у главном граду тренутно има 470 јавних градилишта, а пре три године су била само 54.

"Београд постаје град кранова, дизалица и радника", приметио је Вучић и истакао да влада то жели и за Нови Сад, Ниш и друге градове у Србији јер ће само тако ће моћи да се говори о већем напретку.

Вучић је рекао и да никога у Србији не треба да обесхрабри чињеница да не излазимо на море, јер је, истиче, ствар у услузи, објектима, инфраструктури и тешком и напорном раду.

Уз напомену да је Србија у претходном периоду изгубила многе бање, да су многе пропале, Вучић је нагласио да је и то шанса за домаће и стране инвеститоре који би могли да улажу у њихов опоравак.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

23.02.2017 12:19

И миј је циљ да постадем Краљица Британије и вјерујте имам висе сансе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

23.02.2017 13:01

Тако је

Name

Последњи кинески цар

23.02.2017 17:22

Главни град Чешке Републике Праг годишње заради од туризма 4 милијарде долара?! О чему онда овај прича.

ОДГОВОРИТЕ