38°Ц, повреда, дијареја, смртни случај, свађа...

Невероватно је шта се све догодило тренеру и кошаркашима Партизана пре, али и за време саме утакмице са ПАОК-ом. "Резултати крви нису добри", каже Чанак о Џикићу и Хечеру. Свађа на крају? "Дешава се".

Кошарка 23.02.2017 | 10:45
38°Ц, повреда, дијареја, смртни случај, свађа...
Десетковани због болести и повреда, изморени због суровог распореда утакмица који се поклопио са озбиљним здравственим тегобама, кошаркаши Партизана (односно оно што је од тима остало) елиминисани су вечерас из Европе.

У растрзаном, нервозном, на моменте неконтролисаном мечу у дупке пуном "Пиониру", Партизан није сачувао два поена предности из прве утакмице у Солуну, тако да је у осмину финала ФИБА Лиге шампоина отишао "брадски" ПАОК, који ће се састати са Лас Палмасом.

Без првог тренера Александра Џикића, али и "петорке" Хечер, Копривица, Маринковић, Карахоџић, Гордон ("скинуо" се за утакмицу, али није улазио), Партизан се борио као лав, али то није било довољно.

Сходно актуелној ситуацији, на конференцији за медија на којој је говорио Џикићев помоћник и већ четврту утакмицу први тренер екипе, Ненад Чанак, уз кошаркаша Адина Врабца, постављено је и питање о природи проблема са којима тренер и кошаркаши не могу да се изборе још од доласка у Ниш, прошлог четвртка, где се догодило - и даље је претпоставка - тровање храном.

Када ће се одсутни вратити?

"Резултати крви уопште нису добри и код Дзикића и код Хечера. Неизвесно је...", рекао је Чанак.

Тада је портпарол клуба додао да у овом тренутку ни тренер, ни он, не желе да причају о стварима за које нису компетентни, да не би дошло до погрешног тумачења. "Пи-ар" црно-белих нагласио је да и даље не може да каже да ли се ради о тровању, вирусу или нечему трећем.

Срећа или несрећа?

Да ли је испадање срећа у несрећи, јер би у супротном имали теско гостовање на Тенерифама између прве и друге полуфиналне утакмице плеј-офа АБА лиге?

"Кад смо добили у Солуну, наравно да смо очекивали пролаз, посебно што је по игри требало да буде 8-9 разлике за нас. Спортски смо се надали пролазу, нисмо гледали тако далеко у календар, али у праву сте да би та утакмица пала у незгодном тренутку, усред полуфинала АБА лиге", рекао је Чанак.

"Тешка утакмица", рекао је Врабац.

"Имамо доста проблема са вирусом у екипи", изјавио је крилни кошаркаш Партизана пре питања постављеног портпаролу.

"То нас је утишало енергетски и управо то нам је вечерас фалило. На крају смо се подигли и показали то што је требало. Били смо близу... Атмосфера је била стварно добра и жао ми је због навијача што нисмо прошли", рекао је после чега је упитан да ли ће опоравак од ове елиминације бити још тежи од оног који је требало да се догоди између недеље и среде, односно после пораза од Црвене звезде у финалу Купа Радивоја Кораћа.

"Мислим да ће 'главе' бити другације. Видели смо да овако не иде. Мислим да ће приступ бити бољи и да ћемо победити у утакмицама које долазе".

А, за Партизан следе мечеви одлуке у АБА лиги. Будућност је вечерас поражена у Љубљани, међутим овако исцрпљен тим црно-белих до краја недеље мора да одигра још ДВЕ утакмице у регионалној лиги - у петак са Задром у Дворани "Александар Николић" и потом већ у недељу, у Сремској Митровици, са Мега Лексом.

Рачунајући и Куп, биће то низ од шест мечева црно-белих у девет дана.

"Изузетно тешка нож за нас. Елиминисани смо у утакмици у којој, руку на срце, нисмо ни заслужили пролаз. У финишу смо успели да дођемо на један посед од тријумфа, борбеношћу каква је изостала у вежем делу меча. Одиграли смо конфузно одлуцујучи посед. Теско је сада детаљније анализирати", рекао је Чанак, који пре почетка сезоне није ни помишљао да ће бити у улози првог тренера у финалу Купа и потом шеснаестини финала Лиге шампиона.

На питање о томе зашто Бранислав Ратковица није играо у другом полувремену, а Гордон од почетка утакмице, Чанак је рекао…

"Гордон је осетио бол у задњој ложи после две напорне утакмице у Купу. Није био спреман да игра. Ратковица је дошао у 'Пионир' са температуром 38 и дијарејом. Играо је на своју одговорност, није било сјајно, али свака му част".

Чанак је потом додао...

"Морам да поменем Луковића, који се поред болести суочио са смртним случајем у породици. Андрић је потпуно блед од болести, такође је стегао зубе. Не наводим ово као алиби, већ да бих потенцирао какве момке имамо у тиму".

О сцени са Бирчевићем у финишу…

"Видели сте све. То се дешава. Дешавало се и раније и дешаваће се поново. Нити је он први играч који је тако реаговао, нити сам ја први тренер. Није лепа сцена, али је све то спорт", рекао је Чанак, који је имао жучну расправу са крилним кошаркашем у одлучујућим тренуцима меча.

"БИЛО ЈЕ ЛЕПО ИГРАТИ ОВДЕ"

Тренер ПАОК-а Сулис Маркопулос рекао је да су његови играчи одиграли врло добро, као и да му је пријало да игра у атмосфери "Пионира".

"Атмосфера у дворани била је сјајна и било је лепо играти у њој. Било је добро за оба тима, за оба братска тима. Честитам својим играчима, играли су врло добро. Контролисали смо утакмицу скоро од почетка. Нисмо играли добро у последњих три до пет минута, али осим тога мислим да смо доминирали", рекао је Маркопулос.

Партизан је у последњем минуту имао шансу да приђе на поен заостатка, што би му било довољно за пролазак даље, али није успео да искористи шансу.

"У та последња три минута могли смо да уништимо све што смо градили у претходних 37, али такве су утакмице за пласман. Партизану желим све најбоље у наставку сезоне, и његовим играчима да се што пре опораве", рекао је Маркопулос.

Миљеновић: Најбоље ове сезоне! Некадашњи плејмејкер Меге имао је малу, али важну улогу у победи ПАОК-а над Партизаном.

ПАОК је у реваншу 1/16 финала ФИБА Лиге шампиона искористио тешку Партизанову ситуацију да победи у Београду резултатом 82:78 и тако надокнади солунских "минус два" (74:76).

Гости су у првој четвртини повели 6:18, Партизан серијом 18:0 преокренуо на 24:18, али се на полувреме ипак отишло са двоцифреном предношћу ПАОК-а (32:47)!

Међу најзаслужнијима за то био је Ненад Миљеновић (23), који је у другој четвртини повезао редове свог тима, украо неколико лопти и зналачким додавањима омогућио саиграчима да дођу до поена, којих пре тога није било "ни за лек".

ПАОК је касније водио и са 24 поена разлике (40:64)...

"Одиграли смо можда најбољих 35 минута ове сезоне. Водили смо преко 20 разлике против Партизана у Пиониру, што не знам да ли је ико урадио ове сезоне. У последњих пет минута смо лошим решењима у нападу и исхитреним одлукама дозволили да утакмица уђе у неизвесну завршницу, али на срећу, одбранили смо последњи напад и прошли даље", рекао је Миљеновић новинарима.

За њега је утакмица била завршена на крају треће четвртине, при резултату 50:64. Тренер Сулис Маркопулос више га није враћао на паркет.

"То је улога коју тренутно имам. Задовољан сам што сам покренуо екипу, што смо отишли на плус 20 и пласирали се у осмину финала", прокоментарисао је Миљеновић, кога умногоме лимитира бол у леђима.

"Имам одређени проблем и мислим да ћу неколико дана остати у Београду, како бих то санирао и био спреман за остатак сезоне".

Његов саиграч Тед Мекфаден постигао је 26 поена, од тога седам тројки из 10 покушаја.

Американац се, међутим, није прославио у финишу. ПАОК се "погубио", а црно-бели од 68:79 два минута пре краја, дошли у ситуацију да тројком у последњем нападу смање на 81:82 и тријумфују у двомечу.

"Очигледно је да се увукла паника. Изгубили смо три-четири лопте на пола терена и беспотребно довели пролаз у питање. Мекфаден се вероватно мало уморио. Одиграо је добру утакмицу, али мало ко може да игра добро 20 минута у континуитету", каже Миљеновић, некадашњи члан ФМП Железника, Партизана, Радничког из Крагујевца, Меге и Севиље.

ПАОК ће се у осмини финала састати са екипом Иберостар Тенерифа, која је партијама у досадашњем току такмичења, као и у шпанској лиги, заслужила улогу апсолутног фаворита.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар