ЛШ: Резервисти за побједу Јувеа, Варди за наду Лестера!

Екипа Јувентуса славила је против Порта 2:0 (0:0), док је Севиља победила Лестер Сити 2:1 (1:0) у последњим првим мечевима осмине финала Лиге шампиона.  Ипак је Алегри битнији од Бонућија! Јуве у четвртфиналу, Макс све променио са два потеза! Тељес сасекао крила Порту, резерве Пјаца и Алвес га нокаутирали.  Лестер преживео ил торменто делла цорда: Севиљи само гол предности, морало је бар три! Шмајхел и Варди сачували столицу под ногама.

Фудбал 22.02.2017 | 23:20
ЛШ: Резервисти за побједу Јувеа, Варди за наду Лестера!
'Стара дама' се дуго мучила на 'Драгау', иако је од 27. минута имала играча више, јер је Алекс Тељес добио два жута картона у размаку од 120 секунди, али је на крају ипак успела да упише сигуран тријумф пред реванш – захваљујући резервистима.

Најпре је Марко Пјаца у 72. минуту напокон пробио бедем домаћих, Хрват је послао лопту ка Дибали и наставио трк, а она му се на крају одбила од ноге дефанзивца Порта пре него што је послао у даљи доњи угао за вођство.

Само два минута касније, односно све 60 секунди пошто је Дани Алвес ушао у игру 'Стара дама' имала је два поготка предности. Алекс Сандро центрирао је са левог бока, а искусни Бразилац лепо примирио лопту грудима пре и закуцао је у мрежу из полу волеја за коначан резултат сусрета.

С друге стране, 'Лисице' Клаудија Ранијерија могу да буду задовољније од Андалужана после гостовања на Рамон Санчес Пицхуану. Шампион Енглеске био је потпуно безопасан током већег дела меча, али је на крају изборио резултат који му даје добре шансе да се бори за четвртину финала елитног такмичења.

Домаћи су бољу игру у првих 45 минута, када је Лестер упутио само један шут ка њиховом голу, крунисали преко Пабла Сарабије у 25. минуту, после центаршута Ескудера, док је десет минута раније Каспер Шмајхел зауставио пенал Хоакина Корее.

Тим резутлатом отишло се на одмор, иако је Севиља још два пута погађала оквир гола гостију, да би Кореа исправио своју грешку у 62. минуту, после дивног пријема и асистенције Стевана Јоветића.

Међутим, после прве праве акције на мечу, Сити је стигао до вредног гола. Енди Греј и Данијел Дринквотер одиграли су дупли пâс на левом боку, да би везиста Лестера послао лопту на петерац, одакле је Џејми Варди смешта у гол и доноси наду свом тиму да може да продужи своју европску бајку.

Мечеви одиграни у уторак донели су нам прави спектакл, пошто је Манчестер Сити после преокрета, у невероватном мечу, поразио Монако 5:3, док је Атлетико Мадрид славио против Бајера у Леверкузену – 4:2.

Јувентус може да се спрема за четвртфинале Лиге шампиона, реванш осмине финала ће бити само формалност. Колико год да је Порто полагао на традицију, име, домаћи терен, па и неоспоран квалитет, није могао да парира италијанском шампиона који је већ у првом делу двомеча завршио посао победом од 2:0 и певајући се враћа кући из Португалије.

Апсолутни јунак победе је Јувентусов стратег Масимилијано Алегри. Критикован у последње време далеко више него што је заслужио, оспораван без неких чврстих разлога, вечерас је показао да има тренерски кликер због којег Јувентус може да се нада освајању Лиге шампиона.

Треба кренути од увертире за овај меч и свађе Алегри - Бонући која је потресла Италију и због које је тренер морао да покаже ауторитет и остави једног од најбољих дефанзиваца планете ван тима. Алегри је ризиковао да све оде дођавола, али му се исплатило. Бонући није много недостајао Старој дами, а Алегри јој је вечерас био превага са две сјајне измене средином другог полувремена које су Бјанконерима донеле победу.

Алегри је извео најофанзивнији могући Јувентус а са Манџукићем, Игуаином, Дибалом,Квадрадом, Пјанићем… Вратило му се на крају. Посао му је олакшао и Портов леви бекАлекс Тељес који је 25. и 27. минуту зарадио жуте картоне и заслужено га је Брих искључио. Било је тада јасно да су Портове шансе минималне и да ће Јуве само вребати шансу за завршни ударац…

У наставку је Јуве господарио ситуацијомн, Дибала је погодио стативу и најавио да ће Замјеви бити на мукама. Када је почело да провејава питање да ли ће Јуве успети да искористи бројчану супериорност, Алегри је повукао два победнички потеза и убрузгао свежу крв свом тиму која је резултаирала победом.

У 67. минуту је Марко Пјаца заменио уморног Квадрада и после само пет минута био на правом месту када му се лопта срећно одбила после слабе интервенције Портове одрбане. Хрват је натрчао на лопту и постигао најважнији гол од доласка у Јуве. Почиње да се исплаћује...  Одмах после гола, Алегри вуче и други генијалан потез пошто је Лихтштајнераизвео због жутог картона и заменио га Данијем Алвесом. После само минут на терену, искусни Бразилац је остао сам на другој стативи и спаковао лопту у мрежу за коначних 2:0 и недостижну предност Јувентуса пред реванш. 

Лестер преживео ил торменто делла цорда: Севиљи само гол предности, морало је бар три! Шмајхел и Варди сачували столицу под ногама...

Руке би биле везане иза леђа и закачене за вешало. Мученик би висио лицем окренут ка земљи. Тај начин мучења током Шпанске инквизиције звао се стрападо, палестинско вешање или ил торменто делла цорда. Трајало је не више од сат времена пре но што би наступила смрт. Али Лестер је преживео. Иако је Севиља више од тих сат времена мучила госта из Енглеске, само да би на крају на реванш понела тек гол предности - 2:1 у првом мечу осмине финала Лиге шампиона.

Морало је, наиме, да буде макар три или више погодака у џепу Андалужана с обзиром на то да је Лестер све до 73. минута изгледао као одељење које је учитељ извео у паркић да се истрчи. Као да су Лисице висиле на том вешалу. Ишчашених удова и исколачених очију. Могли су само да гледају у земљу. Од душевног бола. Од срамоте. Лопту свеједно нису могли да виде. Рекреативци. Тако су изгледали.

Осим Каспера Шмајхела. Он никад није више подсећао на славног оца Петера. Уосталом, целе ове сезоне само он и изгледа као играч актуелног шампиона Енглеске. На “Санчез Писхуану“ био је чудесан. На моменте је деловало да је немогуће савладати га. Хоакин Кореа није могао ни са пенала, који је Вес Морган скривио у аматерском маниру. Покушао је и Серхијо Ескудеро, па поново Кореа. Ма све узалуд.

Али ретко кад током историје Шпанци су изгледали моћни као вечерас у Андалузији. Лестер није могао да пређе центар игралишта, да веже два паса, да ухвати ваздух између два противничка напада. Па три, четири, пет...

У 25. минуту Шмајхел је коначно поклекао. Ескудеро је одржао показну вежбу на тему савршени центаршут, а Пабло Сарабија, 1.000.000 евра плаћено појачање из Хетафеа, главу наместио баш онако како је требало и постигао свој девети гол (уз 11 асистенција) у овој сезони. Милион паметно утрошен.

Ту није био крај Лестеровим мукама. И даље су се клатили на конопцу. Шмајхел је, као највиши међу њима, прстима некако успевао да столицу сачува под ногама. Почетком другог полувремена Витоло у стативу, Сарабија поред гола и коначно у 62. минутуКореино искупљење. Мада је најтежи део посла обавио Стеван Јоветић, који је на себе навукао и Моргана и Роберта Хута пре но што је одложио лопту до саиграча. Још једна Севиљина мудра инвестиција.

Али онда флешбек на прошлу сезону. Јер ни када је Лестер сигурним кораком газио ка титули првака Енглеске - а тек сада видимо колико му није било место на трону - није то чинио плесом по терену. Не, Лисице су пехар украле јуришима из контранапада. Упорним одбијањем да умру и кад су им душмани већ резервисали венце.

Сасвим неочекивано, Дени Дринквотер до Џејмија Вардија. Није се видео до тог тренутка.

Тај Вардијев погодак Лестеру је дао аргумент да се нада да би у реваншу могао до преокрета. Има и гол у гостима. И само један заостатка. Могло је комотно да буде и три или четири. Морало је из Севиљиног угла. Али нису Шпанци више сурови као у средњем веку.

Лига шампиона – осмина финала:

Порто – Јувентус 0:2 (0:0)
Пјаца 72, Алвес 74

Севиља – Лестер Сити 2:1 (1:0)
Сарабија 25, Кореа 62 - Варди 73

уторак:
М. Сити – Монако 5:3
Бајер – Атлетико Мадрид 2:4

раније:
ПСЖ – Барселона 4:0
Бенфика – Борусија 1:0
Реал – Наполи 3:1
Бајерн – Арсенал 5:1

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар