Болнице у Српској дугују и за пензије

Болнице у Српској из године у годину праве све већа дуговања, између осталог и за порезе и доприносе, што у огромној мјери отежава њихово пословање.

Република Српска 22.02.2017 | 22:53
Болнице у Српској дугују и за пензије
Према подацима Фонда ПИО, по основу доприноса за пензионо-инвалидско осигурање, дуг осам болница у РС за три године порастао је за чак три пута.

Њихова пореска дуговања у овом период скочила су за скоро 20 милиона КМ, чему треба додати и 45 милиона КМ репрограма дуга.

Фото: ЕуроБлиц / РАС Србија

Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС је крајем 2013. за доприносе за ПИО био дужан 9,1 милиона, а у децембру лане чак 36,1 милион КМ.

– Прије три године, болнице Касиндо, Фоча и Соколац водиле су се као јединствен уплатилац и дуговале су осам милиона КМ. Данас болница Касиндо дугује 9,3 милиона, а Универзитетска болница Фоча 7,7 милиона КМ – саопштили су из Фонда ПИО.

Фото: ЕуроБлиц / РАС Србија

Иако је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић још прије двије године најавио да ће, због недомаћинског понашања, поједини директори болница бити смијењени, до данас је све остало мртво слово на папиру.

У Синдикату здравства и социјалне заштите РС наглашавају да је одговорност за гомилање дуговања управо на руководиоцима болница.

– Ти људи и даље сједе у директорским фотељама, као да се ништа не дешава. Тражићемо да Влада РС анализира зашто су направљена астрономска дуговања за доприносе, односно да се директорима установа које су у дубиози захвали на сарадњи. У појединим установама камате на дугове премашиле су главницу – истиче предсједник овог синдиката Миленко Гранулић.

У Министарству здравља РС и даље само упозоравају на потребу веће одговорности свих, укључујући и руководиоце здравствених установа.

-  Свјесни смо да проблеми у њиховом пословању нису настали преко ноћи и да се не могу брзо ни рјешавати. Али, помака у пословању има – кажу у овом министарству.

(Блиц)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Глобално

22.02.2017 21:58

Вечерашња емисија Глобал је представила наше здравство и проблеме од којих ћу имати ноћне море. Како смо све уништили, да је туђе не би тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор ДНС

23.02.2017 05:32

Совилл Мирко директор болнице Приједор и његова супруга Валентина сједе заједно на 9 плата.Откуда да тај цовјек уопсте мозе стици водити болницу када гледа само лицни профит Цовјек није ни доктор ни менадер вец обицни лицни профитер.Не разумијем пацијенте а ни градане Приједора да гледају како тај цовјеј води здравство Приједора у амбис.

Name

ДЕГОТХИА

23.02.2017 08:33

ПОШТОВАНИ МЕДИЦИНСКИ РАДНИЦИ, ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ И МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ - ПРЕСТАНИТЕ ПРИЧАТИ О КРИМИНАЛУ У ЗДРАВСТВУ О КОЈЕМ СВИ СВЕ ЗНАМО И КОНАЧНО ОРГАНИЗУЈТЕ ШТРАЈК У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ. ОБЕЗБЈЕДИТЕ МИНИМУМ ПРОЦЕСА РАДА И ТРАЖИТЕ СМЈЕНЕ ОДГОВОРНИХ МИНИСТАРА И ПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ КОЈА НЕМА ПОЈМА ШТА РАДИ НИ ГДЈЕ ЖИВИ И ЗАТРАЖИТЕ ВАНРЕДНУ СЈЕДНИЦУ ПАРЛАМЕНТА !

Name

За Приједор ДНС

23.02.2017 19:10

Наброј тих 9 плата, мајке ти! Докторе, олади, знамо ми Приједорцани твоје постење.

Name

ДНС ПРИЈЕДОР

23.02.2017 19:19

Совиљ и зена исли у редовне сколе, нису купили дипломе на рате код Јањоса ко ови сто их прозивају. А девет плата немогу никако примати, то је глупост. Совиљ је добар ортопед, оперисо ми мајку, поправљо послије Цате, твога друга. Остави људе на миру. Рузно је како болесни умови пису сваста. А крију се иза ови порука на интернету.

Name

Браво

22.02.2017 21:59

Браво Шкрба мајсторее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.аган

22.02.2017 22:22

Нема лијекова ни материјала, услови и хигијена гори него икад, магнет и ЦТ не раде, пацијенти сами купују шта треба...али има за Шкрбу, Вамед, Линднер, Станетића, Богданића, Бају...а тек за Проинтер.

Name

Директор болнице

22.02.2017 22:28

Богданич тражио домаћинско пословање?! Мрш лопино! За почетак пусти нас да послујемо по закону а не да нас све редом телефоном зовеш константно и наредјујеш шта да радимо!

Name

П

23.02.2017 07:33

Шкрбић , Богданић и братија уништили све а ова прича о одговорности директора је прича за малу дјецу.По истој матрици као и у Министарствима, Фондовима.... тако и директори домова здравља и болница- једни "набију" дугове а онда их смијене и доведу друге па тако редом.Сви сваљују кривицу на претходникае а наравно нико кривично не одговара!

Name

Колега директору болнице

23.02.2017 19:21

Браво директоре на храбрости и истини!

Name

БОБА

22.02.2017 22:02

ТО СУ УСПЈЕШНИ ДИРЕКТОРИ ОСТАЛЕ БАБЕ ДА РАДЕ ЈОШ ШЕСТ ГОДИНА ЈЕЛ НИЈЕ УПЛАЋЕНО ПЕНЗИОНО А ОМЛАДИНА НЕКА ГЛЕДА А ОБАВЕЗЕ ШТО СЕ ТИЧЕ ВОДЕ СТРУЈЕ СМЕЋА ЈЕ ПОСЕБНА ПРИЧА НИШТА НЕ УПЛАЋУЈУ САМО ДАЈУ ПЛАТЕ И УЗИМАЈУ ОД ПАЦИЈЕНАТА ОДГАЂАЈУ СВЕ САМО ДА ИМ СЕ ПЛАТИ ПРАВА ЛУДНИЦА КО ПРЕЖИВИ ИМАЋЕ О ЧЕМУ ПРИЧАТИ МОЈ НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

22.02.2017 23:24

Најбољи и најуспјеснији ДЗ Теслиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

22.02.2017 23:43

Ето вам бре све написано па гласајте опет и кривите бакира и муслимане а хвалите ХДЗ и Човића а ХДЗ из Хрватске нека на прети и оспорава приступ ЕУ можда ћете боље размишљати кад небуде пензија и плата и кредита од ММФ а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монте Катло

22.02.2017 23:57

Шкрибића у треба оптузити па да доказе одакле му сва имовина . А онда позвати свједоке да казу ста је има прије , колико година је радио и колико зарадјивао ..а колико богатство има сад и одакле ?? Поцесљати све уговоре за набавке лијекова по троструким надуваним цијенама одакле је његов веци дио .. Преиспитати власниство и рад МОЈЕ АПИТЕКЕ .. Па уговора и цијене дијализног центра и јос пуно тога .. Он је убио и висе људи је умрло због њега него сто.их је погинуло бранеци насу РС да би он и блиски њему сада пљацкали јадни народ . Одузети му све сто не доказе а онда га осудити на висегодисњи затвор и у Зеницу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

23.02.2017 00:39

Нема висе ни повољних кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

23.02.2017 00:50

Треба вам неко попут Себије..да раз..ебе лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де Ниро

23.02.2017 06:14

Не знаш ти ко су кумови, Ранко и Миле...стари Дон им није до кољена.

Name

Олтајмер

23.02.2017 04:02

У РС само се отварају Пекотеке и Обуцарске Радње сто знаци јефтино несто појести и окрпити одуцу, А веци дио радњин и производјаца пропада посто је луксуз за нас промјенити намјестај ,одјецу обновити,реновирати куцу,отици на одмор ,купити квалитетнију храну и зато је све наопако па и слабије пуњење будзета ,сто казу владајуци као они за то немају одговорност. Домино ефекат је покренут давно и нема никаквог појединацног опоравка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

23.02.2017 05:07

Директор болнице у Градисци сједи у фотеји 20 година а успут за гријање,воду и одвоз смеца дугује пола милиона марака па докле висе тако бандо црвена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБиХ

23.02.2017 06:49

Лијецице вас наси доктори у насим болница у Федерацији. Поз редакцији и цитаоцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.02.2017 07:20

Не знам какво је стање у осталим болницама ал у Тузли је сасвим солидно.Говорим као пацијент.

Name

Важна је љепота

23.02.2017 08:32

Измишљени шеф кабинета код Игора Радојичића умјесто да лијечи људе расписао је оглас да тражи референта за фотографисање и протокол.Нешто што могу да раде и многи други радници у градској управи сада измишљају ново радно мјесто само да би неко усликао и снимио неколико кадрова у мјесец дана.Као да ће то побољшати слику града?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви код Бакирове Себије на лијечење.

23.02.2017 08:40

Ко год је у могућности нека се лијечи у Федерацији, услови и кадар су 300 пута бољи и квалитетнији. Посебно родитељи који имају малу дјецу обољелу од леукемије и карцинома. Родитељска кућа у Сарајеву је бесплатна ЗА СВЕ становнике БиХ, можете бити свакодневно уз своју дјецу без размишљања о плачању смјештаја и хране. Нека се у Додиковој приватној болници/штали лијече његови најближи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто долазе из Федерације

23.02.2017 11:48

Али ипак долазе тежи болесници из Бихаћа у клинички центар Бања Лука

Name

Бања Лука

23.02.2017 19:45

Па сто онда долазите из кантонаа 1 код нас да се лијеците, кад имате своје клинике Маyо? У Бихацу здрав цовјек оболи у болници!

Name

Љекар у болници

23.02.2017 19:39

Нас ПИО уплацује се из средстава које Фонд здравства дознаци свакој болници, зависно од колицине новца које има, а не од посла који ми љекари урадимо. Ако болнице лијеце висе пацијената него сто им је Фонд разрезао, то иде на терет болнице. А лијецење је увијек скупо. А како да вратис болесног само зато сто Фонд дозира болницама број пацијената или зато сто нема осигурање. Исте услуге које се раде у јавним болницама Фонд плаца приватницима и по 4 пута висе. Ето засто нема пара за нас ПИО и доприносе. Немају директори болнице с тим ниста. Само да Богданиц свали кривицу на њих. А нови директор Фонда стигао из банкарства, оцекујемо цуда од таквог. Фонд нам организује тендере, набавља опрему и лијекове, па узме насе паре и јос приде наплати своје услуге. Као да болница није у стању да себи набави потребно. А пола Српца и Новог Града сједи са купљеним факултетским дипломама у Фонду и прима добре плате са ледја нас здравствтених радника и насих пацијената.

ОДГОВОРИТЕ