ЛШ: ''Осакаћени'' Партизан се враћао и враћао, али... ПАОК иде даље!

Збогом, Европо! Партизан промашио “повратак из мртвих” уз звук сирене! Андрић није успео у последњем нападу.  Партизан се вратио из -24, Андрић промашио пролаз! Кошаркаши Партизана завршили су такмичење у ФИБА Лиги шампиона поразом од ПАОК-а 82:78.

Кошарка 22.02.2017 | 20:40
ЛШ: ''Осакаћени'' Партизан се враћао и враћао, али... ПАОК иде даље!
Партизан се опростио од Европе. Црно-бели су поражени на свом терену од ПАОК-а у реваншу првог кола плеј-офа ФИБА Лиге шампиона са 78:82. У првом мечу Партизан је славио са 76:74, а грчки тим иде даље и у наредном колу чекају га Тенерифе.

Црно-бели, поново без болесних тренера Џикића и трија Маринковић, Хечер, Копривица су током целе утакмице били у тоталном контра ритму, а ПАОК је одиграо једну од најбољих утакмица у досадашњем току сезоне.

Имали су гости сјајне Американце у свом тиму, добар шут за три поена и мирну руку када је то заиста било најпотребније. Са друге стране, Партизан је у првом полувремену потонуо у двоцифрени минус због веома лоших процената шута из игре. Поново десетковани, црно-бели нису могли ни да затегну одбрану довољно добро и ту би такође требало тражити узроке овог пораза. И упркос томе били су на прагу повратка из мртвих.

Ако има ишта добро у овој елиминацији, то је онда чињеница да ће календар утакмица сада ипак да буду мало мање густ, иако Партизан већ за два дана наставља такмичења у Јадранској лиги где ће дочекати Задар. Додуше у каквом саставу, то ће се тек видети.

Упркос поразу, навијачи су играче испратили песмом и аплаузима, а чињеница је да им ни вечерас на терену није недостајало борбености.

Гости су осим током пар минута крајем прве и почетком друге деонице углавномводили и то убедљиво. Деловало је да је црно-белима утакмица дефинитивно измакла из руку, али је Новица Величковић повео екипу у последњи напад. Пришао је Партизан на минус девет (72:80) минут и по пре краја. А када је на 25 секунди пре краја капитен погодио за 78:82, настао је делиријум у хали. Шансу за победу и пролаз даље прокоцкао је Михајло Андрић, уместо да у последњим тренуцима шутира за три, спетљао са и то је био крај.

Тадус Мекфаден, који је током целе утакмице мучио Београђане, поново је узео ствари у своје руке и повео ПАОК ка другој рунди плеј-офа.

Споро и успавано је Партизан почео утакмицу, било је евидентно да немају снаге црно-бели после онога што им се десило у Нишу. А поред тога ротација београдске екипе била је додатно скраћена с обзиром да ни сви који су вечерас били на клупи нису улазили у игру.

Тако су Американац Џамонт Гордон и млади Никола Танасковић одгледали свих 40 минута ове утакмице. И док је Танасковић био ровит због последица тровања храном, а код Гордона проблем са задњом ложом.

Али, и поред тога, мора се рећи да је ПАОК одиграо знатно боље него у првој утакмици у Солуну, а пре свих истакли су се Американци Тадус Мекфаден и Џордан Сајберт. Солунски црно-бели су у првом полувремену постигли за своје стандарде ове сезоне, неверованих девет тројки.

На другој страни, Партизан је после слабог почетка и вођства гостију од 18:6, успео да се серијом 18:0 потпуни врати у игру ии преузме вођство. Као и много пута ове сезоне, улазак Новице Величковића раздрмао је црно-беле, а веома добру мини-ролу у том периоду имао је и центар Урош Луковић. Чинило се да су домаћи у тим тренуцима преузели контролу онога што се дешава на терену.

Ипак, то је била нека врста фатаморгане. Мекфаден и Сајберт су убацили у додатну брзину и почели да претрчавају црно-беле по целом терену. Максимално су гости у завршници првог полувремена искористили велики пад у игри и умор Партизана, па су невероватном серијом од 20:4 стигли до великих 15 поена вишка на полувремену. И отприлике, ту је већ било јасно како ће ова утакмица да се заврши.

Иначе, што се тиче атмосфере у хали Пионир, била је нивоу оног дочека који су Грци приредили Партизану пре две недеље у Солуну. На крају је хала била крцата, вероватно је то, уз дерби, најбоља посета у досадашњем току сезоне.

У првом сусрету београдски црно-бели су победили са 76:74, после веома лошег меча у доврани Александар Николић, успели су да се врате из минуса од 24 поена, али нису имали снаге да потврде пролаз.

Партизан је ко зна који пут ове сезоне у Лиги шампиона играо драматичну завршницу, у последњем нападу могао је до продужетка или пролаза даље, али је Андрић промашио одлучујуће поене.

Партизан је играо лоше током већег дела меча и на крају имао чак 22 изгубљене лопте. Није било много расположених играча у екипи коју је са клупе водио Ненад Чанак. Погођене су само четири тројке из 19 покушаја, док је на другој страни управо то било главно оружје, ПАОК је погодио 12 тројки из 32 шута.

Величковић је убацио 19 поена уз осам скокова, а сусрет је завршио минут пре краја због пет фаулова. По 11 поена забележили су Бирчевић, Андрић и Пот, Врабац је имао осам, а један мање Луковић.

ПАОК је предводио незаустављиви Мекфејден са 26 поена, од тога је убацио седам тројки из десет покушаја, а забележио је и седам асистенција.

Грчки тим је боље почео сусрет и брзо преузео контролу над утакмицом пре свега великим бројем погођених тројки. Партизан је одговорио серијом 18:0 и прешао у вођство. Ипак, није успео да одржи предност, па је ПАОК поново повео, имао и 24 поена предности, а разлика је била двоцифрена до пред сам крај. Партизан се касно пробудио, али увео меч у драматилчну завршницу. Андрић је у последњем нападу могао да донесе пролаз или продужетак свом тиму, али није искористио напад.

У овај дуел Партизан је ушао после пораза у финалу Купа Радивоја Кораћа од Црвене звезде у Нишу, а у екипи због болести нису били Хечер, Маринковић и Копривица, а на клупи није било Александра Џикића.

ПАОК ће у осмини финала играти са Тенерифама.

Партизан - ПАОК 78:82 (16:18, 16:29, 18:17, 28:18)
Дворана: Пионир. Гледалаца: 7.000. Судије: Виатор, Зашчук, Луис Мигел

ПАРТИЗАН: Робинсон 7, Ратковица 2, Врабац 8, Танасковић, Величковић 19, Мајсторовић 2, Бирчевић 11, Андрић 11, Пот 11, Гордон, Луковић 7

ПАОК: Хрисикопулос 2, Конијарис, Цохлас, Маргаритис 12, Мекфаден 26, Миљеновић 2, Глинијадис 1, Караманолис, Сајберт 16, Пападопулос, Пејнерс 15, Клентон 8

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар