ЛЕ: Краснодар, Шалке и Манчестер јунајтед прошли у 1/8-финала

Хуан Мата као на игрици, Настасићев аутогол само утеха Ивићу, Краснодар се захваљује Шкртелу! Без изненађења у првим реванш мечевима осмине финала Лиге Европе.  Манчестер Јунајтеда, Краснодар и Шалке прве су екипе које су обезбедиле пласман у осмину финала Лиге Европе.

Фудбал 22.02.2017 | 20:10
ЛЕ: Краснодар, Шалке и Манчестер јунајтед прошли у 1/8-финала
'Црвени ђаволи' су, после сигурног тријумфа на Олд Трафорду (3:0), славили и на гостовању против Сент Етјена, а једини погодак постигао је Хенрик Мхтарјан у 17. минуту.

Фенер је успео да анулира брзи водећи гол гостију из Русије, пошто је Фједор Смолов већ у седмом минуту погодио за предност, поготком Соузе у 41. минуту.

Међутим, домаћи играчи нису могли до мреже ривала у наставку сусрета, па је Краснодар, који је у првом сусрету славио 1:0, прошао даље укупним резултатом 2:1.

Идентичан резултат виђен је и у окршају Шалке и ПАОК у Гелзенкирхену 1:1, с тим да је овде домаћин први повео. Алесандро Шоп довео је 'Рударе' у вођство у 23. минуту, да би коначан резултат сусрета поставио наш Матија Настасић само 120 секунди касније.

Шалке није играо под превеликим притиском јер је у Солуну био убедљив (3:0).

Навијачи Сент Етјена приредили су прави спектакл на стадиону 'Гофроа Гишар', сјајном кореографијом праћеном бакљадом, али њихови љубимци нису имали никакве шансе.

То је било и дефинитивно јасно у 17. минуту, када је Хуан Мата проиграо Мхтарјана, а Јермен лако погодио мрежу. Резултат сусрета се до краја није мењао, иако је Сент Етјен од 63. минута имао играча више, пошто је искључен Ерик Баили.

С друге стране, Фенер је скупо коштала грешка Мартина Шкртела из седмог минута, када је додао лопту право у ноге Јурија Газинског, док Смолову није било превише тешко да затресе мрежу гостију.

Нападао је турски представник до краја сусрета, али је све што је успео да уради, испоставиће се, био погодак Соузе пред крај првог дела игре.

Коначно, Шалке је доста растерећено ушао у дуел са црно-белима из Солуна, па и није превише запињао после водећег гола, како би се сачувао за финиш сезоне у Бундеслиге и Лиги Европе.

Могло се наслутити и после првих мечева. Манчестер јунајтед и Шалке су на време завршили посао, док је недоумица постојала само кад је у питању био дуел Фенербахчеа и Краснодара. И само за оне који не прате баш најбоље турски и руски фудбал, па не знају да Краснодар никако није тим за потцењивање, док  Фенер грца у проблемима због чега ће многи навијачи после вечерашње елиминације у шеснаестини финала Лиге Европе тражити главу тренера Дика Адвоката.

Јер ако у Истанбулу баш хоће да траже кривца за испадање из Европе треба прво да претресу сопствене редове. Већ у седмом минуту Мартин Шкртел је поклонио лопту Јурију Газинском, овај је одмах проследио до Федора Смолова, а искусни нападач се одлично снашао и матирао Волкана Демирела.

Већ тада је било јасно да ће Канаринци тешко устати из нокаута пошто је Краснодар из првог меча носио предност од 1:0, па су Фенеру била неопходна три гола. Један је био њихов максимум, а и тај је дат уз обилату помоћ среће. Шкртел је био стрелац, али тешко да га је тај погодак "закрпио" код Фенерових навијача. Али научио је ваљда током година у Ливерпулу да се носи са оваквим поразима.

Као што рекосмо, Јунајтед и Шалке су победама од 3:0 у првим мечевима са Сент Етјеном и ПАОК-ом реванше учинили ревијалним. Додуше, лепо су изгледале трибине Сент Етјеновог “Жофруа Гишар“ стадиона уочи почетка утакмице, али је Хенрику Мхитарјанутребало само 17 минута да навијачима домаћег тима из главе избије помисао да ће вечерас присуствовати чудесном преокрету.

Најтежи део посла је, додуше, обавио маестрални Хуан Мата, који је играо симултанку против одбране француског тима све док као на тацни није послужио саиграча из Јерменије.

Трудили су се Зелени у наставку да макар једним голом навијачима дају повода за славље, али разлика у класи била је приметна, чак и када је Ерик Баји напусио терен због другог жутог картона. Уосталом, Жозе Мурињо није тренер који дозвољава играчима да се опусте чак и када је јасно да су своје завршили.

Опуштања није било ни у Гелзенкирхену, иако је Шалке, као Јунајтед, имао три гола предности из првог меча. И четири када је у 23. минуту реванша са ПАОК-ом Алесандро Шефзатресао мрежу грчког тима. Само два минута касније ПАОК је изједначио аутоголом малерозног Матије Настасића, али била је то само мршава утеха за изабранике Владимира Ивића.

Завршница неког европског такмичења ипак није ниво солунског тима. Бар не још.

Лига Европе, шеснаестина финала:

Сент Етјен - Манчестер Јунајтед 0:1 (0:1), прва утакмица 0:3
/Мхитарјан 17/

Шалке - ПАОК 1:1 (1:1), прва утакмица 3:0
/Шеф 23 - Настасић 25аг/

Фенербахче - Краснодар 1:1 (1:1), прва утакмица 0:1
/Соуза 41 - Смолов 7/

Четвртак:
17.00: Османлиспор - Олимпијакос (први меч 0:0)
19.00: Ајакс - Легија (0:0)
19.00: Апоел - Атлетик Билбао (2:3)
19.00: Рома - Виљареал (4:0)
19.00: Бешикташ - Хапоел Бер Шева (3:1)
19.00: Зенит - Андерлехт (0:2)
21.05: Копенхаген - Лудогорец (2:1
21.05: Фјорентина - Борусија Менхенгладбах (1:0)
21.05: Генк - Астра (2:2)
21.05: Лион - АЗ (4:1)
21.05: Шахтјор - Селта (1:0)
21.05: Спартак - Ростов (0:4)
21.05: Тотенхем - Гент (0:1)

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар